Di bawah tekanan: Adakah gadis remaja menghadapi terlalu banyak?

Harapan masyarakat, trend budaya dan mesej yang bertentangan mungkin meletakkan remaja perempuan pada risiko yang lebih tinggi untuk kemurungan, bunuh diri, gangguan makan dan masalah lain. Dalam “The Triple Bind,” Dr. Stephen Hinshaw meneroka mengapa gadis hari ini berada di bawah tekanan yang begitu banyak.

Bab pertama: Harapan yang mustahil

Lupe yang berumur enam belas tahun bersandar ke hadapan, begitu bersemangat untuk berkongsi pemikirannya sehingga hampir mengetuk buku-buku sekolahnya di lantai. “Harapan itu mustahil!” Dia memberitahu saya.

Rakan sekelasnya, Eugenia, junior sekolah menengah, bersetuju. “Tiada siapa yang mengatakan apa yang diharapkan daripada anda, anda hanya dijangka tahu – dan anda mempunyai tekanan untuk melebihi itu. Saya fikir anda dijangka akan menjadi bulat, bijak, akan keluar, tetapi juga seperti perkhidmatan masyarakat dan melakukan barangan luar kurikulum, hanya mempunyai pakej keseluruhan. “

“Tetapi kadang-kadang itu sangat sukar!” Lupe menegaskan.

Jessica yang berumur 15 tahun masuk. “Saya fikir kita sepatutnya tahu apa yang sepatutnya kita lakukan sepanjang hayat kita. Mereka mengharapkan anda tahu apa yang anda lakukan seperti 16 atau 17, dan anda sepatutnya mempunyai pelan kehidupan yang besar, tetapi kadang-kadang anda tidak melakukannya. Saya fikir anda mendapat banyak tekanan dari ibu bapa anda untuk berbuat baik di sekolah, dan anda mendapat banyak tekanan dari rakan anda kerana anda mahu keluar dan bersenang-senang, dan anda mendapat tekanan tentang lelaki juga …. Anda perlu buat semuanya! ”

Rakan-rakannya mengangguk dengan bersungguh-sungguh ketika Jessica meneruskan, bangunan semangatnya dengan setiap perkataan. “Dan anda sepatutnya mengendalikannya dengan indah. Berhati-hatilah, bersiaplah, mempunyai teman lelaki yang telah anda lihat selama setahun yang lalu, tahu segala-galanya, pastikan tidak salah, bicaralah dengan guru anda, berkawan dengan mereka, semuanya harus sempurna. Cinta adik-beradik anda, cintakan ibu bapa anda, tidak ada pergaduhan, dan sudah tentu, anda harus keluar dengan rakan-rakan anda – tetapi jangan parti, kerana anda tidak mahu rep yang buruk. Tetapi anda masih mahu bersenang-senang dan menjadi anak kecil – dan anda tidak boleh. Ia sangat sukar. “

Eugenia menggelengkan kepalanya. “Dan yang kedua anda membuat kesilapan, segala-galanya terhempas. Anda rasa seperti dunia semacam berhenti. Saya telah mengenali beberapa orang yang mempunyai jenis tubi, mereka tidak dapat mengendalikannya lagi. “

“Ya,” kata yang lain.

Lupe mengeluh meletup dan bersandar di kursinya. “Semuanya kembali kepada jangkaan,” ulangnya. “Pertama sekali mereka tidak mungkin dan kedua, kita tidak tahu apa yang mereka ada.”

leftfalsefalsetdy_vieira_teens_0902101

Gadis remaja di bawah tekanan

10 Feb: Ceramah Meredith Vieira hari ini kepada ahli psikologi Dr. Stephen Hinshaw dan pelajar kolej berusia 20 tahun Liz Funk mengenai cara-cara untuk membantu remaja perempuan pertempuran tekanan sosial yang sengit.

Video

falsetrue67151News_Editors PicksKeywords / Video / MSNBC News Video HeadlinesKeywords / N / NbcKeywords / Video / Today showKeywords / Video / NBC Today showMSNBC633698718000000000633704766000000000633718590000000000664457118000000000falsetruefalsefalsefalsefalse0falsefalse

http://today.msnbc.msn.com/id/29055786/

Di bawah tekanan: Adakah gadis-gadis remaja menghadapi terlalu banyak?

http://today.msnbc.msn.com/id/29103520/

Tertekan! Kehidupan ‘Supergirl’

Halaman rumah TODAYshow.com

500: 60: 00falsefalsefalseCopy maklumat video

http://today.msnbc.msn.com/

benar-benar menghilangkan bahaya

Pada pandangan pertama, perbualan ini dengan sekumpulan gadis sekolah persiapan di kawasan Seattle mungkin kelihatan seperti kebencian remaja. Pasti, mereka bimbang tentang kerja rumah, ibu bapa, dan masuk ke kolej – jadi apa? Mengapa perlu kami bimbang tentang aduan remaja rutin ini?

Nombor-nombor memberitahu kami mengapa – dan mesej mereka memang menggangu:

Sehingga 20 peratus kanak-kanak perempuan berusia 10-19 tahun mengalami episod kemurungan utama. Maklumat daripada penduduk umum mengenai gangguan kemurungan – yang termasuk penarikan, kelegaan, keletihan, pemikiran negatif yang berulang, gangguan tidur, dan perbuatan merosakkan diri – menunjukkan bahawa sejak 50 tahun yang lalu atau lebih, permulaan kemurungan wanita menurun dari pertengahan 30-an hingga pertengahan 20-an, dengan sebahagian besar wanita muda menjadi tertekan oleh awal hingga pertengahan remaja. 

Pada tahun 2005, kira-kira sepersepuluh daripada semua remaja perempuan cuba menamatkan kehidupan mereka. Manakala gadis remaja sekali cenderung membuat percubaan bunuh diri “tidak serius” – percubaan yang dianggap terutamanya seruan untuk bantuan – jumlah yang semakin meningkat kini benar-benar cuba membunuh diri. Kadar bunuh diri remaja meningkat lebih daripada 300 peratus antara 1950-an dan 1980-an. Walaupun kadar bunuh diri remaja jatuh sedikit pada tahun 1990an dan tahun-tahun awal dekad semasa, antara tahun 2003 dan 2004, mereka semakin meningkat: bilangan gadis berusia 10-14 tahun yang membunuh diri meningkat sebanyak 76 peratus, manakala bunuh diri perempuan berumur 15 hingga 19 tahun meningkat 32 peratus.

Pemusnahan diri di kalangan remaja perempuan – memotong, membakar, menggigit, dan bentuk kecederaan diri yang serius – nampaknya bertambah. Kerana gadis-gadis pergi keluar dari cara mereka untuk menyembunyikan amalan ini, statistik sukar untuk datang. Tetapi hampir semua doktor akan memberitahu anda bahawa kadar semakin meningkat – secara dramatik.

Dekat dengan 5 peratus gadis remaja A.S. dan dewasa muda mengalami beberapa bentuk gangguan makan – anoreksia, bulimia, atau makan pesta – dengan beberapa perkiraan yang meletakkan angka tersebut lebih dari dua kali lipat. Apabila kanak-kanak perempuan dan wanita secara khusus ditanya tentang makan pesta, lebih banyak mengakui amalan ini daripada yang kita curiga. Malah, kanak-kanak “biasa” sibuk dengan masalah berat badan, diet, dan badan pada kadar yang amat tinggi dan pada usia muda yang menyedihkan – menurut beberapa kajian, pada usia muda.

Kadar pencerobohan dan keganasan kanak-kanak perempuan semakin meningkat, sementara kadar lelaki menunjukkan sama ada peningkatan atau peningkatan sebenar dalam tempoh 15 tahun yang lalu. Kanak-kanak lelaki lebih fizikal daripada perempuan sepanjang hidup mereka, jadi sangat menyedihkan untuk mengkaji semula statistik kerajaan terkini yang menunjukkan kadar keganasan perempuan yang dilaporkan yang mencurigakan. Sesetengah pakar berpendapat bahawa kadar keganasan rasmi telah diputarbelitkan kerana kecenderungan untuk memasukkan pencerobohan di rumah (misalnya pergaduhan dengan adik-beradik) sebagai “serangan” untuk kanak-kanak perempuan, manakala perbuatan yang sama akan diberi label lain jika lelaki melakukan komitmen mereka. Tetapi tidak ada keraguan bahawa gadis-gadis telah menjadi lebih agresif daripada sebelumnya, dan pencerobohan dan sosial (penyebaran khabar angin, bahkan dengan membentuk koalisi terhadap sasaran, dan sejenisnya) terus menjadi isu utama bagi anak perempuan kita.

Angka-angka ini menambah jumlah yang mengejutkan: Sekurang-kurangnya satu perempat daripada semua gadis remaja A.S. mengalami penderaan sendiri, gangguan makan, kemurungan yang ketara, atau pertimbangan bunuh diri yang serius – atau melakukan tindakan keganasan fizikal. Dan yang lain dari gadis-gadis, orang-orang yang melarikan diri tanpa label klinikal, tidak dapat pulang ke rumah. Terlalu banyak dari mereka yang berjuang dengan kebencian terhadap tubuh mereka, diet yang obsesif, kekeliruan seksual, dan perasaan berterusan bahawa mereka tidak cukup baik; bahawa tidak kira berapa banyak mereka bekerja atau seberapa keras mereka cuba, mereka tidak akan dapat mencapai semua yang diharapkan daripada mereka. 

Jika kita hanya perlu bimbang tentang keadaan klinikal yang serius yang melanda 25 peratus gadis remaja kita, ini akan cukup membimbangkan. Tetapi dalam pengalaman klinikal dan peribadi saya, hampir semua kanak perempuan remaja hari ini sedang berjuang dengan cabaran yang mengancam untuk mengatasi mereka. Apabila saya bercakap dengan gadis-gadis ini, kedua-dua mereka yang berisiko dan orang-orang yang seolah-olah berbuat baik, saya telah mendengar satu nota kecemasan yang berterusan. Mendengarkan Lupe, Jessica, dan Eugenia, saya tidak terkejut dengan berapa banyak mereka mengeluh tetapi dengan betapa terdesak untuk menyenangkan keluarga mereka, guru mereka, rakan mereka. “Beri harapan kepada kami boleh Bertemu, “mereka sepertinya berkata,” dan lihat seberapa baik kita akan melaksanakan! “Mereka tidak keberatan bekerja keras; mereka berfikiran bahawa mereka telah ditakdirkan untuk gagal. 

Keadaan putus asa yang mendasari mengingatkan saya kepada beberapa haiwan paling terkenal dalam sejarah psikologi – anjing Seligman. Martin Seligman adalah seorang ahli psikologi yang memahami pembelajaran dan motivasi. Jadi dia meletakkan tiga kumpulan anjing ke dalam abah-abah yang dapat menyebabkan kejutan elektrik yang menyakitkan. Kumpulan anjing yang pertama terkejut ketika berada di dalam abah-abah dan kemudian dibebaskan. Kumpulan kedua anjing juga terkejut, tetapi mempunyai akses kepada tuil yang dapat membuat kejutan berhenti. Kumpulan ketiga anjing juga diberi akses kepada tuas – tetapi tuas mereka tidak mempunyai kesan. Tidak kira berapa lama dan sukar kumpulan ketiga ini menekan tuil, mereka tidak dapat mempengaruhi apa yang berlaku kepada mereka. 

Tiada anjing yang suka terkejut. Tetapi adalah anjing-anjing dalam kumpulan ketiga yang responsnya paling menggangu. Ketiga-tiga kumpulan anjing kemudian diletakkan di dalam “kotak kejutan” yang mana mereka dapat melarikan diri dengan melompat ke atas partition yang rendah. Dua kumpulan pertama anjing dengan cepat meninggalkan situasi mereka yang tidak menyenangkan – tetapi hampir semua kumpulan ketiga hanya berbaring dan merengek. Seligman menyimpulkan bahawa apabila anjing-anjing itu menyedari respon mereka tidak mempengaruhi keadaan mereka, mereka menjadi mangsa untuk “mengetahui ketidakberdayaan,” yang dilihatnya seperti analogi dengan keadaan kemurungan manusia. 

Hari ini kita tahu bahawa kemurungan adalah keadaan yang jauh lebih rumit, dengan komponen biologi dan genetik yang penting. (Kita akan bercakap lebih lanjut mengenai hal itu dalam Bab 2.) Tetapi mana-mana daripada kita, tanpa menghiraukan warisan genetik kita, dapat mengalami ketidakmampuan, keputusasaan, dan kegelisahan yang datang dari perasaan tidak dapat mempengaruhi kehidupan kita sendiri. Perasaan itu tidak semestinya sebagai penunjuk kemurungan klinikal, jadi mari kita panggil “kesusahan.” Dalam erti kata itu, gadis-gadis sekolah yang bekerja keras dan bersemangat dengan siapa saya bercakap sangat sedih. Jadi, dengan akaun mereka, hampir semua rakan sekelas mereka. 

Sesungguhnya generasi muda gadis remaja sedang bergelut dengan jangkaan harapan yang tidak mungkin, yang saya sebut sebagai Triple Bind. 

rightfalsefalsetdy_vieira_teens_0902101

Gadis remaja di bawah tekanan

10 Feb: Ceramah Meredith Vieira hari ini kepada ahli psikologi Dr. Stephen Hinshaw dan pelajar kolej berusia 20 tahun Liz Funk mengenai cara-cara untuk membantu remaja perempuan pertempuran tekanan sosial yang sengit.

Video

falsetrue67151News_Editors PicksKeywords / Video / MSNBC News Video HeadlinesKeywords / N / NbcKeywords / Video / Today showKeywords / Video / NBC Today showMSNBC633698718000000000633704766000000000633718590000000000664457118000000000falsetruefalsefalsefalsefalse0falsefalse

http://today.msnbc.msn.com/id/29055786/

Di bawah tekanan: Adakah gadis-gadis remaja menghadapi terlalu banyak?

http://today.msnbc.msn.com/id/29103520/

Tertekan! Kehidupan ‘Supergirl’

Halaman rumah TODAYshow.com

500: 60: 00falsefalsefalseCopy maklumat video

http://today.msnbc.msn.com/

trueH6falsetrue1Apakah Adakah Triple Bind?

Pandangan asal “mengikat ganda” berasal dari ahli sains sosial pada tahun 1950-an yang mempelajari kanak-kanak yang membesar dengan tuntutan yang bercanggah, tidak mungkin. Sebagai contoh, seorang kanak-kanak mungkin diberitahu “Beritahu saya semua yang sedang berlaku dengan anda,” dan kemudian memberitahu (sama ada dengan atau tanpa kata-kata) “Jangan mengganggu saya dengan begitu banyak maklumat.” Cuba lebih gigih untuk melakukan yang mustahil, kanak yang “mengikat dua” itu dianggap berisiko untuk penyakit mental.         

Sudah tentu, penyakit mental mempunyai asal-usul yang lebih rumit daripada gambar ini menunjukkan, hampir selalu termasuk asas biologi dan genetik. Dan jenis mesej keluarga yang paling berkaitan dengan gangguan serius tidak semestinya mereka yang mengikat ganda. Tetapi walaupun mesej teks “mengikat ganda” tidak menghasilkan keadaan klinikal, mereka pasti menghasilkan kesusahan. Apabila kita diminta melakukan dua perkara yang bercanggah, dan terutama apabila kita takut dihukum kerana tidak melakukannya, kita sedang mengikat: keliru, kecewa, dan mungkin menyalahkan diri kita sendiri. Perasaan kita mungkin berubah menjadi kemarahan, putus asa, peletakan jawatan, atau percubaan yang lebih terdesak untuk pergi ke dua arah sekaligus. 

Gadis hari ini menghadapi bukan sahaja dua kali tetapi sebenarnya a Triple Bind:  satu set mustahil, jangkaan bercanggah. Seperti anjing Seligman, gadis-gadis remaja kita bingung, tertekan, dan terharu ketika mereka berusaha lebih keras untuk memenuhi tuntutan-tuntutan yang lebih menghukum ini. Mereka telah bertindak balas dengan usia yang lebih rendah daripada kemurungan, peningkatan pencerobohan dan keganasan, dan peningkatan kadar penindasan diri, pesta makan, dan bunuh diri. Mereka juga bertindak balas dengan mengorbankan sebahagian penting identiti mereka, mengembangkan perasaan kebencian diri, dan menjadi kewalahan dengan rasa umum kekeliruan yang tertekan. Triple Bind mungkin ancaman semasa terbesar bagi kesihatan dan kesejahteraan anak perempuan kita, satu halangan yang besar bagi mereka yang menjadi orang dewasa yang sihat, bahagia, dan berjaya.

Setiap bahagian Triple Bind cukup mencabar. Tetapi ia adalah gabungan ketiga-tiga aspek yang menjadikannya mematikan:

  1. Menjadi baik pada semua barangan gadis tradisional.
  2. Baiklah dengan kebanyakan barangan lelaki tradisional.
  3. Selaras dengan set standard yang sempit dan tidak realistik yang tidak membolehkan alternatif.

Mari lihat lebih dekat.

1. Menjadi baik pada semua barangan gadis tradisional. 

Gadis hari ini tahu dia sepatutnya memenuhi semua harapan “gadis” tradisional – kelihatan cantik, bersikap baik, mendapatkan teman lelaki – sambil melonjak pada “kemahiran gadis”: empati, kerjasama, pembinaan hubungan. Mana-mana gadis yang ingin merasa biasa tahu gerudi: ikatan dengan teman wanita anda, sokongan teman lelaki anda, dan buat keluarga bangga. Intipati kemahiran gadis ini mengekalkan hubungan: melakukan apa yang diharapkan oleh orang lain ketika membuat keperluan mereka terlebih dahulu. Itulah kualiti yang membawa seorang gadis menghabiskan sepanjang malam bercakap dengan seorang rakan melalui krisis dan bukannya menggunakan jam tersebut untuk menulis kertas “A” sendiri. Ia juga kualiti yang mungkin menyebabkannya menindas kebolehan atau keinginannya sendiri untuk meningkatkan ego teman lelaki atau menenangkan ibu bapa yang cemas.

2. Menjadi baik pada kebanyakan barangan lelaki tradisional. 

Keterampilan wanita mungkin pernah menjadi seorang gadis yang diperlukan – tetapi tidak lagi. Hari ini, seorang gadis bukan sahaja mencari perkahwinan dan keluarga; dia menjangka akan berjaya pada apa yang pernah dianggap sebagai “budak lelaki” secara tradisinya: mendapatkan lurus Sebagai, menjadi seorang atlit super. Gadis-gadis, terutamanya yang terdiri daripada kurungan pendapatan tengah atau atas, sering dijangka memenangi penerimaan ke kolej teratas. Keluarga gadis miskin atau kelas pekerja juga boleh melihat kepadanya untuk jenis sokongan kewangan atau pergerakan ke atas, melalui sekolah, sukan, atau hiburan, yang pernah dijangkakan oleh saudaranya. 

Jadi dalam persekitaran kompetitif hari ini, “kemahiran gadis” tidak mencukupi. Seorang gadis yang berjaya juga mesti menguasai kemahiran lelaki yang paling utama dalam pernyataan, mungkin juga pencerobohan: komitmen untuk menjadi pemenang pada apa sahaja yang anda lakukan, tanpa mengira perasaan anda sendiri atau orang lain. Itulah kualiti yang membawa pemain bola sepak bintang untuk mengenakan bayaran melalui barisan itu, menindas sebarang ketakutan yang mungkin dia rasakan, mengabaikan kedua-dua kesakitan yang dia alami dan kesakitan yang menyebabkannya. Ia juga kualiti yang mungkin membawa seorang budak lelaki untuk menjanjikan dirinya sendiri, “Suatu hari nanti, saya akan mencari penawar untuk kanser, tidak kira seberapa keras saya perlu bekerja, tidak kira berapa jam yang saya rindukan dengan keluarga saya, tidak kira ramai orang berfikir saya tidak boleh melakukannya. ” 

Seperti yang anda dapat lihat, ada plus dan minus untuk kedua-dua pendekatan, tetapi apa yang benar-benar sukar, jika tidak mustahil, adalah menguasai kedua-duanya pada masa yang sama. Bagaimanakah “kawan-kawan terbaik 4ever” bertarung antara satu sama lain dengan bilangan slot kolej yang berkurangan? Bagaimana jika bintang bola keranjang yang berkuasa tidak sesuai dengan saiz miniskirt-2 atau tidak boleh membiarkan teman lelakinya menang di ping-pong? Bagaimana pula dengan gadis yang ingin melepaskan rombongan itu, meneroka identiti alternatif yang membolehkan sedikit ruang pernafasan? 

3. Menepati piawaian yang sempit, tidak realistik yang tidak membolehkan alternatif.

Masukkan komponen ketiga Triple Bind: cara alternatif semua jenis – cara yang berbeza untuk menjadi seorang wanita, yang berhubungan dengan masyarakat, atau membina diri yang sahih – telah hampir dipadamkan oleh budaya. Ini adalah aspek yang benar-benar berbahaya dari Triple Bind, yang seolah-olah menawarkan pilihan dengan satu tangan sahaja untuk membawa mereka pergi dengan yang lain. 

Pada pandangan pertama, anda mungkin berfikir bahawa seorang gadis bebas untuk menjadi apa yang dia pilih. Lihat sedikit lebih dekat, walaupun, dan anda akan melihat apa sahaja lain dia boleh membuat keputusan, dia mesti sentiasa seksi, nipis, cantik; mempunyai sama ada teman lelaki atau suami dan anak-anak; dan menjadi kejayaan dalam kerjayanya. 

Gadis-gadis biasa dapat melepaskan diri dari tuntutan-tuntutan feminin yang sempit melalui peranan pengganti seperti beatnik, tomboy, intelektual, hippie, punk, atau gothic. Mereka akan memeluk cita-cita feminisme untuk menyatakan bahawa wanita tidak selalu harus cantik, baik, dan nipis; bahawa mereka tidak selalu mempunyai teman lelaki; dan bukan semua wanita mahu menjadi ibu. Atau perempuan mungkin mengikuti budaya kontra yang mencabar tanggapan untuk menaikkan tangga korporat atau memenuhi tanggapan lelaki terhadap wanita yang ideal. Mereka akan meniru bintang-bintang pop yang mempamerkan pengganti dan gaya kewanitaan: Janis Joplin, Patti Smith, Tina Turner, Cyndi Lauper. Mereka akan mengambil bola keranjang atau hoki; mereka akan berubah menjadi cacing buku atau mimpi menjadi Presiden. Semua alternatif ini untuk peranan wanita tradisional memberi kanak-kanak perempuan bebas bilik pernafasan sedikit, ruang untuk menegaskan bahawa mereka tidak semestinya perlu masuk ke pakaian yang tidak senonoh atau belajar bagaimana bermain di usia 11. Jenis alternatif lain – bohemianism, counterculture , aktivisme, seni, cita-cita kemanusiaan – membantu gadis-gadis mencabar budaya berorientasi pencapaian yang menegaskan secara lurus As, kolej elit, dan pendapatan tujuh angka sebagai satu-satunya hadiah yang layak. Seorang gadis yang bersemangat bebas mungkin mencari jalan untuk menjadi seksi yang bukan tentang bagaimana dia kelihatan, gaya seksual yang unik sendiri.

Sekarang hampir semua kemungkinan ini telah dipilih, dipupuk, dan dipaksa menjadi peranan yang semakin sempit dan tidak realistik. Piawaian menjadi lebih sempit dan kurang realistik untuk kedua-dua kelihatan (“barangan gadis”) dan pencapaian (“barangan budak”), walaupun sebagai alternatif budaya yang mungkin membantu gadis-gadis menentang standard ini telah dipadamkan.

Pertama, definisi “seksi” dan “cantik” telah mengecilkannya dalam tahun-tahun kebelakangan ini, dengan permintaan yang semakin meningkat bahawa kanak-kanak perempuan mengubah diri mereka menjadi objek seksual. Untuk seorang gadis yang sesuai dengan pandangan yang boleh diterima kini memerlukan komitmen yang hampir tiada manusia untuk diet, waxing, penggunaan solek, dan ping; Bagi sesetengah gadis, pembedahan plastik juga kelihatan seperti keperluan minimum. Trend ini bermula pada usia muda yang menakutkan. Malah banyak gadis lesbian, yang pilihan mereka sepertinya membebaskan mereka dari “pandangan lelaki” keindahan konvensional, kini juga dijangka hadir dalam istilah yang bersifat seksual, memakai gincu dan pakaian dalam yang sama sebagai saudara perempuan heteroseksual mereka.

Oleh itu, kedua-dua “gadis” dan “budak” keperluan menjadi lebih sukar untuk bertemu, walaupun alternatif-alternatif yang mungkin telah membebaskan anak perempuan dari salah satu tuntutan – feminisme, bohemianisme, aktivisme politik, semangat masyarakat – semuanya hilang dari lanskap budaya . Gadis-gadis kami benar-benar terperangkap, dan statistik statistik krisis yang saya kongsi dengan anda adalah akibat utama. 

Aspek ketiga Triple Bind ini sangat berbahaya kerana ia sangat menipu. Di permukaan, semua pekerjaan, semua aktiviti, sememangnya semua kemungkinan terbuka kepada setiap gadis remaja. Lihatlah sedikit lebih mendalam, dan anda boleh melihat keperluan menghalang kanak-kanak perempuan untuk membantah diri mereka agar sesuai dengan acuan feminin. Ya, anda mungkin boleh melakukan sesuatu yang “alternatif” dan unik – anda boleh menjadi pemandu Indy wanita pertama, seperti Danica Patrick, atau pesaing presiden wanita pertama, seperti Hillary Clinton – tetapi anda masih perlu berpakaian seksi Playboy atau obsess secara terbuka mengenai berat badan anda. Daripada Chrissie Hynde, kami mempunyai Britney Spears; bukannya Annie Lennox, kami mempunyai Lindsay Lohan; bukannya Queen Latifah, kita mempunyai Beyonce. Penganalisis politik melemparkan rok rambut dan sukan mereka; Wanita diberitahu untuk mempamerkan pemberdayaan, keaslian, dan kebanggaan walaupun mereka membuat pakaian renang untuk menjadi model utama seterusnya. Anak perempuan kita mungkin mengagumi keseluruhan atlet wanita, tetapi mereka juga dijangka kelihatan kurus dan “panas”. (Rakan saya, psikologi sukan, memberitahu saya bahawa ini adalah kebimbangan yang berulang di kalangan atlet wanita teratas dia merawat setiap minggu.) 24-7 imej media menyumbang kepada pengertian bahawa dinding sedang ditutup. Anak-anak remaja yang kurus, seksi, kecil dan berpakaian cerah muncul di mana-mana, dunia kedap udara yang nampaknya tidak memberi jalan keluar, menguatkan tanggapan bahawa satu-satunya cara yang mungkin untuk menjadi seorang wanita adalah menjadikan diri sebagai objek. Malah perintis Nancy Pelosi, yang akan turun dalam sejarah sebagai Speaker Wanita yang pertama, nampak sopan dan ultra-feminin berbanding dengan kaum leluhur mereka sebagai Congressman Bella Abzug.

Walaupun kekayaan pilihan, gadis-gadis kita akhirnya dibentangkan dengan set standard yang sangat sempit dan tidak realistik yang tidak membolehkan alternatif. Kebudayaan yang nampaknya tidak terbatas dan teruk menegaskan pada setiap perempuan yang kelihatan nipis, cantik, dan seksual, sama ada dia seorang penganut politik, seorang atlet profesional, atau seorang gadis berusia 10 tahun, walaupun ia juga menuntut agar setiap gadis bercita-cita menjadi isteri (lesbian atau lurus) dan ibu – dan semua sambil memanjat tangga teratas kerjayanya, menjadi jutawan, dan menang atas setiap pesaing yang mungkin. Tidak hairanlah anak-anak perempuan kita semakin tertekan, menyatakan penderitaan mereka melalui makan pesta, pemusnahan diri, perbuatan kekerasan, dan bahkan bunuh diri. 

Petua Dr. Hinshaw: Bagaimana kanak-kanak perempuan boleh mengalahkan ‘The Triple Bind’

  • Ketahui apa yang anda ada benar-benar berminat. Kadang-kadang ini sukar, dengan tekanan daripada ibu bapa, guru, dan “suara dalaman” anda sendiri (iaitu, anda tidak berjaya jika anda tidak melakukan X, Y, dan Z). Penemuan diri memerlukan masa, dan ia juga bermakna anda perlu meninggalkan beberapa kesilapan.
  • Berhubungan dengan dunia yang lebih luas. Tempat perlindungan haiwan? Tutor? Pembersihan kejiranan? Penyebab politik? Ini adalah hanya beberapa contoh aktiviti yang boleh menghentikan fokus diri tanpa henti dari mengikat tiga dan yang dapat menghubungkan anda dengan rakan-rakan dan rakan-rakan yang berfikiran seperti.
  • Fikirkan dengan kritikal. Seperti yang anda baca, semasa anda menonton media, ketika anda menyambungkan di laman web jejaring sosial, berfikir dengan keras – lakukan semua gadis benar-benar kelihatan seperti imej yang dipertingkatkan pada penutup majalah? Adakah diet penyelesaian kepada segalanya? Adakah saya perlu mengikut trend terkini untuk menjadi popular? Jangan terima semua yang anda hadapi pada nilai muka!

Dikutip dari “The Triple Bind” oleh Stephen Hinshaw. Hak Cipta (c) 2009, dicetak semula dengan kebenaran dari Random House.