Dadu kunyit harian mungkin memberi manfaat lebih daripada selera anda

Kunyit adalah rempah kuno yang terdapat di seluruh dunia – tetapi akhir-akhir ini, ia semakin popular di kalangan selebriti dan koki teratas. Sejak bulan November, carian Google untuk Kunyit telah berlipat ganda, menjadikannya salah satu makanan tren atas di internet.

Adakah kunir kale baru? Lihat mengapa rempah ini mempunyai celeb dan pakar bercakap

Nov.29.201602:14

Beyoncé dan Gwyneth Paltrow adalah peminat – dan bekas supermodel Rachel Hunter mengatakan kunyit membuat modelnya bercahaya. Hunter mendedahkan kepada Jenna Bush Hager dalam kami “Supermodels: Di mana mereka sekarang?” siri bahawa dia mengambil tembakan kunyit setiap hari tidak kira apa negara dia berada di.

Dia tidak salah. Rempah-rempah yang memberikan kari rasa hangat, peppery, telah dibuktikan untuk memberi manfaat lebih daripada sekadar citarasa anda.

BERKAITAN: 10 perubahan makanan kecil yang mungkin berbeza jauh di pinggang anda

Prized di Asia selama lebih dari 4,000 tahun, kunyit tiba-tiba menangkap api di Amerika berkat kajian perubatan baru-baru ini menunjukkan rempah yang gurih dapat membantu melawan berbagai penyakit, dari peradangan hingga masalah pencernaan.

Cuba 4 makanan ini untuk meningkatkan metabolisme anda

Julai.13.201600:35

“Sungguh menarik bahawa kita di Barat merasa kunyit begitu popular sekarang ketika ini adalah bahan yang telah digunakan selama lebih dari 2,000 tahun,” kata Dr Lyla Blake-Gumbs, pakar perubatan integratif di Institut Kesejahteraan Klinik Cleveland . “Dengan liputan media mengenai masalah dengan NSAID, antara lain di kaunter dan ubat-ubatan preskripsi, pengguna ingin mencuba pendekatan yang lebih semula jadi untuk merawat pelbagai keadaan.”

Kunyit sesuai dengan bil yang sempurna.

“Kunyit telah didapati berkemungkinan berkesan untuk osteoarthritis, dan bilangan kajian yang terhad menunjukkan keberkesanan dalam penyakit Crohn, kolitis ulseratif, arthritis rheumatoid, [dan] IBS,” kata Blake-Gumbs, sambil menambah bahawa sekurang-kurangnya satu percubaan telah menunjukkan bahawa rempah boleh membantu menghalang pesakit pra-diabetes daripada maju ke diabetes jenis 2 yang ditiup.

BERKAITAN: Cara memasak dengan kunyit, akar yang sangat sihat, bergaya

Banyak kajian telah memberi tumpuan kepada curcumin, yang mana penyelidik mengatakan adalah bahan aktif dalam kunyit. Kajian Thailand yang diterbitkan pada tahun 2014 mendapati bahawa kapsul curcumin membengkak kesakitan di lutut arthritik serta ibuprofen NSAID OTC yang popular. Satu kajian pada tahun 2015 dalam model tikus penyakit Alzheimer mendapati bahawa rempah membaikpulih memori kerja. Sebenarnya, lebih banyak curcumin tikus yang dimakan, lebih baik kenangan mereka mendapat.

BERKAITAN: Seorang pemakanan menjelaskan mengapa makanan ‘bebas-bentuk’ tidak selalu baik untuk anda

Kebanyakan manfaat kesihatan kunyit mungkin diperoleh daripada kesan antioksida dan anti-radang yang kuat, menurut Dr Melissa Young, pakar perubatan integratif di Institut Kesejahteraan.

“Terdapat bukti yang semakin meningkat mengenai manfaat kunyit pada otak,” kata Young. “Sesetengah kajian mencadangkan ia membantu dalam merawat kemurungan juga.”

Jadi, berapa banyak rempah ini yang perlu anda ingesting?

 Turmeric infographic
7 tips untuk mengambil tumericKlinik Cleveland

“Ia dianggap selamat dalam dos tunggal sehingga 12 gram atau sehingga 4 gram setiap hari selama 30 hari,” kata Blake-Gumbs. “Biasanya kami tidak mengesyorkan dos di mana-mana dekat dengan itu.”

Walaupun kebanyakan kajian telah dilakukan menggunakan kunyit atau curcumin dalam bentuk pil, itu bukanlah cara terbaik untuk memakan rempah-rempah jika anda mengharapkan faedah perubatan, kata Wendy Applequist, kurator bersekutu di Missouri L. Botanical Garden’s William L. Pusat Brown yang memberi tumpuan kepada botani etnobotani dan ekonomi.

Curcumin diserap dengan lebih baik apabila dicampur dengan lemak, seperti dalam kari, kata Applequist.

Mungkin sudah tiba masanya untuk menuju ke restoran Asia kegemaran anda dan menikmati hidangan kari yang lazat. Selera anda dan seluruh badan anda – semoga terima kasih.