‘Dikenakan’ dengan 2400 volt: Chef Celeb Eduardo Garcia pulih dari hampir mati

Eduardo Garcia, yang dikenali sebagai “chef bionik”, telah pulih dari pengalaman mendadak yang menakutkan yang meninggalkannya dengan bekas luka bakar elektrik dan cangkuk untuk tangan kiri. Tetapi pada hari ini, pada 34, dia berkongsi mesej penerimaan diri, cinta dan belajar untuk mengambil perjalanan yang lebih perlahan.

Eduardo Garcia
Eduardo Garcia telah dimasukkan ke hospital selama 48 hari di unit rawatan intensif membakar di Salt Lake City selepas menyentuh 2400 volt elektrik pada tahun 2011.Dengan hormat Jennifer Jane

Ia adalah musim memburu pada bulan Oktober 2011, dan saya bersendirian dengan kenaikan memanah di Montana. Saya adalah kira-kira tiga batu ke negara belakang apabila saya melihat mayat bayi beruang hitam. Saya sering mengambil objek semulajadi dan mendermakannya kepada rakan yang menjalankan program pendidikan belia. Jadi saya berhenti untuk melihat beruang itu. Saya berlutut dan menggunakan pisau saya untuk mencubanya.

A simfoni bunyi, tenaga dan cahaya meletus dalam tubuh saya.

Saya akan ingat sepanjang hayat saya – 2400 volt melalui saya. Beruang bayi telah dibunuh oleh dawai elektrik yang dikebumikan dan hidup.

Kenangan saya yang seterusnya adalah langit di atas saya.

Entah bagaimana saya bangun. Saya dapat mendengar bunyi kerikil di bawah kaki saya ketika saya berjalan, berfikir, “Apa yang saya lakukan di sini?” Saya melihat tangan kiri saya dan ia hangus dan hitam, melengkung pada sudut 90 darjah dari siku saya terhadap saya badan.

Saya berjalan ke jalan yang berliku ke dasar sungai. Cara yang paling cepat dan paling mudah untuk mendapatkan bantuan ialah memotong batu dan semak-semak dan mengetuk ke bawah. Saya menyedari bahawa jika saya tersandung, saya tidak akan mempunyai kekuatan untuk mendapatkan kedua kali. Saya akan mati di sana.

Kesedaran itu menjadi metafora bagi kehidupan saya yang bergerak maju: Kadang-kadang ia bukan tentang melakukan hal-hal dengan cara yang mudah, tetapi meletakkan usaha dan mengambil perjalanan yang lebih lama, lebih lambat.

Saya menghargai beberapa perkara dengan menjaga saya hidup dan menjauhkan saya dari gunung itu. Saya seorang yang sihat dari segi fizikal yang membuat keputusan pada usia muda untuk membuat pemakanan yang sihat memberi tumpuan dalam hidup saya. Saya juga orang luar yang yakin.

Saya fikir ia turut membantu ketika saya berpindah, saya berseru kepada diri saya sendiri: “Jangan berhenti berjalan, jangan berhenti berjalan.”

Saya akhirnya membuatnya ke kabin di mana seorang lelaki duduk saya dan memanggil ambulans. Dalam masa sejam saya berada di sebuah Livingston, Montana, bilik kecemasan yang disediakan untuk pesawat MEDVAC.

Bagaimana ini untuk pelik? Kakak saya hanya berkhemah di pergunungan pada hujung minggu. Apabila EMT memanggilnya, dia akan melalui Livingston dan baru saja menghidupkan telefonnya dalam masa untuk panggilan. Dia dapat melayari penerbangan MEDVAC dengan saya.

Eduardo Garcia, who suffered 21 surgeries after he touched a live electrical wire, on the first night after his hand was amputated with his girlfriend at the time, Jennifer Jane.
Eduardo Garcia, yang mengalami 21 pembedahan selepas menyentuh dawai elektrik hidup, pada malam pertama selepas tangannya diamputasi dengan teman wanitanya ketika itu, Jennifer Jane.Dengan hormat dari Eduardo Garcia

Saya menghabiskan 48 jam di unit rawatan intensif di Universiti Utah membakar pusat trauma di Salt Lake City. Mereka memotong tangan saya, mengeluarkan empat tulang rusuk saya, dan bahagian-bahagian kumpulan otot utama di kaki dan batang badan saya. Saya juga mempunyai sepuluh bulan untuk pembinaan semula kulit kepala yang intensif.

Saya mempunyai sembilan luka keluar elektrik, termasuk satu di pangkal paha dan bahagian paha dalaman.

Apabila sampel tisu kembali dari makmal, mereka menguji positif untuk kanser testis.

Saya masih berada di ICU!

Bayangkan: Saya mempunyai pakar bedah plastik, sebuah pasukan trauma yang membakar, satu pasukan kardio-toraks dan sekarang, tiba-tiba, ahli onkologi semua bekerja bersama-sama membina semula saya dan menyelamatkan nyawa saya. Pasukan itu beralih gear dan menstabilkan saya, meletakkan banyak pembinaan semula saya ditahan.

Pada bulan Januari, saya terbang ke rumah dan memulakan rejimen kemoterapi yang ketat, lima hari seminggu selama tiga bulan.

Perkara yang paling sukar mengenai kesukaran itu adalah pertempuran dengan diri saya sendiri. Saya seorang lelaki yang sangat yakin dan saya mempunyai banyak perkara hebat yang berlaku. Dengan kecederaan yang teruk, saya terpaksa meletakkan seumur hidup saya dengan jeda dan datang dengan syarat. Jadi saya mengambilnya. Saya tidak akan membiarkannya tenggelam kapal saya.

Chef Eduardo Garcia cooks for the first time with his hand prosthetic.
Chef Eduardo Garcia memasak untuk kali pertama dengan tangannya prostetik.Diberkati Melaksanakan Produksi

Sekarang sudah empat tahun selepas kecederaan saya.

Melihat ke belakang, saya dapat melihat sikap saya yang tidak tergoyahkan dan positif yang membolehkan saya menjadi kuat dan bersabar, dan pada gilirannya, saya membenarkan pasukan sokongan pakar bedah dan penjaga untuk melakukan pekerjaan mereka. Menerima bantuan daripada orang lain, menjadi rendah diri dan akhirnya datang kepada terma dengan dan memiliki “baru” saya telah membuat saya yang saya hari ini.

Inilah sebabnya mengapa saya melakukan filem, “Dicadangkan: The Eduardo Garcia Documentary.” Saya ingin berkongsi pengalaman saya dengan orang lain.

Kebanyakan rakaman awal kecederaan dan pemulihan saya ditembak oleh teman wanita saya pada masa itu, Jennifer Jane, yang menjadi pengasuh utama saya. Kami sekarang menjadi kawan terbaik dan rakan niaga.

Penamat the Ironman triathlon.
Menamatkan Triathlon Ironman.Diberkati oleh Eugene Garcia

Buat masa ini, saya gembira untuk membiarkan rakaman filem itu duduk di dalam kotak dan terus bercakap motivasi saya dan bekerjasama dengan kumpulan seperti Yayasan Atlet Cabaran, yang menggunakan sukan untuk membantu veteran, orang tua dan kanak-kanak dan orang dewasa lain yang dicabar secara fizikal.

Akhirnya saya memutuskan untuk membuat filem itu kerana saya tahu bahawa banyak yang baik akan datang daripadanya. Kita boleh menemui pelabur swasta, tetapi sebaliknya kami melancarkan projek itu di Kickstarter. Sekiranya saya mengetahui apa-apa dari masa saya di hospital dan pemulihan, itu adalah untuk terus hidup dalam kehidupan kita memerlukan bantuan daripada orang lain, dan kekuatan pasukan dan keluarga yang kuat menjadi tidak dapat dihalang.

Saya baru sahaja mula memproses kerugian dan kesakitan emosi dan saya sedar saya mempunyai banyak kerja untuk dilakukan.

Tetapi, secara jujur, saya tidak dapat mengingati hidup saya sebelum kecederaan. Hari ini ia kaya dan penuh dengan tujuan. Saya bercakap dengan anak-anak yang dibuli di sekolah. Mereka melihat lengan prostetik saya – dengan cangkuk untuk tangan – dan berfikir, “Jika dia boleh keluar di sana, boleh juga saya”

Hari itu, hari yang paling teruk dalam hidup saya, sebenarnya telah menjadikan saya orang yang lebih baik.

Sekarang saya mempunyai peluang untuk menjangkau lebih ramai orang daripada sebelumnya dengan mesej saya: Jangan biarkan apa yang anda lakukan pada masa lalu menahan anda. Ampunilah dan cintai diri sendiri, dan kongsi dengan orang lain supaya mereka boleh teruskan.

Setiap hari adalah hari baru dengan cahaya di hujung terowong. Dan itu, oh, begitu cerah.

Garcia adalah pengasas bersama jenama makanan Montana Mex, dan penceramah motivasi untuk hidup sihat. Dan kini, dengan pengarah Phillip Baribeau (“Unbranded”), beliau telah melancarkan kempen Kickstarter untuk mengumpul dana untuk filem panjang mengenai kemalangan traumatik, “Didakwa: The Eduardo Garcia Documentary.”