Frankie Muniz tidak semata-mata: Lebih banyak pukulan di kalangan remaja

Apabila pelakon Frankie Muniz, yang membintangi sitkom hit “Malcolm in the Middle,” memberitahu pengikut pengikutnya pada hari Selasa bahawa dia telah dirawat di hospital selepas mengalami “ministroke,” dia bergurau “Harus mula menjaga tubuh saya! Semakin tua!”

Tetapi Muniz, yang hari jadinya hari ini, adalah semua 27 – tidak lama – dan pastinya bukan usia kebanyakan kita, termasuk kebanyakan doktor, berfikir apabila kita berfikir “pesakit stroke.”

Malah, pada pertengahan tahun 20-an bukan usia yang tipikal di mana stroke mogok, semua orang, dari bayi yang baru lahir, kepada remaja, kepada orang tua boleh menderita suatu bekas yang tersumbat yang menghalang darah daripada mencapai otak dan menyebabkan stroke merosakkan atau lebih ringan episod dipanggil peristiwa iskemia sementara (TIA), “ministroke.”

Angka Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit dari tahun 2010 menunjukkan bahawa kira-kira 664,000 orang Amerika antara 18 dan 44 mengalami strok. Menurut Persatuan Jantung Amerika, .3 peratus lelaki dan .5 peratus wanita berusia 20-39 mengalami pukulan antara 2005 dan 2008. Kajian yang dikeluarkan pada bulan Oktober dalam jurnal Neurologi menunjukkan bahawa kadar pukulan pada orang muda – yang ditakrifkan oleh belajar sebagai 20-54 – meningkat dengan ketara. Di antara populasi yang dikaji, di negeri-negeri Ohio dan Kentucky, orang kulit putih didiagnosis dengan pukulan pada kadar 26 per 100,000 pada tahun 1994, tetapi 48 per 100,000 pada tahun 2005. Kadar di kalangan Afrika-Amerika meningkat dari 83 kepada 128 setiap 100,000. 

Penyelidik membuat spekulasi bahawa trend boleh menjadi hasil kedua-dua diagnostik yang lebih baik dan peningkatan kadar obesiti, tekanan darah tinggi, dan diabetes. 

Tetapi TIAs dan stroke masih berlaku paling kerap pada orang tua kerana orang tua lebih cenderung mempunyai akumulasi plak lemak, aterosklerosis, dalam arteri mereka. Pembentukan ini boleh menyebabkan penyumbatan apabila kapal ditutup, atau apabila sekeping plak rosak dan mengalir ke dalam kapal yang lebih kecil, menyekatnya. Sekiranya berlaku dalam sebuah kapal yang membawa kepada otak, ia boleh menyebabkan strok.

Atherosclerosis adalah kurang biasa pada golongan muda, Dr. Heather Fullerton, pengarah strok pediatrik dan pusat penyakit serebrovaskular di University of California, San Francisco, kepada NBCNews.com. Tetapi pelbagai keadaan boleh menyebabkan TIA dan strok.

Sebagai contoh, katanya, trauma boleh menyebabkan air mata di dalam sebuah kapal yang membawa kepada kekurangan darah di dalam otak. Jangkitan yang menyebabkan keradangan sistemik telah dikaitkan dengan kejadian iskemia pada orang muda. Ayam ayam adalah suspek utama, tetapi, Fullerton berkata, penyakit radang yang lain kelihatan dikaitkan.

“Hubungan ini antara jangkitan dan strok menerangkan banyak sebatan yang kita lihat pada kanak-kanak dan orang dewasa muda,” katanya. “Ia berkaitan dengan cara keradangan boleh menyebabkan kecederaan pada kapal.”

Penyakit genetik lain seperti anemia sel sabit, dan neurofibromatosis boleh menyebabkan TIA dan strok. 

Kadang-kadang, mencadangkan R. Kevin Rogers, penolong profesor kardiologi dan ubat vaskular di University of Colorado School of Medicine, penyebabnya lebih prosaik. Sebagai contoh, “embolisme paradoks,” suatu gumpalan kecil yang berasal dari suatu tempat di dalam badan, seperti, katakan, kaki bawah, dapat mencari jalan ke saluran darah atau menuju ke otak.

Dan kemudian, kadang-kadang, dia berkata, doktor tidak pernah mencari punca. “Kalau begitu kita boleh panggil ia sebagai ‘kriptogenik’ stroke,” katanya. Itulah cara lain untuk mengatakan doktor tidak tahu.

Satu risiko untuk orang yang lebih muda mempunyai stroke adalah bahawa, memandangkan usia pesakit, seorang doktor mungkin tidak mengesyaki strok, menjadikannya tidak didiagnosis.

Secara keseluruhan, 20 orang yang menderita TIA atau strok dihadapkan dengan berita baik / keadaan berita buruk. Berita buruk, Fullerton berkata, “fasa awal acara itu sebenarnya lebih berbahaya bagi orang muda dan lebih cenderung maut,” daripada pada pesakit yang lebih tua.

Itu kerana otak cenderung membengkak apabila mengalami strok dan orang muda mempunyai besar, berisi, otak yang mengisi tengkorak mereka, meninggalkan sedikit ruang untuk bengkak. Seperti yang kita umur atrofi otak kita – mereka mengecut – memberi kita lebih banyak ruang untuk menampung bengkak.

Berita baiknya adalah bahawa otak muda juga lebih banyak plastik. Mereka boleh mengimbangi lebih baik untuk kerosakan ke satu kawasan, bermakna mereka boleh membuat pendawaian baru di sekitar kerosakan untuk mengurangkan kesan dan risiko defisit.

Orang muda dan tua yang mempunyai TIA dan pukulan disediakan banyak rawatan yang sama dalam fasa awal acara tersebut. Sebaik sahaja pesakit biasanya diberi ubat, dipanggil thrombolytic, untuk memecahkan apa-apa bekuan dan dapatkan darah mengalir semula.

Sama ada atau tidak seseorang adalah seorang penipisan darah, risiko TIA dan strok masa depan dinaikkan pada kebanyakan orang yang mempunyai satu. Risiko yang berterusan adalah mengapa doktor sering meletakkan pesakit strok pada penipisan darah, tekanan darah dan ubat menurunkan lipid. Menurut Rogers, bagaimanapun, doktor sering enggan untuk menetapkan penipisan darah sepanjang hayat kepada orang muda.

Brian Alexander (www.BrianRAlexander.com) adalah pengarang bersama, dengan Larry Young Ph.D., “Kimia Antara Kami: Cinta, Seks dan Sains Tarikan,” (www.TheChemistryBetweenUs.com), kini dijual.

Berkaitan:

Frankie Muniz pulih dari ‘ministroke’ 

Lebih dari TODAY Health: 

Hyperemesis gravidarum: Berasa seperti mati ‘

Kerosakan jantung halus dalam pelari selepas maraton