Ditanya dan dijawab: Ya, vaksin adalah selamat

Presiden terpilih Donald Trump telah meminta skeptik vaksin Robert F. Kennedy, Jr untuk mempengerusikan komisi melihat keselamatan vaksin, kata Kennedy pada hari Selasa, para doktor yang menakjubkan dan pakar-pakar yang membingungkan di mana-mana.

Pandangan Kennedy tentang vaksin telah dilanggar secara meluas, dan penerbitan Salon dan Rolling Stone telah menarik balik dan mengambil cerita yang Kennedy, yang tidak mempunyai latar belakang perubatan, menulis mengenai vaksin.

“Presiden terpilih Trump mempunyai beberapa keraguan tentang dasar-dasar vaksin semasa dan dia mempunyai soalan mengenainya,” kata Kennedy kepada wartawan Selasa.

Robert F. Kennedy Jr kepada Pengerusi Suruhanjaya untuk Trump mengenai Keselamatan Vaksin

10 Januari00:52

Ini adalah momen di sini-kita-lagi-lagi untuk pakar-pakar vaksin dan ahli pediatrik, yang gentar dengan perlu menjelaskan kepada orang-orang berulang kali bahawa isu keselamatan vaksin diselesaikan.

Beberapa dekad kajian telah menunjukkan tiada hubungan sama sekali antara vaksin dan autisme.

Berkaitan: 7 Mitos Vaksin Debunked

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, Institut Perubatan (sekarang Akademi Perubatan Nasional) dan pelbagai kumpulan bebas telah dibantah, sering kali beberapa kali, setiap pernyataan yang dibuat dalam 20 tahun yang lalu oleh sekumpulan pengkritik vaksin yang kecil tetapi sangat vokal.

“Ia telah dijawab sekali lagi dan sekali lagi,” kata Dr Paul Offit, seorang pakar kanak-kanak di Hospital Kanak-kanak Philadelphia yang menulis secara meluas mengenai ragu-ragu vaksin.

Vaksin adalah antara intervensi perubatan paling selamat yang diketahui, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

“Vaksin adalah selamat. Vaksin berkesan. Vaksin menyelamatkan nyawa, “kata American Academy of Pediatrics dalam satu kenyataan yang dikeluarkan selepas kenyataan Kennedy.

“Tuntutan bahawa vaksin dikaitkan dengan autisme, atau tidak selamat apabila ditadbir mengikut jadual yang disyorkan, telah dibuktikan oleh badan kesusasteraan perubatan yang mantap,” tambah Akademi.

“Menunda vaksin hanya meninggalkan anak yang berisiko penyakit. Vaksin menjaga komuniti yang sihat, dan melindungi beberapa yang paling lemah dalam masyarakat kita, termasuk orang tua, dan kanak-kanak yang terlalu muda untuk dijadikan vaksin atau mempunyai sistem imun yang berkompromi. “

Wawancara TODAY Robert De Niro memerangi perdebatan mengenai autisme dan vaksin

Apr.14.201603:51

Walaupun tiada ubat atau rawatan 100 peratus selamat, mereka mengatakan bahawa vaksin jauh lebih selamat daripada penyakit yang mereka hadapi.

Berkaitan: Klinik Cleveland Mencari Diri dalam Mesem Vaksin

“Imunisasi menghindarkan kira-kira 2 hingga 3 juta kematian setiap tahun dari difteria, tetanus, pertusis (batuk kokol), dan campak,” kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Sebaliknya, hanya 57 tuntutan kematian akibat vaksin campak telah difailkan menerusi Program Pampasan Kecederaan Vaksin A.S., sistem tidak bersalah yang ditubuhkan untuk mengimbangi orang yang cedera oleh vaksin. Program ini tidak mengatakan berapa banyak tuntutan tersebut sebenarnya dibenarkan.

Berkaitan: Plea Roald Dahl untuk Orangtua: Jangan Biarkan Tragedi Ini Terjadi kepada Anda

Mahkamah persekutuan khas, Mahkamah Tuntutan Persekutuan Mahkamah A.S., memutuskan terhadap tiga keluarga pada tahun 2009 yang mendakwa vaksin menyebabkan autisme anak-anak mereka, mengatakan bahawa mereka telah “dikelirukan oleh pakar perubatan yang bersalah … daripada salah penjelasan medis kasar.”

Jadi Apa Yang Sebenarnya dalam Vaksin Campak?

20.06.201500:42

“Tidak setahun yang berlalu di Hospital Kanak-kanak Philadelphia di mana kita tidak melihat kanak-kanak mati akibat penyakit yang boleh dicegah dari vaksin, selalunya selesema,” kata Offit. “Kurang biasa ia adalah pneumokokus, kadang-kadang ia pertusis atau batuk kokol.”

Institut Perubatan memandang soalan itu berkali-kali bahawa ia mengeluarkan laporan akhir pada tahun 2001 yang mengatakan kajian-kajian ini menggunakan wang yang boleh dibelanjakan dengan lebih baik di tempat lain untuk mencari penyebab autisme.

Namun apabila para aktivis terus mengejutkan, organisasi bebas mengeluarkan laporan lain pada tahun 2005 yang mengatakan benar-benar tidak ada kaitan antara vaksin dan autisme.

Ia mengatakan doktor dan pakar kesihatan awam melakukan pekerjaan yang buruk untuk menjelaskan perkara ini kepada orang ramai.

Berkaitan: Jangan Panggil Doubters Dumb

Kajian menumpukan pada pengawet berasaskan merkuri yang dipanggil thimerosal, yang menyebabkan bakteria dan kulat berbahaya daripada tumbuh dalam vaksin vaksin.

Para penyelidik tidak dapat mencari bukti thimerosal dalam vaksin boleh merosakkan otak manusia – ia dalam bentuk proses tubuh dengan cepat – tetapi pembuat dadah membawanya keluar dari semua vaksin kanak-kanak malang tahun lalu kerana ketakutan.

Dan pembuat-pembuat vaksin telah mengubah formulasi vaksin selama bertahun-tahun untuk menimbulkan kebimbangan lain. Vaksin batuk kokol telah direformulasikan pada tahun 1990-an kerana kesan sampingan termasuk kesakitan dan pembengkakan dari pukulan dan demam. Tetapi terdapat beberapa bukti bahawa vaksin yang lebih baru tidak melindungi juga dan bahawa wabak baru-baru ini batuk kokol mungkin disebabkan oleh pembaharuan vaksin.

Satu lagi soalan ialah sama ada sesetengah kanak-kanak sangat sensitif terhadap vaksin.

Dr. Anjali Jain dari The Lewin Group, sebuah kumpulan perundingan kesihatan di Falls Church, Virginia, membandingkan anak-anak yang belum divaksin kerana sejarah keluarga autisme kepada anak-anak yang telah mendapat tembakan mereka.

Mereka mendapati risiko autisme adalah kurang daripada satu peratus dalam kanak-kanak yang divaksinasi, sama ada mereka mempunyai adik beradik yang lebih tua dengan autisme atau tidak.

Berkaitan: Ahli-ahli sains yang risau Tanya Trump untuk Menghormati Fakta

Penyelidik lain telah menjawab soalan sama ada kanak-kanak mendapat terlalu banyak vaksin sekaligus- mereka tidak.

Penggubal undang-undang telah mula merosakkan ibu bapa yang ingin memilih, dengan mengatakan pilihan-pilihan ini membahayakan bukan sahaja kanak-kanak yang tidak divaksin dengan betul, tetapi yang lain dalam komuniti.

CDC telah mengkaji bagaimana autisme biasa selama bertahun-tahun sekarang. Ia dijumpai adalah diagnosis susah payah bersama di mana antara 1 dalam 45 dan 1 dalam 68 kanak-kanak mempunyai keadaan.

Lihat ikatan istimewa di antara seorang budak lelaki tanpa autisme dengan anjing autis dan anjing pelindungnya

Januari.11.201700:40

Terdapat hubungan genetik, hubungan antara penggunaan antidepresan dan autisme, dan beberapa bukti bahawa jangkitan pada kehamilan – termasuk yang dicegah oleh vaksin – mungkin menyebabkan autisme.

Penyelidikan ke atas kesan jangkitan virus Zika jelas menunjukkan bahawa virus tertentu boleh masuk ke otak bayi yang sedang berkembang dan merosakkannya.

Hanya pada hujung minggu ini, pengarah Institut Kesejahteraan Klinik Cleveland menyebabkan kegelisahan dengan catatan blog yang mempersoalkan tidak betul-betul keselamatan vaksin, tetapi menimbulkan persoalan tentang beberapa pengawet yang digunakan di dalamnya.

Klinik Cleveland bertindak balas dengan cepat dengan mengatakan ia menyokong sepenuhnya vaksin. Pakar vaksin perhatikan juga tidak ada soalan perubatan mengenai ramuan vaksin.

Berkaitan: Doktor Katakanlah Dapatkan Anak-Anak Anda Diformasi

Mitos lain yang lain: bahawa kewujudan Program Kompensasi Kecederaan Vaksin Persekutuan membuktikan bahawa vaksin berbahaya.

Tetapi bekas Rep. Henry Waxman California, yang membantu menulis undang-undang yang membawa kepada peluncuran program tahun 1986, mengatakan ia telah ditubuhkan kerana pembuat vaksin telah melepaskan diri daripada perniagaan kerana takut akan tuntutan mahkamah yang mahal, dan pegawai kesihatan awam takut AS akan mengalami kekurangan vaksin.

Ia adalah sistem tidak bersalah. Jika orang boleh membuktikan mereka mengalami kecederaan yang diketahui disebabkan oleh vaksin, mereka boleh diberi pampasan tanpa perlu membuktikan vaksin yang menyebabkan masalah.

Ia dibayar oleh cukai ke atas vaksin.