Dua minggu selepas bayi? Lebih banyak ibu baru memotong cuti bersalin pendek


Erin Taylor and her children, Rhett, 7 months, and Lane, 2
Erin Taylor dan anak-anaknya, Rhett, 7 bulan, dan Lane, 2Hari ini

Apabila anak sulungnya, Lane, dilahirkan dua tahun yang lalu, ahli optik Texas, Erin Taylor kembali ke pejabat yang memberi ujian mata dalam masa seminggu. Apabila anaknya yang kedua, Rhett, tiba pada bulan Februari, ibu Amarillo berkata dia “merawat” dirinya untuk cuti bersalin lebih lama: 10 hari.

“Orang menganggap saya benar-benar gila,” kata Taylor, 32, yang bekerja sendiri dengan tiga kakitangan untuk menyokong. “Tetapi, saya suka, anda memberitahu saya: Siapa yang akan membayar bil?”

Di seluruh Amerika, semakin banyak ibu baru – dari golongan profesional seperti Taylor kepada mereka yang bekerja dengan gaji rendah dan pekerjaan runcit – mengatakan mereka merasakan tekanan kewangan dan peribadi untuk kembali bekerja dengan cepat, sering dalam beberapa hari atau beberapa minggu sesudah beranak.

Jenna Bush Hager pada ‘saraf-wracking, pahit manis’ dari cuti bersalin

“Saya pada asalnya merancang untuk mengambil masa enam minggu, tetapi saya kembali ke tiga,” kata Lauren Anderson, 23, seorang penata rambut di Square Color Salon dan Spa di Las Vegas, Nev.

Dia bimbang tentang wang itu, pasti – Anderson membayar $ 300 seminggu untuk kerusi salunnya dan tidak mendapat pendapatan apabila dia tidak dapat bekerja – tetapi dia juga prihatin untuk meninggalkan kliennya yang sudah lama terlalu lama, walaupun ketika dia mengarahkan mereka ke pengganti yang cekap.

“Hanya sebagai orang yang mengawal saya, saya tertanya-tanya, orang ini akan melakukannya dengan sama,” kata ibu McKenna yang berusia 9 bulan. “Apa yang perlu saya buat?”

Kira-kira dua pertiga wanita A.S. bekerja semasa kehamilan dan kira-kira 70 peratus daripada mereka melaporkan mengambil sedikit masa, menurut angka terkini dari Pusat Statistik Kesihatan Nasional. Cuti bersalin rata-rata di A.S. adalah sekitar 10 minggu, tetapi kira-kira separuh daripada ibu baru mengambil masa sekurang-kurangnya lima minggu, dengan kira-kira satu perempat yang mengambil masa sembilan minggu atau lebih, angka menunjukkan. 

Bayar bersalin membayar belanjaan ramai ibu-ibu AS tidak dapat

17.27.201304:07

Tetapi melihat dengan lebih dekat menunjukkan bahawa 16 peratus daripada ibu baru hanya mengambil satu hingga empat minggu dari kerja selepas kelahiran seorang kanak-kanak – dan 33 peratus tidak mengambil masa rasmi sama sekali, kembali ke tugas tugas hampir serta-merta. 

Itu bermakna lebih ramai wanita menghadapi masalah yang mengandung kehamilan, tuntutan bayi yang baru lahir dan tuntutan bos – semuanya sebelum bunga “Selamat Datang, Bayi” telah layu di atas meja sisi katil.

Suatu tahun tidak lama lagi: Cerita cuti bersalin anda

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa daun yang lebih pendek boleh mengganggu tempoh penyusuan yang disyorkan dan mungkin menyumbang kepada kadar kemurungan yang lebih tinggi di kalangan ibu-ibu baru. 

Dan wanita sendiri mengatakan bahawa mereka telah dibanjiri untuk menyesuaikan peranan begitu banyak sekali: 

“Ia cuba memakai semua topi – menjadi seorang doktor dan menjaga pesakit saya, menjadi majikan dan semua keputusan dan tanggungjawab menjalankan perniagaan dan menjaga bayi yang baru lahir, cuba memikirkan perkara mommy dan mengenali anda Bayi, “teringat Taylor.

Walau bagaimanapun, ia adalah satu trend yang kelihatannya mempercepatkan, kata Rosemary Haefner, naib presiden CareerBuilder.com, tapak papan kerja yang menjalankan survei tahunan metrik tempat kerja.

Pada tahun 2012, tinjauan pendapat syarikat mengenai kira-kira 800 ibu bapa bekerja mendapati satu daripada 10 wanita mengambil dua minggu atau cuti bersalin. Keputusan tahun ini meletakkan nombor itu pada satu dalam lapan.

“Ia kecil, tetapi ia akan naik. Kami melihat beberapa perubahan, “kata Haefner. “Terdapat beberapa keputusan yang sangat sukar dibuat oleh keluarga tentang berapa banyak yang mereka mampu semasa keluar cuti bersalin.”

Sebahagian daripada perubahan itu adalah kerana pendapatan wanita menjadi lebih penting. Lebih daripada dua pertiga ibu keseluruhan berada dalam tenaga buruh dan rekod 40 peratus isi rumah dengan kanak-kanak di bawah usia 18 tahun mempunyai ibu yang merupakan sumber tunggal atau utama pendapatan, analisis Pusat Penyelidikan Pew baru-baru ini menunjukkan data Banci A.S..

“Sumbangan yang dibuat oleh wanita kepada pendapatan isi rumah tidak lagi menjadi icing pada kek; mereka separuh kek, “kata Ken Matos, pengarah kanan penyelidikan dan amalan pekerjaan di Institut Keluarga dan Kerja.

Sarah Strydom, 41, dari Topeka, Kansas, mengatakan bahawa dia adalah ketua pengetua keluarganya ketika anak tunggalnya, Ruan, dilahirkan empat tahun yang lalu. 

Ibu bapa HARI INI baru berkongsi faedah, cerita dari cuti orang tua

17.27.201303:40

“Saya bekerja dari rumah sebaik sahaja saya kembali,” kata Strydom, yang merupakan seorang eksekutif dalam perniagaan percetakan keluarga. “Laman web kami hidup pada hari yang sama anak saya dilahirkan dan saya memeriksa e-mel pada Blackberry saya dari katil bersalin saya.” (Walaupun dia adalah sebahagian daripada puak, Strydom berkata dia merasakan banyak tekanan – atau lebih – pekerja yang berkaitan.) 

Dan sebahagian daripada trend mungkin kerana Amerika terus terlewat jauh di luar negara maju dunia dalam dasarnya untuk cuti orang tua. Amerika Syarikat adalah salah satu daripada lapan negara – daripada 190 – yang tidak menawarkan cuti berbayar, menurut analisis baru-baru ini oleh Jody Heymann, dekan sekolah kesehatan awam di University of California, Los Angeles, dan pengarang buku baru “Peluang Kanak-kanak: Bagaimana Negara Boleh Pindah dari Surviving to Thriving.”

Di A.S., Akta Cuti Keluarga dan Perubatan yang berusia 20 tahun menjamin bahawa majikan dan agensi awam yang lebih besar menawarkan cuti tanpa gaji 12 minggu, termasuk faedah kesihatan, untuk kelahiran atau penerimaan anak dan tanggungjawab penjagaan keluarga yang lain.

Tetapi kira-kira 40 peratus pekerja dibiarkan kerana undang-undang hanya terpakai kepada syarikat-syarikat yang mempunyai 50 atau lebih pekerja dan memerlukan pekerja yang berada di firma setahun dan telah bekerja 1,250 jam dalam 12 bulan yang lalu. Tambahan pula, ia tidak dibayar, dan banyak pekerja tidak dapat membuang masa.

Apabila mereka mampu membelinya, persekitaran kerja yang kompetitif dan tuntutan profesional boleh menyebabkan wanita memotong cuti mereka – walaupun syarikat mereka membenarkannya.

Itu benar dalam pekerjaan yang pantas dan pantas seperti undang-undang, media dan teknologi, di mana pekerja dijangka dapat diakses pada setiap masa, kata Matos.

“Dalam kes-kes tersebut, sesetengah wanita mungkin merasakan bahawa mengambil enam bulan akan menjadi benjolan penting dalam perkembangan masa depan mereka,” katanya. “Di tempat-tempat di mana walaupun sedikit gangguan momentum ke hadapan meletakkan anda di belakang orang lain, bila-bila masa adalah ancaman kepada keupayaan anda untuk menjauhkan diri.”

Kerana tidak ada dasar persekutuan yang menyokong cuti orang tua, kebanyakan keluarga A.S. semata-mata menggabungkan penyelesaian mereka sendiri. Dalam kes Taylor, optometris, dia membawa kedua-dua bayi bekerja untuk enam bulan pertama, bergantung kepada kakitangan yang bersedia menjaga mereka apabila dia bersama pesakit.

Anderson, stylist, meninggalkan anak perempuannya dengan neneknya ketika dia kembali bekerja awal. Dan Strydom, eksekutif firma percetakan, berkata bahawa terus bekerja selepas melahirkan anak telah memberi kelonggaran yang lebih besar di kemudian hari.

“Kerana saya tidak meluangkan masa apabila anak saya dilahirkan, saya tidak mempunyai sebarang keraguan untuk mengambil masa sekarang,” katanya. “Saya memilih untuk bekerja dari rumah jika saya perlu bersamanya dan kerana saya telah menunjukkan bahawa saya boleh mengambil begitu banyak, syarikat saya telah membenarkan saya latitud membuat kerja yang fleksibel yang dijadualkan untuk menampung keluarga saya.” 

JoNel Aleccia adalah wartawan kesihatan kanan dengan NBC News. Jangkau dia di Twitter di @JoNel_Aleccia atau hantar e-mel kepadanya. 

Loading...