‘Dia bertarung dengan perjuangan yang baik’: Mama muda mati dari hantavirus yang jarang berlaku

Selama empat malam, Julie Barron tetap terjaga oleh tempat tidur anak perempuannya. Kiley Lane, 27, telah berada di unit penjagaan rapi selama dua bulan, memerangi hantavirus. Barron takut jika dia tidur dia terlepas peluang untuk melihat anaknya bangun. Tetapi Lane tidak pernah mendapat kesedaran dan meninggal dunia pada 18 April daripada komplikasi daripada penyakit yang sangat jarang berlaku.

“Saya berharap terhadap harapan,” kata Barron HARI INI. “Dia berperang dengan perjuangan yang baik sehingga tiada apa-apa yang perlu diperjuangkan.”

Kiley Lane was creative, kind and brave, says her mother Julie Barron. The family is uncertain how the young woman was exposed to the hantavirus infection.
Kiley Lane adalah kreatif, baik dan berani, kata ibunya Julie Barron. Keluarga tidak pasti bagaimana wanita muda itu terdedah kepada jangkitan hantavirus. Terimalah Julie Barron

Barron berkongsi cerita Lane untuk menghormati ingatannya dan meningkatkan kesedaran tentang jangkitan pernafasan berbahaya yang tersebar di kotoran helikopter.

“Kami tidak mahu orang lain terpaksa melalui ini,” katanya. “Kami mempunyai penjaga terbaik. Saya tidak tahu bahawa kami telah membawanya kepada mereka tidak lama lagi. “

Sakit perut yang luar biasa

Pada pertengahan Januari, Lane, seorang guru prasekolah, mula mengalami kekejangan perut yang menjadi sangat buruk sehingga suaminya, Kevin, membawa dia ke bilik kecemasan setempat mereka di Farmington, New Mexico. Doktor percaya dia mempunyai “penyumbatan” dan menghantar rumahnya dengan julap. Tetapi itu tidak membantu. Tidak lama kemudian, mereka kembali ke ER.

“Dia mengalami banyak kesakitan yang teruk,” jelas Barron.

Doktor menyimpannya di hospital untuk pemerhatian, tetapi terkejut dengan gejala-gejalanya. Selepas beberapa hari, mereka membebaskannya. Suaminya bergelut untuk menjaga Lane sakit yang teruk dan anak perempuan mereka yang berusia 2 tahun, Dawson, jadi dia memanggil ibunya untuk bantuan.

Barron terkejut dengan penampilan anak perempuannya – Lane bengkak, dengan mengusir luka di bawah payudaranya.

“Ini tidak betul,” kata Barron. “Saya tidak tahu apa yang sedang berlaku, tetapi saya akan mendapat beberapa jawapan.”

Dari rumahnya di Lubbock, Texas Barron cuba menghubungi doktor untuk memahami gejala Lane. Tetapi sebelum dia menemui apa-apa, Lane kembali ke hospital dengan ventilator. Doktor menjalankan banyak ujian dan pada 5 Februari – minggu selepas gejala bermula – dia didiagnosis dengan hantavirus.

Keluarga Lane tidak tahu bagaimana dia terdedah kepada jangkitan.

Sehingga Januari 2017, terdapat hanya 728 kes hantavirus di Amerika Syarikat, sejak Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mula menjejaki jangkitan selepas wabak di Utah, Colorado, New Mexico dan Arizona pada tahun 1993. Hantavirus mempunyai telah dilaporkan di 36 negeri dan 36 peratus daripada semua kes adalah maut. Wabak hantavirus di Taman Negara Yosemite pada tahun 2012 membunuh tiga berkemah.

Orang kontrak hantavirus dari menyentuh air liur, air kencing atau tinja dari tikus kapas, tikus rusa, kadar beras atau tetikus putih. CDC mengesyorkan mengelakkan tikus untuk mencegahnya. Tiada ubat dan doktor hanya boleh merawat gejala.

Hantavirus membawa kepada sindrom pulmonari hantavirus, penyakit pernafasan yang sering berlaku. Gejala awal kelihatan serupa dengan selesema dan termasuk:

  • Demam
  • Kelemahan otot dan keletihan
  • Sakit kepala
  • Pening
  • Muntah
  • Cirit-birit
  • Sakit perut
Malah though Kiley Lane received constant care she never recovered from complications of the hantavirus.
Walaupun Kiley Lane mendapat penjagaan yang berterusan dia tidak pernah pulih dari komplikasi hantavirus. Terimalah Julie Barron

Apabila Lane tidak bertambah baik, doktor di Framingham menghantarnya ke udara ke Universiti New Mexico Health System. Apabila dia tiba, dia pergi ke kesusahan. Doktor menstabilkannya dan menggunakan mesin oksigenasi membran extracorporeal (ECMO) untuk mengedarkan darahnya di luar badan dan mengoksidasinya sebelum kembali ke sistemnya.

“Mereka menyelamatkan nyawanya,” kata Barron. “Mereka mendapatnya stabil dalam beberapa saat.”

Tidak lama kemudian, Lane kembali kesedaran. Dia mengikuti perbualan dan boleh menjawab soalan dengan mengedipkan matanya atau mengangguk kepala. Kadang dia boleh duduk di tepi katilnya. Sekitar hari lahirnya, 15 Februari, doktor menanggalkan ECMO dan dia seolah-olah berkembang maju.

“Kiley dan saya mempunyai sambungan yang besar. Sekiranya saya berkata namanya … dia akan melihat saya, “kata Barron. “Saya tidak pernah merasa begitu buruk bahawa dia tidak akan meneruskannya.”

Walaupun doktor menawarkan segala rawatan yang mereka dapat, Lane tidak pernah diperbaiki sepenuhnya.

“Dia akan menurunkan tekanan dan mereka akan mengubah rawatan ECMO,” kata Barron.

‘Kami kehilangan dia’

Pada satu ketika, doktor percaya Lane cukup kuat untuk bernafas sendiri dan mereka melepaskan ventilator. Tetapi akhirnya paru-parunya terlalu rusak. Dia boleh mendapatkan oksigen yang mencukupi, tetapi mereka tidak boleh menapis karbon dioksida.

“Mereka bekerja dengan kapasiti yang rendah,” kata Barron.

Hantavirus tidak mempengaruhi fungsi otak Lane semasa kebanyakan penyakit, tetapi sepanjang 10 hari terakhir dalam hidupnya, dia menunjukkan keupayaan kognitif yang berkurangan. Murid-muridnya akan memberi tumpuan kepada sesuatu yang kemudian dengan cepat melepaskan diri. Dan, dia tidak lagi bertindak balas kepada Barron, Kevin dan Dawson.

“Kami kehilangan dia, dan saya tidak tahu bila,” kata Barron.

Lane berhenti bernafas pada 18 April. Barron kecewa kerana kehilangan anaknya yang berani, baik, yang sentiasa berkawan dengan orang yang memerlukan. Tetapi dia berterima kasih kepada kakitangan hospital yang berusaha keras untuk menyelamatkan anak perempuannya.

“Dia menerima penjagaan yang paling menakjubkan, dan semua orang sepatutnya ada,” kata Barron. “Saya mahu kematiannya untuk membuat perubahan.” Keluarga itu telah menubuhkan GoFundMe untuk membantu melindungi belanja perubatan ibu muda.