Diagnosis dengan COPD, Leonard Nimoy menggesa orang ramai untuk berhenti merokok

Leonard Nimoy menjadi terkenal dengan watak yang keluar dari dunia ini, tetapi dia menyerah kepada penyakit yang terlalu biasa dalam kehidupan sebenar. Pelakon Star Trek yang dihormati dan dihormati menghabiskan tahun terakhirnya mendesak orang untuk belajar daripada kesilapannya dan berhenti merokok.

Nimoy meninggal dunia pada hari kiamat penyakit paru-paru obstruktif kronik, yang telah diturunkannya setahun lalu. Beliau berusia 83 tahun.

Leonard Nimoy arrives at a film premiere in Hollywood in May 2013. The
Leonard Nimoy tiba di premi filem di Hollywood pada Mei 2013. Pelakon “Star Trek” meninggal dunia pada hari Jumaat.FRED PROUSER / Reuters

COPD – istilah payung bagi beberapa penyakit paru-paru, termasuk emfisema – adalah penyebab kematian utama ketiga di A.S., menurut Persatuan Paru Amerika. Lebih daripada 80 peratus kes disebabkan oleh merokok.

Nimoy pergi ke umum dengan diagnosisnya tahun lalu dalam satu siri tweet yang menunjukkan perjuangannya dengan rokok.

Ia tidak biasa bagi seseorang untuk membangunkan COPD tahun atau dekad selepas berhenti merokok, kata Dr Norman H. Edelman, seorang perunding kanan untuk Persatuan Paru Amerika.

“Salah satu perkara yang menghancurkan mengenai COPD adalah apabila anda meletakkan proses yang bergerak, ia berterusan walaupun orang berhenti merokok. Ia sangat mengecewakan bukan sahaja kepada doktor paru-paru, tetapi kepada pesakit, “kata Edelman HARI INI.

“Nampaknya badan itu hanya mahu meneruskan keradangan gred rendah, bahawa penyempitan saluran udara walaupun ketika peretas utama hilang. Anda baru sahaja membuat kitaran yang merosakkan. “

Namun, dia cepat-cepat menggesa orang ramai untuk berhenti merokok secepat mungkin, dengan menyatakan bahawa Nimoy tinggal lebih dari 30 tahun selepas dia berhenti. Sekiranya dia terus merokok, kerosakan pada tubuhnya akan berkembang lebih pesat, kata Edelman.

Penyelidikan menunjukkan bahawa walaupun pesakit yang berusia lanjut dengan COPD yang menanggalkan rokok akan meningkatkan kualiti hidup mereka dan mungkin juga hidup lebih lama, katanya.

Sehingga 24 juta orang Amerika mungkin mempunyai COPD, menurut Persatuan Paru Amerika, walaupun kesedaran penyakit itu tidak tinggi seperti kanser paru-paru yang berkaitan dengan merokok atau kegagalan jantung. Gejala termasuk batuk kronik dan sesak nafas semasa melakukan aktiviti rutin. Edelman telah melihat pesakit bernafas hanya dengan cuba menyikat rambut mereka.

Tiada ubat, walaupun ubat-ubatan boleh melebar saluran pernafasan untuk membantu pesakit bernafas lebih baik, kata Edelman. Sesetengah orang menerima terapi oksigen, sementara yang lain menjalani pembedahan. Dalam kes-kes yang sangat selektif, orang yang mempunyai COPD canggih telah menerima pemindahan paru-paru, kata Edelman.

Dia mengulangi rayuan Nimoy kepada perokok untuk menghilangkan rokok.

“Pertama dan terpenting, berhenti merokok,” kata Edelman. “Sukar untuk berhenti sendiri dan kebanyakan orang perlu berhenti beberapa kali … (tetapi) tidak ada persoalan yang berhenti merokok adalah membantu pada mana-mana peringkat penyakit ini.”

Persatuan Lung Amerika menawarkan tips dan nasihat untuk membantu perokok berhenti.

Meraikan Leonard Nimoy: 5 pelajaran yang Spock mengajar kita

Ikuti A. Pawlowski di Google+ dan Twitter.

Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada 27 Feb 2015 pada 4:43 p.m. ET.