Dog gluten-sniff membantu orang dengan penyakit seliak

Anjing menggunakan hidungnya yang kuat untuk membantu manusia mengesan bahaya, termasuk menghidu ubat, bom dan juga kanser, tetapi sesetengah mayine kini membantu keluarga mereka dengan cara yang unik: Mereka menghidu gluten.

Mereka dilatih untuk membantu beberapa 3 juta orang Amerika yang mempunyai penyakit seliak, gangguan autoimun. Orang yang terjejas mesti mengelakkan gluten, protein yang terdapat dalam gandum, rai dan barli, kerana ia akan merosakkan usus kecil mereka. Gejala termasuk cirit-birit, sakit perut, kembung dan anemia.

Dog gluten-sniff membantu kanak-kanak yang menderita penyakit Celiac

Jun.19.201703:13

Bagi Evelyn Lapadat, seorang gadis berusia 13 tahun yang tinggal di Indiana, penyakit celiac meninggalkannya dengan sakit sendi, kekakuan dan keletihan. Dia sensitif walaupun jumlah gluten terkecil.

Walaupun perubahan diet dramatik, gluten terus menyelinap ke dalam hidupnya.

“Jika seseorang meletakkan crouton pada salad di belakang di restoran dan mengambil kira dan berkata, ‘Op, ini perlu bebas gluten,’ dan membawa Evelyn saladnya, sebelum ini, dia akan berkata, ‘Sihat untuk saya makan, sakit selama tiga hari, “kata ibunya, Wendy, kepada HARI INI.

Yang jarang berlaku sekarang, terima kasih kepada Zeus, seorang gembala Australia. Zeus adalah oleh pihak Evelyn sepanjang hari di sekolah, memeriksa tangannya dan menghidu makanannya. Jika dia menaikkan kaki, ia bermakna dia bau gluten. Jika dia mengalihkan kepalanya, item itu selamat.

“Saya tidak mendapat sakit dalam masa yang lama dan ia sangat lega,” kata Evelyn.

“Saya rasa saya tidak perlu menjadi punca kawalan penuh. Saya rasa dia boleh menjadi orang yang pandai mengawal kami, “tambah ibunya.

Membersihkan kekeliruan tentang penyakit Celiac

Januari.19.201601:04

Ciara Gavin tidak melatih Zeus, tetapi mengajar anjing lain seperti dia untuk mengesan gluten. Kami melawat Colorado Springs untuk bertemu dengan pelatih terbarunya, Maggie. Semasa latihan utama, salah satu tangan Gavin mengandungi serbuk gluten, yang lain tidak. Setiap kali Maggie menghirup tangan gluten, dia diberi ganjaran.

Setelah dia siap, Maggie akan membantu seorang anak berusia 4 tahun dengan penyakit seliak yang menderita gejala seperti stroke. Gavin berkata anjing itu sesuai untuk rumah yang sudah bebas gluten. Mereka boleh mencium makanan, syampu dan sabun untuk mengesan gluten.

Ketepatan lebih sukar di tempat umum, seperti pusat membeli-belah atau restoran, di mana gluten sudah berakhir.

“Ia bukan satu cara untuk menjadikan hidup lebih mudah, ia adalah satu cara untuk menjadikan hidup lebih selamat,” kata Gavin. “Ini adalah garis pertahanan terakhir, bukan pertahanan pertama.”

Celiac: Penyakit Yang Mempengaruhi Jutaan Orang Amerika Sering Tidak Terpengetahuan

Mei.24.201602:01

Bagi Evelyn, yang mempunyai Zeus sekitar telah mengubah kehidupan: Masalah keradangannya telah hampir hilang. Dokternya mengatakan anjing gluten-menghidu adalah luar biasa, tetapi ia menarik untuk memikirkan potensi.

Pakar-pakar memberi amaran bahawa tiada garis panduan kebangsaan untuk latihan anjing pengesan gluten, jadi keluarga harus melakukan penyelidikan mereka dan mengkaji dengan teliti syarikat-syarikat dan piawaian mereka.