Dikeluhkan oleh peraturan kitar semula? Baca ini

Setiap hari, rata-rata Amerika menghasilkan empat setengah pound sampah – 75 peratus daripadanya boleh dikitar semula. Walaupun peraturan berbeza-beza dari bandar ke bandar (periksa bandar anda di www.earth911.com), panduan ini dari majalah Good Housekeeping akan menjadikannya lebih mudah untuk melakukan perkara yang betul.

Pertama sekali, jangan buang masa dan tenaga anda: Pastikan hanya menggunakan tong atau beg plastik yang jelas yang ditentukan oleh program kitar semula anda, sama ada tempat letak kereta tempat letak kereta boleh dikitar semula atau membawa mereka ke stesen kitar semula. Pekerja yang sibuk sering akan membuang beg atau kotak yang tidak dikenali, dan bukannya membukanya untuk melihat apa yang ada di dalamnya.

Kertas
Kebanyakan program mengambil semuanya, dari kadbod ke kertas cetak, kertas pejabat ke sampul surat (walaupun dengan tetingkap plastik kecil itu), dan surat sampah kepada majalah – tidak kira bagaimana berkilat. Jangan repot-repot mengeluarkan staples, klip kertas, atau spiral dalam buku nota; mereka akan ditapis.

Tetapi … tolong keluar apa-apa yang berwarna makanan, seperti kotak pizza, kerana minyak boleh mencemarkan seluruh beban. Dilekatkan pada plat kertas bersalut plastik dan cawan (walaupun karton susu rata biasanya OK). Juga keluar: kertas yang berwarna terang, berwarna pewarna, yang terlalu sukar untuk dilepaskan semula ke bentuk yang boleh digunakan dan buku (beberapa program menerima paperbacks, tetapi anda lebih baik menyumbang kepada pustaka, sekolah, atau memandu buku tempatan).

LogamSemua ini termasuk dalam bin: soda, jus, dan sup sup (dibilas, tetapi dilabelkan hanya jika diminta); kalungan pai aluminium dibasahi dan kerajang; dan topi botol, penyangkut mantel wayar, tin aerosol kosong (tidak tercucuk) dan logam sekerap lain.

Tetapi … tidak termasuk bateri atau elektronik.

PlastikPeraturan asas ibu jari: Jika botol itu mempunyai leher yang lebih kecil dari tubuh (minuman, produk pembersih, syampu, dan beberapa balang makanan) dan mempunyai simbol “alor2” di bahagian bawah, hampir setiap program akan menerimanya.

Tetapi … keluarkan topi pertama – mereka terbuat dari jenis plastik yang berbeza dan boleh merosakkan seluruh batch. Beberapa berita baik: Aveda mempunyai program di seluruh negara untuk mengitar semula mereka; lihat www.aveda.com/caps. Perkara-perkara seperti yogurt, marjerin, tiub deli, dan alat makan plastik (biasanya nombor 5 plastik) kerap kali ditolak juga. Pertimbangkan membasuh dan menggunakan semula mereka sebaliknya.

KacaBotol dan balang adalah baik untuk pergi sebaik sahaja anda membilasnya dan membuang (atau mengitar semula) topi mereka; label akan dibakar di kilang.

Tetapi … beberapa program tidak akan mengambil warna kaca tertentu (terutamanya biru, kerana tidak ada permintaan besar untuknya). Dan kaca yang dirawat, seperti plat patah, mentol pijar biasa, dan tingkap atau kaca kaca, mesti pergi dalam sampah biasa.

Untuk lebih banyak tips hidup hijau, lawati www.goodhousekeeping.com.