Diet Whole30 dipanggil ‘terburuk’, tetapi ia mengubah kehidupan saya menjadi lebih baik

Kebanyakan kita boleh mencari perkara yang tidak bersetuju. Tetapi satu perkara yang kita biasanya bersetuju adalah bahawa kita mahu berasa lebih baik dan mempunyai lebih banyak tenaga. Dan satu cara untuk melakukan itu ialah mengubah cara kita makan.

Itulah sebabnya saya memeluk program Whole30, satu pendekatan untuk makan yang mendapat banyak buzz, tetapi tidak mendapat banyak kasih sayang dari beberapa pakar nutrisi. Pada tahun ini, laporan A.S. News & World Report menduduki Whole30 sebagai 37 daripada 39 dalam senarai “Keseluruhan Diet Terbaik.”

Aduh.

Apa yang boleh saya katakan ialah Whole30 benar-benar mengubah hidup saya menjadi lebih baik.

Lindsay Tigar before and after weight loss
Sebelum dan selepas mengikuti diet Whole30. Ia berubah hubungan saya dengan makanan. Diberkati oleh Lindsay Tigar

Perjalanan saya

Sebelum memulakan program pada tahun 2014, kesihatan saya mengambil tempat kedua untuk senarai tuntutan profesional dan peribadi yang terus berkembang. Saya hanya berada di pertengahan 20-an dan saya muncul antacid selepas makan. Saya tahu saya perlu membuat perubahan – dan cepat.

Tetapi apabila saya mula-mula melihat ke Whole30 saya terkejut. Terdapat banyak peraturan.

 • Tiada tenusu
 • Tiada gula
 • Tiada alkohol
 • Tiada biji-bijian
 • Tiada kekacang, termasuk kacang hitam, garbanzos, buah pinggang atau soya
 • Tiada aditif seperti MSG

Sebaliknya, fokusnya adalah:

 • Daging
 • Makanan laut
 • Telur
 • Sayuran
 • Lemak yang sihat seperti alpukat atau minyak zaitun
 • Sesetengah buah-buahan seperti blueberry

Saya mencuba Whole30 pertama pada bulan Januari 2014, melakukan diri saya dengan buku panduan dengan memotong semua makanan yang tidak baik selama 30 hari (sangat panjang).

Drop 10 HARI INI: Cara membuat sayuran yang lazat serta sihat

Mei.04.201701:43

Ini adalah percubaan untuk saya, sama seperti sebab pencipta bersama Melissa Hartwig memulakan program ini. Hartwig mahu melihat jika menghapuskan makanan tertentu akan membantu prestasi sukannya. Dia berkata tenaganya bertambah baik dan begitu juga tidurnya. Tetapi yang paling penting, program itu mengubah hubungannya dengan makanan.

Saya juga.

Walaupun menjatuhkan beberapa saiz jeans yang kurus adalah inspirasi – Keseluruhan 30 menggalakkan anda untuk menimbang diri sebelum dan selepas 30 hari anda, bukan semasa program – selepas memulakan program, itu adalah sikap baru saya terhadap makanan yang penting. Saya mempunyai sedikit nafsu. Saya tahu apa yang diperlukan oleh badan saya.

Saya terjebak dengan versi yang diubah suai untuk baki tahun 2014, mengamalkan peraturan 80/20 di mana saya kebanyakannya makan Whole30 kecuali saya keluar dengan kawan atau mempunyai acara istimewa. Saya kehilangan sejumlah £ 25 dan pergi dari saiz 10 ke saiz 4.

Lindsay Tigar after weight loss
Saya, di Miami selepas kehilangan berat badanDiberkati oleh Lindsay Tigar

Saya melakukan pusingan keseluruhan Whole30 pada Januari 2015 dan kehilangan tujuh pound lagi. Saya kini berada di pusingan ketiga program, dan merasa sangat baik.

Whole30 membantu saya membuat pilihan yang lebih bijak dan memilih makanan yang lebih berkhasiat. Saya percaya pilihan-pilihan ini membuat peningkatan yang jelas dalam tahap kesihatan dan tenaga saya.

Saya tidak bersendirian. Sejak program bermula pada tahun 2009, ia mendapat satu berikut antarabangsa – laman web mereka menawarkan pembaca dari lebih dari 100 negara yang berbeza.

‘Makanan terbaik sejati adalah kesederhanaan’

Jadi saya terkejut melihat kedudukan Berita dan Laporan A.S..

Kajian itu adalah kejam: “Tiada penyelidikan bebas. Tuntutan tidak masuk akal. Melampau. Terhad. The slams against Whole 30 datang kuat dari panelis kami. “

Sejak saya memulakan kumpulan sokongan Facebook peribadi untuk rakan-rakan (dan kawan kawan kawan) pada Whole30, terdapat ramai orang yang pertama kali bertanya-tanya mengapa mereka berada dalam diet yang tidak diberi kelulusan kelulusan.

Ini adalah hari yang terbaik untuk memulakan diet

05.05.201700:16

Pakar pemakanan biasanya bersetuju bahawa kita semua akan lebih baik dengan kurang makanan yang diproses dalam diet kita, tetapi menghapuskan makanan tertentu mungkin tidak berfungsi untuk semua orang.

“Orang ramai tidak menyukai diet terbaik sebenarnya adalah kesederhanaan, dan mahu melompat pada kereta muzik yang akan menjadi ubat ajaib,” kata blogger Foodstand, Noni Vaughn-Pollard, seorang pemakanan dan teknisi pemakanan. “Sering kali, pengalaman melampau yang mengejutkan sistem anda menjadikannya lebih sukar untuk mengubah tingkah laku kerana orang sering melantun.”

Hartwig menegaskan bahawa orang tidak memahami sepenuhnya program tersebut.

“Secara umum, orang membuat andaian tentang program ini tanpa benar-benar melakukan apa-apa penyelidikan ke dalam apa yang kita semua,” katanya kepada HARI INI.

Dalam catatan Facebook yang baru-baru ini, Hartwig bertindak balas kepada ranking yang buruk mengatakan bahawa Whole30 dimaksudkan untuk menjadi “reset jangka pendek.”

Sense of Pride

Apa yang saya tahu, saya gembira saya mengikuti program ini.

Ada rasa bangga ketika anda menyelesaikan 30 hari yang sangat sukar. Dan Whole30 mengesyorkan anda secara beransur-ansur menambah kembali apa makanan yang anda habiskan. Dengan cara ini, anda dapat melihat seberapa baik tubuh anda bertindak balas.

Perkara pertama yang saya tambah kembali ialah wain. Beberapa hari kemudian saya cuba gluten. Seminggu atau lebih, saya cuba tenusu. Saya muntah. Sekarang, saya kebanyakannya menjauhkan diri daripada tenusu.

Bagi saya, Whole30 adalah cara terbaik yang saya jumpa untuk memulakan tabiat saya yang sihat untuk satu tahun lagi, terutama selepas pesta bercuti.

Sekiranya anda ingin reboot tahun ini, daftarlah untuk surat berita HARI INI HARI kami. Ia penuh tip dan nasihat yang sihat untuk mendapatkan anda di landasan yang betul.