Elle Fanning filem pendek pada kengerian bulimia mungkin terlalu banyak untuk mangsa

Filem pendek yang menghantui Elle Fanning dengan tepat menangkap kesedihan hidup yang sakit dengan gangguan makan, kata pakar. Namun begitu, sebagai mesej yang kuat, mereka yang sedang mengalami gangguan makan tidak boleh mengelakkan imej grafiknya.

Pemain sinematografer Rodrigo Prieto membuat filem lapan minit, yang dipanggil “The Likeness,” dengan anak perempuannya yang berusia 19 tahun, Ximena, yang menjadi anorexic pada remaja awalnya. Kerja Prieto termasuk filem-filem yang memenangi anugerah seperti “Brokeback Mountain,” “Argo,” dan “Wolf of Wall Street” yang akan datang, tetapi dia mengatakan filem pendek ini sama pentingnya dengannya sebagai salah satu ciri-ciri penuh yang diiktiraf. Dia pertama kali didekati oleh Candescent Films untuk menciptanya sebagai sebahagian daripada seluar pendek dengan mesej sosial.

Pada ketiga filem pertama, penonton mengikuti kamera melalui pesta rumah yang gelap dan mengganggu: Dalam satu bilik, badan telanjang, sebahagiannya diliputi oleh lembaran nipis, tergelincir di atas meja kecil. Di dalam yang lain, si rambut coklat dalam seluar dalamnya masih berada di lantai; Di sebelahnya, seorang wanita telanjang berjongkok untuk dimasukkan ke dalam laci, matanya memandang ke depan dengan nada kosong. Kemudian, teratur membantu seorang wanita muda yang tidak menonjol menyusuri lorong.

Jika nampaknya semua orang dalam bahagian filem ini seolah-olah merobek dari halaman majalah fesyen, itu kerana mereka, pada dasarnya, Ximena Prieto berkata. Pada mulanya, Rodrigo Prieto berkata beliau mahu model-model itu menatap kamera. “Dan Ximena memberitahu saya tidak, tidak, tidak, perasaan terburuk adalah apabila semua orang mengabaikan anda. Itulah sebabnya tiada siapa yang melihat kamera; semua orang melakukan perkara mereka sendiri, “katanya.  

Bagi Prieto, ia adalah cara untuk keluarganya bercakap tentang gangguan makan. “Memandangkan kami telah mengalami anoreksia, ini masih sangat hadir di hati saya, dan ini satu isu penting yang saya tidak rasa benar-benar dibincangkan dalam seni, dan secara umum,” kata Prieto dalam temu ramah telefon Isnin. “Kami berharap ia dapat membantu orang lain atau keluarga untuk membuka dan membicarakan apa yang mereka rasakan atau berpengalaman.” Filem ini bukan hanya tentang gangguan makan, “tetapi juga mengenai perasaan yang kita semua ada, rasa dihakimi dan terpencil dan bersendirian dalam masyarakat ini, “katanya. 

Pendek ditayangkan di Festival Filem Tribeca pada bulan April, dan dimuat naik ke YouTube minggu lepas.

Elle Fanning
Dalam filem itu, Elle Fanning melihat pantulan yang menyimpang dari dirinya sendiri.Hari ini

Filem ini merupakan gambaran yang jujur ​​tentang apa yang ada di dalam minda seseorang yang tidak dikenali atau orang bulimik, kata Lynn Grefe, presiden Persatuan Penyisihan Gangguan Kebangsaan, tetapi bagi orang-orang yang terdedah masih bergelut dengan makan bercelaru, ia mungkin lebih berbahaya daripada membantu – terlalu dekat dengan pro-anorexia atau imejan pro-bulimia. Di A.S., kira-kira 20 juta wanita dan 10 juta lelaki mengalami gangguan makan pada satu ketika dalam kehidupan mereka, penyelidikan telah menunjukkan. 

Ia boleh menjadi sukar untuk ditonton, terutamanya adegan bilik mandi di mana Elle Fanning menghela nafas wajahnya, secara literal cuba merobek kulitnya sendiri. (Kamera menunjukkan pantulan yang menyimpang, hebat yang dia lihat ketika dia melihat cermin.) Tetapi walaupun saat-saat yang menyebalkan seperti itu penting untuk melihat apakah itu sesuatu yang anda tidak pernah alami secara peribadi, kata Grefe.

“Seluruh perasaan berasa tidak bernilai, dan hodoh – saya fikir ia menggambarkan yang sangat baik,” kata Grefe.

Grefe berfikir bahawa gambaran “gelap, berkuasa” filem mengenai pandangan dunia yang mengalami masalah gangguan makan dapat membantu orang memahami keseriusan penyakit seperti bulimia dan anoreksia, yang boleh membawa maut kepada kira-kira 4 peratus pesakit.

“Jika mereka faham bahawa anoreksia mempunyai kadar kematian paling tinggi dalam mana-mana penyakit psikiatri, dan beban yang signifikan terhadap keluarga, secara emosi dan kewangan, maka mereka akan serius melabur dengan kami dalam kemajuan dan program penyelidikan untuk mendapatkan orang untuk bantuan yang mereka perlukan seawal mungkin, “kata Grefe dalam e-mel.

Tetapi, katanya, dia tidak akan pernah berkongsi filem itu di dalam komuniti pesakit gangguan makannya. Ximena Prieto berpendapat bahawa panggilan itu betul.

“Saya pasti akan mengatakan jika seseorang sedang berurusan dengan gangguan makan, ia mencetuskan. Anda perlu berada di tempat yang agak stabil untuk menghadapi emosi ini, “katanya melalui telefon pada hari Isnin. “Tetapi saya fikir penting untuk menghadapi perkara yang memicu, apabila anda sudah tahu, sudah pulih, kerana anda tidak boleh menghabiskan sepanjang hidup anda.”

Kedua-dua bapa dan anak perempuan berharap filem itu membawa mesej di sebalik gangguan makan itu bukan hanya tentang kesombongan. “Itu sebahagian daripada stigma yang melekatinya,” kata Rodrigo Prieto. Ximena Prieto memotong dengan hakikat bahawa orang menolaknya “seperti itu diet,” yang sudah tentu tidak.

“Apa yang saya mahu lakukan adalah mewakili apa yang dia rasa dan apa yang ada dalam fikirannya,” katanya. “Seperti Ximena berkata, kami tidak boleh menyembunyikan daripada perkara-perkara ini atau menyembunyikan imej-imej ini dari anak-anak lelaki dan perempuan, kerana mereka akan mencari mereka. Ia tidak seperti, OK jika mereka tidak melihat ini pendek mereka akan baik-baik saja. Saya fikir ini pendek, pada akhirnya, berguna untuk membuka perbincangan untuk orang bercakap mengenainya. “

Ikuti penulis kesihatan TODAY.com Melissa Dahl di Twitter.