Fenomena penampakan mata: Bagaimana Jalisa Thompson melakukan itu?

Apabila kita takut atau terkejut, mata kita melebar. Tetapi watak pelakon Jalisa Thompson benar-benar pop. Seperti bulge keluar dari soket mereka. Seperti dalam liar, Wile E. Coyote watak watak kartun pop.

Mata-pop psikik menakutkan Natalie dan Jenna

07.07.201410:54

Thompson adalah sebahagian daripada keramaian TODAY yang mempromosikan kempen pemasaran viral Thinkmodo untuk filem seram baru “Ouija.” Dia memainkan medium yang mengejutkan TODAY sendiri Natalie Morales dan Jenna Bush Hager semasa sesi psikik.

Jalisa Thompson
Jalisa ThompsonHari ini

Percayalah atau tidak, Thompson bermata gila adalah juara – pemenang dua kali Ripley’s “Great Face Off”, sebuah acara di mana orang bersaing untuk melihat siapa yang boleh membuat wajah yang paling aneh dan paling lucu.   

Thompson, yang kelihatan normal apabila dia tidak menyentuh matanya, telah berkata dalam satu temu bual bahawa dia pertama kali takut ibunya pada usia 12 tahun dengan peepernya bermunculan. 

Pada TODAY’s Take Morales berkata Thompson mengiktiraf bakat membelok mata melampau kepada kawalan otot yang luar biasa, oleh sebab itu pasukan Thinkmodo menetapkan pandangannya kepadanya. Ia pasti jarang, tetapi Kim Goodman dari Chicago dan bintang YouTube British John Doyle, yang telah melancarkan orbsnya dalam masa dengan “Dapatkan Bertuah” Daft Punk adalah poppers mata terkenal lain. 

Mata-yi-yi.

Jalisa Thompson's eye popping
Jalisa ThompsonHari ini

Pakar Oftalmologi Dr. Sean Donahue, Profesor Coleman dalam Oftalmologi dan Neurologi di Pusat Perubatan Universiti Vanderbilt, berkata mata yang ditolak ke hadapan boleh disebabkan oleh pelbagai faktor seperti trauma atau penyakit tiroid di mana otot-otot yang bergerak mata menjadi sangat bengkak dan menolak mata ke hadapan, menjadikannya kelihatan lebih menonjol.

Tetapi sesetengah orang seperti Thompson boleh melakukannya secara spontan – mungkin kerana bentuk muka mereka atau mereka mempunyai soket mata yang cetek – dengan meneran dan meningkatkan tekanan di soket dan, BOING, tolak mata di luar kelopak mata. 

“Kebimbangannya adalah trauma berulang yang disebabkan oleh regangan boleh menyebabkan kerosakan kekal pada saraf optik,” kata Donahue. 

Dengan kata lain, biarkan mata muncul kepada profesional. 

“Jangan cuba ini di rumah,” kata Donahue.