Fikirkan anda mempunyai tanda kulit? Berikut adalah semua yang anda perlu ketahui

Pernahkah anda perasan sekeping kulit rawak yang tergantung dari ketiak atau perut anda? Mereka dipanggil tag kulit, dan sama seperti jerawat, komedo atau gigitan bug, mereka menjengkelkan, tetapi secara amnya bukan penyebab panik.

Apakah tag kulit??

Tag kulit, yang dikenali sebagai acrochordons, adalah pertumbuhan kulit yang melekat kerana tangkai pendek dan sempit.

“Tag kulit cukup biasa, mereka biasanya berlaku di leher, ketiak, di bawah payudara, dan bahagian pangkal paha, kadang-kadang pada kelopak mata. Mereka sedikit tag lembut yang melekat pada kulit, “kata Dr. Melissa Piliang, seorang pakar dermatologi di Klinik Cleveland, memberitahu HARI INI.

Mereka berlaku paling kerap pada orang yang berumur 30 tahun dan lebih tua, dan lebih biasa pada orang dewasa pertengahan umur. Seorang kanak-kanak atau remaja boleh memilikinya, tetapi itu tidak mungkin.

kulit tag removal
Doktor mengatakan cuba membuang tag kulit sendiri atau di rumah dengan produk pengguna boleh mengakibatkan jangkitan serius atau lebih teruk. BSIP / UIG / Getty Images

Adakah tanda kulit berbahaya?

Kabar baiknya ialah tag kulit tidak berbahaya, jelas Dr Nada Elbuluk, dermatologi dan penolong profesor klinikal di University of Southern California Keck School of Medicine.

“Mereka benar-benar tidak berbahaya,” kata Elbuluk. Walaupun dia menambah, “tetapi kadang-kadang ada sesuatu yang kelihatan seperti tag yang sedikit lebih berkaitan, seperti kanser kulit dangkal.”

Itulah sebabnya penting untuk melihat ahli dermatologi walaupun anda fikir anda mempunyai satu. Jika ia gatal, pendarahan, tidak selesa atau kebimbangan anda, membuat temujanji lebih cepat daripada kemudian dia berkata. Jika ia tidak mengganggu anda, dia mencadangkan membawanya pada lawatan tahunan supaya selamat.

Bagaimana untuk membuang tag kulit:

Mengeluarkan tag kulit adalah prosedur kecil yang boleh dilakukan semasa lawatan biasa dengan ahli dermatologi anda, jelas Dr. Glashofer, ahli kulit dermatologi di New Jersey yang merupakan ahli Akademi Dermatologi Amerika.

“Biasanya anda boleh melakukan snip gunting sedikit, dengan pendarahan yang minimum, kadang-kadang anda boleh membekukan mereka, cryotherapy menyebabkan sel mati dan jatuh, atau anda boleh membunuh mereka, yang pada dasarnya membakar mereka,” katanya..

Tetapi jika anda melihat ahli kulit anda dan menentukan bahawa ia hanya tag kulit, pilihan lain adalah dengan tidak melakukan apa-apa sahaja.

“Dengan mengandaikan bahawa, secara klinikal, ia adalah tag kulit yang benigna dan ia bukan gejala, bermakna ia tidak berdarah atau menyakitkan, anda tidak dapat berbuat apa-apa,” katanya..

Walau bagaimanapun, ia benar-benar difahami jika anda mahu mengeluarkannya.

“Ia sangat biasa bagi orang-orang untuk mahu mengeluarkannya. Mereka boleh jadi tidak sedap dipandang, contohnya mereka berada di mata, atau tidak selesa, “kata Piliang.

Satu perkara yang harus diperhatikan ialah liputan insurans: Secara amnya, pembekal insurans akan menyediakan liputan untuk mengeluarkan tag kulit gejala, atau yang gatal, pendarahan atau menyebabkan ketidakselesaan, kata doktor. Kebanyakan penyedia insurans tidak akan memberikan liputan untuk penyingkiran yang dilakukan untuk tujuan kosmetik.

Pakar Dermatologi menerangkan bagaimana menangani jerawat dewasa

Mei.22.201803:39

Bolehkah anda mengeluarkan tanda-tanda kulit di rumah?

Jawapan di sini cukup mudah: Doktor sangat mendesaknya.

Membeli produk di rumah atau mencuba remedi rumah seperti memotong menggunakan floss atau sekeping rambut boleh menyebabkan jangkitan atau komplikasi kulit di kawasan itu, kata Elbuluk.

Glashofer menyamakan prosedur untuk menukar minyak kereta anda.

“Ia mudah dilakukan … jika anda tahu apa yang anda lakukan. Tetapi kebanyakan orang masih pergi untuk menukar minyak mereka, “katanya.

“Ia bukan satu perkara yang anda mahu lakukan di rumah … Ia tidak seperti pendarahan yang berlimpah, tetapi jika anda tidak mempunyai sebarang latihan di dalamnya, anda mungkin akan mengurangkan lebih banyak daripada yang anda perlukan,” katanya..

Apa yang menyebabkan tag kulit?

Doktor tidak tahu pasti, tetapi ada beberapa teori. Pertama, bahawa ia adalah genetik. Yang kedua, ia boleh disebabkan oleh kulit menggosok kulit.

Piliang juga berkata hormon seseorang mungkin memainkan peranan.

“Orang yang berlebihan berat cenderung mempunyai lebih banyak daripada mereka dan orang yang mengalami diabetes. Insulin boleh mendorong faktor pertumbuhan, sebab itulah yang boleh terjadi, “katanya. “Wanita hamil, yang mempunyai lebih banyak faktor pertumbuhan, juga lebih berkemungkinan mempunyai mereka.”

Mengekalkan berat badan yang sihat dan mengawal gula darah anda boleh membantu mengelakkan pertumbuhan mereka.

Di atas semua, ingatlah bahawa mereka adalah perkara biasa!