Dengan kutu kepala yang tahan, rawatan preskripsi adalah lebih baik, kata doktor

Kutu kepala, telah menghilangkan ibu bapa yang menghantar kanak-kanak kembali ke sekolah, telah menjadi masalah yang lebih besar dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Seperti peningkatan jumlah bug darah yang menunjukkan ketahanan terhadap rawatan, ibu bapa harus melangkaui ubat-ubat yang berulang-ulang dan langsung ke ubat resep, banyak doktor menyarankan.

Malah, keberkesanan persediaan OTC telah menurun kepada 25 peratus, tahap yang digambarkan sebagai “tidak lebih baik daripada plasebo” – walaupun dengan nit combing, artikel kajian yang diterbitkan dalam Pediatrik Dermatologi akhir tahun lalu dijumpai. Lebih buruk lagi, malah lebih tinggi dos OTC produk tidak lagi berkesan, kata para penyelidik.

Berita buruk: Kutu kepala di 42 negeri kini tahan terhadap rawatan

Ogos.02.201600:21

Dr. Kenneth Polin menyedari masalah rintangan yang semakin meningkat lebih daripada dua dekad yang lalu ketika anak perempuannya berusia 5 tahun pulang dengan kutu.

“Kami menggunakan barangan di kaunter dan ia tidak berfungsi,” kata Polin, seorang pakar kanak-kanak di Hospital Kanak-kanak Lurie di Chicago. “Apabila kami memanggil syarikat itu, mereka menyalahkan kami, mengatakan bahawa pesakit hanya tidak tahu cara menggunakan produk itu.”

Sebagai peratusan kutu tahan telah meningkat, Polin telah menyesuaikan nasihatnya kepada pesakit. “Saya memberitahu keluarganya supaya tidak repot-repot dengan barang-barang di luar meja,” katanya. “Ia tidak berkesan secara konsisten. Saya cadangkan ubat-ubatan preskripsi. “

Ubat-ubatan preskripsi “sangat selamat,” kata Polin. “Dan mereka semua sangat berkesan. Saya tidak melihat apa-apa rintangan secara peribadi dan saya tidak melihat apa-apa tentang rintangan dalam jurnal perubatan sama ada. “

superlice map
Negara-negara di mana kutu kepala diperlihatkan tahan terhadap rawatan di atas meja, menurut kajian 2016 dari Southern Illinois University Edwardsville.Angeliki Jackson / TODAY

Ibu bapa yang menemui kutu di rambut anak mereka hanya perlu memanggil doktor anak mereka dan meminta preskripsi untuk dipanggil ke farmasi tempatan, kata Polin, sambil menambah bahawa kebanyakan pakar pediatrik akan melakukan perkara yang sama. “Anda perlu memahami apa yang sedang berlaku oleh keluarga,” katanya. “Ada kesan psikologi yang besar.”

Berharap di kaki langit?

Ia juga penting untuk membersihkan semua bed linen dan kot, kata Polin, sambil menambahkan bahawa kadang-kadang kutu tersebar dengan merangkak dari satu kot kanak-kanak ke yang lain.

Penyelesaian lain untuk masalah kutu yang merangkak dari kanak-kanak ke perabot dan kain rumah ialah menghabiskan malam di hotel.

“Daripada kucing badan manusia mereka tidak boleh hidup lebih daripada sehari,” katanya.

Mungkin ada berita baik di kaki langit, kata Kyong Sup Yoon, pembantu profesor di jabatan sains biologi dan sains alam sekitar di Southern Illinois University Edwardsville. Yoon adalah pengarang kajian pada tahun 2016 menunjukkan bahawa strain tahan telah tersebar ke hampir setiap negeri serta kajian pada tahun 2016.

“Pada masa ini, beberapa syarikat dalam proses membangun pediculicides baru,” kata Yoon. “Saya harap ini akan memberikan kita beberapa pilihan untuk melaksanakan pengurusan rintangan yang lebih cekap.”

Pemulihan rumah sedikit bantuan

Bagi remedi rumah, tidak ada bukti bahawa apa-apa kerja. Dr Robin Gehris, ketua dermatologi pediatrik di Hospital Kanak-kanak Pittsburgh mengesan popularitinya dengan nasihat yang diberikan oleh pelbagai jururawat sekolah.

“Minyak zaitun, mayonis, Vaseline, ini semua rawatan yang saya tidak akan mengesyorkan,” katanya kepada HARI INI dalam laporan terdahulu. “Tetapi saya mendengar jururawat sekolah mengesyorkan mereka sepanjang masa.”

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mendapati tiada bukti bahawa mayonis, marjerin, mentega atau bantuan minyak zaitun, tetapi Gehris tidak sepenuhnya menolak terapi-terapi ini.

“Jika anda mahu menggunakan mayonis sebagai tambahan, saya OK dengan itu,” kata Gehris. “Secara teorinya, ia boleh berfungsi jika anda meletakkannya dengan cukup tebal sehingga kutu tidak dapat bernafas. Tetapi sukar untuk membayangkan bahawa anda boleh mendapatkannya dengan cukup tebal untuk melakukan trik itu.”

Versi sebelumnya dari cerita ini rujukan kutu melompat dari orang ke perabot. Kepala kutu tidak melompat, hop atau terbang, mereka merangkak!