Dari stethoscopes hingga menangis, 7 perkara jururawat ingin anda tahu

Jururawat di seluruh negara bersorak apabila Miss Colorado Kelley Johnson berkongsi monologu pemanasan hati tentang menjadi seorang jururawat semasa bahagian bakat dari ratu Miss America. Mereka bergegas di belakangnya apabila “The View” yang bersama-sama bersama Joy Behar dan Michelle Collins mengejek monolog Johnson di acara itu, dengan Behar bertanya-tanya, “Kenapa dia mempunyai stetoskop doktor di lehernya?”

Cik Colorado Kelley Johnson attends the 2016 Miss America Competition
Miss Colorado Kelley Johnson menghadiri Pertandingan Miss America 2016 di Boardwalk Hall Arena pada 13 September di Atlantic City, New Jersey.nj.com

WATCH: Monolog kejururawatan Miss Colorado

Peserta Miss America mempertahankan ucapan ‘jururawat’ hanya: Saya mahu menjadi sahih

Jururawat bukanlah satu-satunya yang tersinggung oleh komen – pengiklan nama besar Johnson & Johnson dan Snuggle dengan cepat menarik iklan mereka dari rancangan itu, dan yang lain mengikuti.

Walaupun pertunjukan itu membuat percubaan pada kawalan kerosakan dengan segmen jururawat pada hari Jumaat, bencana PR menunjukkan bahawa kita semua – Behar dan Collins termasuk – harus belajar lebih lanjut tentang apa yang dilakukan oleh jururawat. Di sini, jururawat dari seluruh negara berkongsi apa yang mereka mahukan.

1. Ya, kita memakai stetoskop – kerana kita menggunakannya.

Kejururawatan adalah seni untuk Renee Schieferstein, seorang jururawat berdaftar di pejabat doktor di New York City. “Ia adalah keseimbangan antara seni penyayang dan perubatan, sains, dan teknologi,” katanya. Walaupun peranan jururawat pada mulanya memberi keselesaan di tempat tidur, pekerjaan kini jauh lebih kompleks: ia memerlukan mengetahui bagaimana melakukan pelbagai tugas berasaskan perubatan.

Kati Kleber, seorang jururawat berdaftar di Unit Penjagaan Rapi Neurosciences di Charlotte, Carolina Utara dan pengarang blog kejururawatan popularNurseEyeRoll.com dan buku “Menjadi Nursey”, memecahnya.

“Kami tahu bagaimana untuk membaca monitor telemetri, bagaimana untuk mentadbir dan memonitor pesakit yang menerima ubat vasoaktif, mulakan IV, yang ubat-ubatan sesuai untuk keadaan dan yang dikontraindikasikan,” kata Kleber.

Dan itu hanya permulaan.

“Ia lebih daripada sekadar mengikuti doktor, melakukan apa yang mereka katakan, atau memberi katil mandi dan memberi makan pesakit.”

2. Kami tidak pernah melupakan pesakit kami.

“Ramai, ramai pesakit meninggalkan tapak tangan di hatiku,” Sarah, jururawat berdaftar yang bekerja dengan anak-anak, remaja, dan orang dewasa muda dengan kanser di hospital Cleveland, Ohio.

Dia mengingatkan seorang pesakit yang tidak banyak berbahasa Inggeris. “Kebanyakan interaksi kami di pantomim,” katanya. Apabila pesakit menangis semasa pemindahan darah, Sarah duduk bersamanya dan memegang tangannya.

Kemudian, anak lelaki yang bertutur dalam bahasa Inggeris memberitahu Sarah betapa maksudnya kepada ibunya. “Itu sekurang-kurangnya 10 tahun yang lalu sekarang, tetapi saya masih memikirkannya,” kata Sarah, yang meminta untuk dikenalpasti hanya dengan nama pertamanya.

Schieferstein pernah menarik kerja darah untuk pesakit muda yang baru saja diuji positif untuk HIV.

“Saya masih ingat bahawa saya berharap ada lebih banyak yang boleh saya lakukan untuknya, jadi saya bertanya kepadanya jika dia ingin bercakap. Kami akhirnya mempunyai perbualan yang hebat tentang perasaannya, “katanya. Dia juga dapat mendidik pesakit mengenai diagnosisnya dan memberitahu kepadanya mengenai sumber yang ada padanya. “Saya merasakan saya dapat menawarkan kepadanya keselesaan dalam masa yang sangat sukar dalam hidupnya.”

Bolehkah anda menaikkan anak saya? Jururawat Hospital menjawab doa ibu

3. Kami menumpahkan banyak air mata.

Emosi, upset nurse
Jururawat juga merasakan kehilangan pesakit.wavebreakmedia / Shutterstock

Dalam momen yang sedih, Sarah cuba menahan air mata sehingga dia jauh dari pesakit. Tetapi apabila satu keluarga datang mengucapkan selamat tinggal kepada budak remaja yang mati akibat kanser, dia tidak dapat menolong dirinya sendiri.

“Saya berada di dalam bilik yang memberikan ubat melalui IV dan menangis bersama keluarga. Saya masih ingat neneknya yang mengatakan kepada saya sesuatu seperti, ‘Ya, bayi saya bernilai air mata ini. Kami tahu bahawa hatimu juga pecah. ‘”

Mel, seorang jururawat berdaftar di New Jersey ER, mengingatkan hari yang sukar menguruskan dua pesakit ICU sejurus selepas menamatkan orientasinya.

“Saya masih ingat pada satu ketika hanya berdiri di ruang med yang menangis kerana saya selalu berfikir bahawa hidup mereka bergantung pada keupayaan saya untuk mengekalkan mereka,” kata Mel, yang juga meminta untuk dikenal pasti dengan nama pertama sahaja.

4. Kami sedang bekerja walaupun kami berada di luar jam.

Pembelajaran tidak akan berakhir apabila jururawat mendapat lesen.

“Perubatan sentiasa berkembang. Amalan sentiasa berubah, “kata Kleber. Selain melengkapkan pendidikan tertentu untuk mengekalkan perlesenan mereka, jururawat harus tetap up-to-date di kemudahan mereka.

Seringkali jururawat datang hari untuk melakukan modul pendidikan dalam talian mengenai prosedur baru.

Pesakit kanser berusia 4 tahun “berkahwin” jururawat kegemarannya

5. Kami telah melihatnya semua (dan kami tidak menghakimi).

Hari yang baik untuk Mel? “Apabila saya pulang ke rumah hanya memakai cecair badan saya!”

Peralihan selama 12 jam boleh menjadi dicey. “Ada beberapa hari ketika saya telah merawat pesakit IV, muntah-muntah di seluruh tempat, walaupun setelah memberi mereka beg, membuang air besar kepada diri mereka sendiri walaupun perubahan saya lakukan lima minit sebelum, atau terlepas urin ketika mereka tidak dapat ‘ t ambul ke bilik mandi dalam masa. “

Tetapi itu semua sebahagian daripada pekerjaan itu, katanya.

Sikap perkara-perkara ini harus memberi jaminan kepada pesakit yang membimbangkan jururawat menilai kecacatan fizikal mereka atau tabiat peribadi. Dan ia membantu jururawat menenangkan pesakit apabila mereka ditanya soalan sensitif.

“Ada cara saya boleh bertanya, ‘Adakah anda atau mana-mana pasangan anda menggunakan ubat IV?’ Yang sama seperti saya bertanya ‘Bagaimanakah hari anda? Atau apa yang awak ada untuk makan tengah hari? “Kata Schieferstein.

Kerana mendapat kebenaran daripada pesakit adalah penting untuk mengetahui sejarah kesihatan mereka.

Ia pergi tanpa mengatakan jururawat melihat banyak kebogelan.

“Percayalah, kami telah melihat begitu ramai orang yang telanjang kami tidak memikirkannya lagi,” kata Kleber.

6. Kami harap kami dapat berbuat lebih banyak untuk anda.

Jururawat holds elderly patient's hand
Duduk dengan pesakit atau menghiburkan seseorang boleh menjadi sukar ketika merawat pelbagai pesakit.michaeljung / Shutterstock

Tidak semestinya ada downtime semasa peralihan, kata Kleber. Jururawat boleh melakukan segala-galanya selagi tiada rancangan yang tidak dirancang – dan itu jarang terjadi. “Anda sentiasa mengutamakan dan mengutamakan semula. Ia meninggalkan sedikit masa untuk anda duduk, pergi ke bilik mandi, dan makan sesuatu sendiri. “

Kadar tanpa pandang untuk merawat pelbagai pesakit bermakna “duduk dengan pesakit atau ahli keluarga untuk bercakap, menghiburkan seseorang, bermain permainan dengan kanak-kanak di antara rawatan,” boleh jadi sukar, kata Sarah.

Apabila peralihan berakhir, tenaga sudah lama hilang. “Saya mendapati diri saya sangat letih pada penghujung hari dan saya sering merasa bersalah bahawa saya tidak mempunyai tenaga untuk memberi kepada keluarga saya apabila saya pulang,” kata Mel.

7. Kami suka apa yang kami lakukan.

Bagi Schieferstein, setiap hari adalah ganjaran.

“Saya sangat bernasib baik kerana saya dapat melakukan apa yang saya lakukan setiap hari. Bahawa saya dapat pergi ke pekerjaan yang saya sayangi, dan saya sangat bersemangat. “

Dan sementara ada yang akan mencari bekerja dengan pesakit kanser untuk menyakitkan hati, Sarah menganggapnya sebagai suatu keistimewaan. Jururawat menjadi lanjutan dari keluarga dan pasukan sokongan pesakit.

“Beberapa momen paling bahagia saya datang ketika saya melihat seorang anak mula berkokok selepas rawatan dan menyedari bahawa saya adalah sebahagian daripada pasukan yang membantu mereka berasa lebih baik,” katanya..