Dari gua ke pinggan anda: 4 cara untuk membuat kerja paleo untuk anda

Sekiranya anda belum mencuba diet paleo, rakan-rakan anda yang berkulit karam mungkin ada. Orang yang mengikuti menu karbohidrat percaya bahawa ia boleh melakukan segala-galanya daripada mengekalkan kencing manis untuk mempercepatkan penurunan berat badan melalui penghapusan gula halus, makanan tenusu dan diproses. 

Panggang steak and vegetables; appetizer; background; baked; barbecue; barbecued; beef; beefsteak; chop; cooked; cutlet; diet; dining; dinner; dish; ea...
Steak panggang adalah pada menu paleo.Hari ini

Seperti banyak falsafah sebagai pelan makan, gaya hidup paleo adalah berdasarkan idea bahawa manusia paleolitik – nenek moyang kita yang hidup 10,000 tahun yang lalu – mempunyai diet yang unggul. Ia adalah syurga karnivor, mempromosikan daging yang diberi makan rumput dan protein haiwan untuk setiap hidangan, termasuk bahagian-bahagian yang mungkin dibuang, seperti organ. Ia juga menggalakkan semua jenis sayur-sayuran, buah-buahan, telur, makanan laut, kacang mentah dan benih, dan menambah lemak seperti alpukat dan minyak zaitun. Sesetengah sayur berkanji seperti ubi jalar dan ubi disertakan.

Setakat ini, sangat baik. 

Tetapi diet juga menghilangkan biji-bijian yang kaya dengan nutrien, termasuk kacang-kacangan (kacang soya, kacang, kacang tanah) dan biji-bijian yang ditimbulkan di paleo walaupun laporan baru-baru ini dari Harvard School of Public Health mendapati bahawa hidangan sehari-hari bijirin penuh menurunkan seseorang risiko kematian akibat penyakit jantung sebanyak 9 peratus.   

Pemotongan gula tambahan adalah idea yang baik untuk sesiapa sahaja, tetapi pemakanan yang bertanggungjawab menganggap pemakanan paleo yang ketat untuk kekurangan keseimbangan pemakanan, yang jatuh pendek dalam nutrien penting seperti kalsium dan vitamin D, sebagai contoh. Tiada bukti saintifik bahawa paleo membantu mencegah penyakit.  

Anda mungkin menyukai paleo – banyak pengikutnya yang sangat komited – dan anda mungkin melihat manfaat daripada memotong kalori, gula dan makanan yang sangat diproses. Ramai orang merasa terlalu ketat. Terdapat beberapa cara mudah untuk tetap berlaku di premis asas program ini, tetapi menyesuaikannya agar sesuai dengan kehidupan yang sibuk. Fikirkannya sebagai sejenis “Pelan Paleo Plus.” 

1. Cuba potong protein haiwan sebahagian daripada makanan anda, bertukar dalam beberapa protein tumbuhan, seperti kacang dan kekacang. 

Lemak seperti minyak kelapa, mentega, mentega dijelaskan, lemak daging lembu, lemak lemak dan lemak itik mendapat thumbs-up pada paleo. Tetapi tidak jelas sama ada lemak tepu ini adalah neutral atau berbahaya apabila ia datang untuk mempromosikan risiko penyakit jantung dan vaskular. 

Saya merasai nenek moyang kita akan dihiburkan oleh mangkuk cili yang hangat di dalam gua-gua yang sejuk itu. Kacang-membekalkan kira-kira 16 gram protein per cawan, bersamaan lebih daripada 2 auns daging – boleh membantu memuaskan anda tanpa kolesterol yang menyediakan produk haiwan dan serentak, mereka membekalkan serat larut yang sebenarnya boleh membantu mengurangkan kadar kolesterol.

2. Pergi dengan gandum. Populariti bijirin kuno seperti amaranth, millet, oat dan teff (dan biji seperti quinoa dan chia) membawa kita kembali kepada makanan nenek moyang kita, termasuk bijirin yang serba boleh, bersih, dan lazat semulajadi. 

Karbohidrat mempunyai reputasi yang buruk, dibenarkan oleh syarikat yang sering mereka simpan (sos kaya, mentega) dan bentuk-bentuk di mana mereka boleh dihidangkan (cronuts dan pastri.) Karbohidrat-kaya karbohidrat di bahagian kanan bekalan tenaga, serat, vitamin dan mineral dan kepuasan yang menenangkan yang dapat membuatkan kita tidak makan dengan pilihan yang kurang berkhasiat. 

Mahu mencuba diet LeBron James ‘Paleo? 3 perkara yang kita mendapat salah tentang karbohidrat

4. Jangan susu lembu. Kecuali jika anda mempunyai alergi atau intoleransi terhadap tenusu, makanan ini kaya dengan kalsium dan kalium, dua mineral yang kurang pantas diperolehi, serta protein, phosphorus, magnesium, kalium, vitamin B12, vitamin D dan zink. Pilih sumber tenusu rendah atau bukan lemak untuk mengurangkan kalori dan lemak tepu.

5. Teruskan dengan berhati-hati mengenai diet penurunan berat badan yang telah lama dibenarkan dan mengelakkan senarai. Diet yang memotong kumpulan makanan secara keseluruhan akan memotong nutrien yang berharga. Keseimbangan adalah baik sama ada anda cuba menurunkan berat badan, menambah berat badan atau tinggal seperti anda. 

Buat roti yang mudah dan bebas dari biji ini dalam pengisar anda