Foto saham Caitlyn Jenner menunjukkan ‘kerosakan matahari’ dikeluarkan dari hidung

Caitlyn Jenner berkongsi bukti kerosakan matahari sendiri dalam usaha untuk menggesa peminat memakai pelindung matahari.

Bintang TV realiti berusia 68 tahun dan bekas atlet Olimpik mengambil Instagram untuk berkongsi foto tanpa makeup sendiri yang menunjukkan hidungnya kelihatan dibakar dan mentah.

“Saya baru-baru ini terpaksa mendapatkan kerosakan matahari yang dikeluarkan dari hidung saya. PSA – sentiasa memakai sunblock anda!” Jenner menulis.

Berapakah jumlah terbitan sinar matahari yang diperlukan untuk mendapatkan kanser kulit?

Apr.25.201600:54

Menurut majalah People, Jenner mempunyai karsinoma sel basal kanser yang dikeluarkan dari hidungnya. Ini adalah bentuk umum kanser kulit yang sering dirawat dengan krim preskripsi, atau, dalam beberapa kes pembedahan.

Jenner menyertai senarai selebriti yang semakin meningkat, termasuk Hugh Jackman, yang telah berkongsi gambar dengan keramaian mereka untuk menggesa peminat untuk melindungi diri mereka dari sinar matahari yang kuat.

Selama bertahun-tahun, Jackman telah berkongsi gambar lesi pada hidungnya yang disebabkan oleh karsinoma sel basal yang berulang. Pelakon pertama kali menyaksikan pertumbuhan yang mencurigakan semasa penggambaran “X-Men: Hari Masa Depan Masa Depan” 2014.

“Saya menembak filem itu, dan saya mempunyai sedikit darah suatu pagi, dan saya fikir saya telah tercalar dalam perjuangan,” katanya kepada HARI INI pada tahun 2013.

Selama beberapa minggu, dia mengandaikan apabila hidungnya berdarah lagi bahawa dia telah tercalar dari kudung. Tetapi selepas artis soleknya melihat perkembangan itu, isterinya, Deborra-Lee Furness, melangkah masuk.

“Dia mengetuk saya untuk mendapatkannya,” kata pelakon itu.

Klinik Mayo mengatakan karsinoma sel basal “muncul sebagai benjolan lilin” dan mereka cenderung berlaku pada kulit yang “sering terdedah kepada matahari, seperti muka dan leher anda.” Lesi sering berulang di tempat yang sama.

Walaupun luka boleh dirawat jika dikesan lebih awal, klinik mengeluarkan nasihat yang sama Jenner dan Jackman mendesak para peminat untuk mengikuti: Pakai pelindung matahari, dan dapatkan pemeriksaan teratur jika anda mengalami karsinoma sel basal pada masa lalu.