FDA memberi amaran mengenai nikotin cecair dalam pembungkusan ‘mesra kanak-kanak’

Kerajaan sedang merobohkan syarikat yang menjual “e-cecair” berasaskan nikotin dalam pakej yang kelihatan seperti produk makanan yang mesra kanak-kanak, termasuk kotak jus, gula-gula atau kuki.

Pada hari Selasa, Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. dan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan menghantar 13 surat amaran kepada pengeluar, pengedar dan peruncit untuk menjual cecair, yang digunakan dalam e-rokok dan produk vape lain, dengan reka bentuk “membimbangkan”.

Beberapa contoh sampingan dengan makanan nyata menarik, dengan e-cecair yang menyerupai jenama terkenal, hingga ke reka bentuk logo dan warna kontena. “Whip’d Strawberry,” sebagai contoh, menyerupai topeng Reddi-wip yang disebat topping:

FDA

Kanak-kanak dengan mudah boleh mengelirukan e-cecair untuk sesuatu yang mereka telah cuba sebelum ini, menyebabkan kemalangan serius kerana nikotin sangat toksik, terutamanya kepada kanak-kanak kecil, kerajaan memberi amaran. Risiko mereka dari pendedahan termasuk penyitaan, koma, penangkapan pernafasan dan kematian akibat penangkapan jantung. Terdapat 8,269 pendedahan nikotin cecair di kalangan kanak-kanak di bawah 6 yang dilaporkan ke pusat kawalan racun A.S. antara Januari 2012 dan April 2017. Sekurang-kurangnya dua kanak-kanak mati, laporan itu didapati.

“Tiada kanak-kanak harus menggunakan apa-apa produk tembakau, dan tidak ada produk tembakau yang harus dipasarkan dengan cara yang membahayakan anak-anak – terutama dengan menggunakan imejan yang menyesatkan mereka memikirkan produk itu adalah benda yang mereka makan atau minum,” kata Pesuruhjaya FDA. Scott Gottlieb, dalam satu kenyataan.

“Syarikat-syarikat yang menjual produk ini mempunyai tanggungjawab untuk memastikan mereka tidak membahayakan kanak-kanak atau menggunakan belia.”

Beberapa contoh yang dikutip termasuk: “Kotak Juice One Mad Hit,” yang menyerupai kotak jus epal kanak-kanak, seperti kotak jus jenama Teratas:

FDA

“Vape Heads Sour Smurf Sauce,” yang menyerupai War Heads of Candy:

FDA

“V’Nilla Cookies & Milk,” yang menyerupai cookies Nilla Wafer dan Golden Oreo:

FDA

“Twirly Pop,” yang menyerupai lolipop Unicorn Pop:

FDA

Produk yang disenaraikan dalam surat amaran dianggap melanggar Akta Makanan, Dadah, dan Kosmetik Persekutuan kerana label atau pengiklanan mereka meniru makanan mesra kanak-kanak palsu atau mengelirukan.

Setiap syarikat mempunyai 15 hari untuk bertindak balas terhadap tindakan yang diambil untuk menangani kebimbangan kerajaan.

Persatuan Vaping Amerika, sebuah pertubuhan bukan untung yang menganjurkan “peraturan yang adil dan masuk akal” e-rokok, menyokong tindakan FDA, tetapi memberi amaran kepada pemerintah terhadap “mengisytiharkan perang” terhadap produk yang merapikan rasa.

“Perisa sangat penting untuk membantu orang dewasa berhenti merokok, tetapi itu bukan alasan untuk kejahatan, pemasaran makan bawah yang melanggar undang-undang tanda dagangan A.S.,” kata Gregory Conley, presiden Persatuan Vaping Amerika, dalam satu kenyataan.

“Walaupun kami memuji tindakan keras ini oleh FDA, kami prihatin bahawa agensi itu akan memperluaskan kempen mereka untuk menyertakan produk berperisa yang dipasarkan secara bertanggungjawab yang popular dengan orang dewasa mencari alternatif kepada rokok yang mudah terbakar.”

Remaja menyedut bahan kimia kanser dalam e-rokok, menunjukkan kajian baru

Mac.06.201801:14

Vaping telah menjadi hit dengan remaja, ahli yang membimbangkan yang mengatakan mereka menghirup bahan kimia kanser dan mungkin lebih mudah terdedah kepada ketagihan nikotin pada masa akan datang. Perasa adalah sebahagian daripada rayuan, kata pakar.

“Industri tembakau mahu orang ramai mula muda dan tahu bahawa apa yang benar-benar menarik mereka adalah rasa manis dan buah,” kata Dr. Robert Jackler, ketua otolaryngology dan profesor otorhinolaryngology di Stanford University, kepada NBC News.

E-rokok tidak selamat untuk belia, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit memberi amaran.

Ikuti A. Pawlowski di Facebook, Instagram dan Twitter.