Dadah buatan manusia seperti ‘rempah’ jauh lebih berbahaya daripada pengguna sedar

Tiada apa-apa yang baik tentang “rempah ratus,” ubat sintetik yang dipercayai dikaitkan dengan sekurang-kurangnya sedozen panggilan kecemasan dalam beberapa jam di St Petersburg, Florida.

Pada 19 Mac, pegawai polis bertindak balas terhadap mangsa yang disyaki mempunyai tindak balas buruk terhadap periuk sintetik yang termasuk gejala-gejala seizur, muntah-muntah dan pengsan.

Gambar:
Ganja sintetik.AP

Walaupun terdapat amaran berulang mengenai kannabinoid sintetik, masih terdapat beratus-ratus panggilan berkaitan dengan rempah-rempah secara nasional setiap bulan ke pusat kawalan racun. Untuk dua bulan pertama 2016, Florida adalah antara tiga teratas dalam panggilan ke pusat-pusat racun yang berkaitan dengan rempah-rempah, menurut Persatuan Kawalan Racun Persatuan Amerika.

Di seluruh negara, menjelang 31 Disember 2015, panggilan yang melibatkan dadah haram lebih daripada dua kali ganda daripada tahun sebelumnya – 7,779 berbanding 3,682 pada 2014, menurut AAPCC.

Berkaitan: Kematian berlebihan dadah melanda rekod baru ‘mencemaskan’ di AS, kata CDC

Ramai daripada panggilan itu datang dari doktor bilik kecemasan yang mencari nasihat mengenai cara menangani kesan dadah, kata Marilyn A. Huestis, ketua kimia dan metabolisme dadah di Institut Kebangsaan Penyalahgunaan Dadah.

Kenapa Pot sintetik berbahaya, berpotensi mematikan

Ogos.15.201402:26

Walaupun dadah buatan manusia – sering dijual di bawah nama seperti “K2,” “Tiada Lagi Encik Nice Guy” atau “badut gila” – direka untuk berinteraksi dengan reseptor otak yang sama seperti THC, bahan psikoaktif utama dalam ganja, mereka tidak tepat replika.

Malah menakutkan, mereka boleh membungkus 100 kali lebih kuat, menjadikannya jauh lebih berbahaya, kata Huestis.

Tanda-tanda umum rempah berlebihan, menurut AAPCC, termasuk:

  • Agitasi dan kecemasan yang teruk
  • Denyutan jantung cepat dan tekanan darah tinggi
  • Pening dan muntah
  • Kekejangan otot, sawan, dan gegaran
  • Halusinasi sengit dan episod psikotik
  • Pemikiran dan / atau tindakan berbahaya dan berbahaya.

Walaupun masih belum jelas bagaimana cannabinoids sintetik bertindak dalam badan, Huestis mengatakan, bukti kesan merosakkan mereka adalah mengejutkan.

“Apa yang diketahui adalah bahawa golongan muda, termasuk remaja, mengalami serangan jantung,” tambahnya. “Terdapat kegagalan buah pinggang dan kematian. Ubat-ubatan ini boleh menyebabkan aritmia jantung dan juga kesan psikiatri teruk, termasuk psikosis dan halusinasi. “

Malah, “dalam beberapa kes, ia kelihatan seperti skizofrenia,” kata Dr Larissa Mooney, profesor ksatria psikiatri dan pengarah Klinik Perubatan Addiction di University of California, Los Angeles. “Orang ramai boleh berpecah dengan realiti dan persepsi yang berubah. Mereka boleh mengalami paranoia dan khayalan. “

Sampel dari bungkusan yang sama boleh bervariasi dalam potensi, menjadikan ubat ini sangat berbahaya, kata Matt Barden, ejen khas untuk Pentadbiran Penguatkuasaan Dadah. “Saya boleh merokok beberapa daripada beg yang sama dan saya mendapat ‘tembakan panas’, yang mempunyai kawasan yang sangat tertumpu di sebatian kimia. Saya mungkin mati, dan anda mungkin hidup. “

“Orang ramai berlebihan pada kadar ini pada kadar yang membimbangkan,” kata Barden.

Berkaitan: Bantuan baru untuk bayi dalam pengeluaran dan ibu-ibu memerangi ketagihan

Panggilan kawalan racun memberikan sedikit pemahaman tentang masalah ini, tetapi tidak menunjukkan berapa ramai orang Amerika yang bereksperimen dengan cannabinoid sintetik, kata Royal Law, Pusat Pengawalan Penyakit dan Pencegahan Penyakit yang telah mengkaji kesan buruk kesihatan ganja sintetik.

“Kami tahu bahawa hanya sebahagian lawatan ke ER dipanggil ke pusat racun,” kata Undang-undang.