Cinta tanpa kehilangan diri sendiri: 16 cara untuk bertahan hidup tegas penjaga

Menjaga ahli keluarga tua atau keluarga yang sakit boleh memberi ganjaran yang sangat besar, tetapi ia juga boleh menyiram secara fizikal dan emosi. Inilah cara untuk menjadi penjaga yang menghormati ibu bapa yang tua tanpa mengorbankan kebahagiaan anda sendiri: 

1. Pengakap M.D.

Kadang-kadang seorang doktor keluarga tidak akan mempunyai kepakaran yang diperlukan untuk mendiagnosis atau merawat masalah kesihatan yang menimbulkan masalah penuaan. 

“Kedua-dua ibu bapanya bergelut dengan penyakit Alzheimer selama lebih setahun sebelum mereka didiagnosis,” kata Jacqueline Marcell, 58, penulis “Elder Rage.” “Ketika mereka mendapat bantuan, ayah saya telah menjadi ganas ke arah saya, dan ibu saya hampir mati kerana ketidakupayaannya untuk merawatnya. Ia adalah mimpi ngeri. ” 

Jika anda berfikir penjagaan pakar dapat memperbaiki kehidupan orang yang anda sayangi, mintalah rujukan kepada doktor geriatrik. “Semua latihan dan tumpuan mereka adalah pada orang tua, jadi mereka akan mengambil perkara-perkara halus yang mungkin terlewatkan doktor umum,” kata pakar perubatan geriatric Dr. Linda Rhodes, pengarang “Panduan Penting untuk Menjaga Orang tua Penuaan.” “Mereka juga memahami bagaimana ubat-ubatan berfungsi secara berbeza dalam badan-badan penuaan dan dapat memastikan orang yang disayangi mendapat preskripsi yang selamat dan efektif.” 

2. Periksa dadah 

Orang tua mengambil lebih banyak ubat daripada kumpulan lain dalam masyarakat, dan banyak meds ini berinteraksi antara satu sama lain, menyebabkan kesan sampingan yang buruk atau bahkan membahayakan kekal, kata penyelidik UCLA. Untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini ini, simpan senarai terkini semua yang anda cintai dan pastikan itu setiap doktor yang mereka lihat membaca senarai itu sebelum menetapkan sesuatu yang baru. “Mengekalkan senarai panjang meds menggalakkan para doktor untuk lebih bijak tentang apa yang mereka tetapkan dan lebih mengetahui tentang kemungkinan interaksi,” kata Dr. Rhodes.

3. Buat kertas kerja lebih mudah

Sejarah perubatan, helaian kenalan, senarai terkini meds … sangat berguna untuk mendapatkan maklumat seperti ini di hujung jari anda. Jika anda mengambil masa 10 minit untuk mengisi beberapa bentuk asas, anda boleh menyimpan jam mencari, menulis dan kekecewaan di kemudian hari, kata Rhodes. “Berikan salinan yang lengkap kepada ahli keluarga anda dan teruskan salinan tambahan untuk doktor dan profesional kesihatan lain, supaya anda semua berada di laman yang sama,” kata Rhodes.

4. Tolong mereka mahu untuk makan 

Ia bukan tentang meletakkan hidangan yang sihat, pra-dibuat di hadapan mereka, tentang mencari tahu mengapa mereka kehilangan minat mereka dalam makanan di tempat pertama. “Apabila orang sakit berhenti makan, sering kali kerana harga diri mereka semakin berkurangan – mereka tidak lagi fikir mereka layak diberi makan dan dijaga,” kata ahli penuaan James Huysman, pengarang bersama “Take Your Oxygen First. ” “Satu lagi pembunuh selera makan yang besar adalah kemurungan, sesuatu yang 50 peratus orang tua bertempur dengannya.” Perjalanan ke kaunselor yang baik hati dapat membantu menghilangkan masalah mendasar dan membantu mencari ubat yang paling berkesan. 

5. Tonton ‘Sundowning’

Sekurang-kurangnya satu daripada empat orang yang berumur 65 tahun mengalami kesulitan tidur sepanjang malam, dan untuk orang-orang dengan demensia, keadaan lebih buruk lagi. 

Itulah sebabnya ramai yang bergumul dengan “sundowning,” suatu keadaan di mana mereka menjadi lebih gelisah, keliru, cemas dan gelisah saat malam memakai. Sekiranya orang yang anda sayangi tidak dapat tidur, penyelesaian yang mengejutkan boleh didapati di kedai makanan kesihatan tempatan anda – melatonin. Hormon menenangkan ini adalah sama dengan otak anda untuk membuat anda tidur pada waktu malam dan 12 kajian yang berbeza mencadangkan bahawa mengambil tiga hingga sembilan miligram setiap petang membantu mengurangkan (dan kadang-kadang menghapus) gejala matahari terbenam untuk 70 peratus pesakit Alzheimer dalam tempoh tiga bulan. Ia juga boleh mengurangkan insomnia pelbagai taman dalam masa dua minggu. 

Bercakap dengan doktor anda yang disayangi mengenainya. 

6. Jangan berpeluh kecil 

Caregiving boleh melibatkan aliran yang tidak berkesudahan sedikit gangguan yang boleh mengusir anda, tetapi jika anda memilih dan memilih apa yang akan anda kecewa, anda akan meluangkan sedikit masa berasa stres, mudah marah dan tegang, dan kurang cenderung untuk membakar, kata Rhodes. 

Perkara-perkara pelik yang kadang-kadang mereka katakan, suasana hati yang marah-marah mereka tergelincir atau kebiasaan kecil yang mereka ambil dari masa ke masa? Hanya mengangkat mereka. 

Tingkah laku yang berisiko yang boleh membahayakan keselamatan mereka, seperti meninggalkan dapur atau mengembara di luar pada waktu malam, adalah di mana anda perlu menumpukan tenaga anda.

7. Tangani masalah memandu dengan berhati-hati 

“Apabila keupayaan memandu seseorang diambil, ia sangat simbolik dan sangat menyakitkan – mereka kehilangan kebebasannya dan utusan itu cenderung disalahkan,” kata Huysman.. 

Oleh itu, ambil kebimbangan anda kepada seorang doktor dan biarkan dia beritahu orang yang anda sayangi sudah tiba masanya untuk turun dari jalan raya. “Kemudian anda boleh merancang dan menjadualkan pengangkutan supaya dia tidak terlepas sebarang aktiviti,” kata Huysman. “Anda akan dilihat sebagai anak penyayang dan penyokong, bukan lelaki jahat yang membuat ini berlaku!” 

8. Bergerak perlahan-lahan 

Sama ada anda memanas makanan untuk makan malam keluarga anda atau membantu saudara yang sakit keluar dari tab mandi, cuba melambatkan, berehat dan fokus pada apa yang anda lakukan, mencadangkan Jeanne Dennis, naib presiden kanan Perkhidmatan Jururawat Pelawat Program Penjagaan Hospis New York. “Kedengarannya jelas, tetapi hanya bergerak perlahan dan tenang dapat mengurangkan risiko kemalangan anda.”

Satu kejutan: Menurut para penyelidik di State University of Utah, Logan, walaupun orang yang palsu bahawa mereka berasa tenang (dengan bergerak dan berbicara dengan lebih tenang) otak mereka menghasilkan lonjakan serotonin dan endorfin, hormon yang melemahkan tekanan sedikit sebanyak lima minit.

9. Reminisce 

Kenangan menjadi penting dan mereka mengambil lebih penting kerana kesihatan seseorang hilang. Galakkan orang tersayang anda untuk bercakap tentang bagaimana dia hidup, siapa dia suka dan pelajaran apa yang dia pelajari. Ia akan sangat menghiburkan dan cara yang baik untuk anda berdua menyambung.

10. Ingat, awak budak itu 

Secara emosi, ia boleh menjadi sukar kepada seluruh keluarga apabila seseorang yang dulu kuat dan mampu mula kehilangan keupayaan untuk berfungsi – tetapi penting bahawa walaupun peranan anda berubah, anda terus mengingatkan diri anda bahawa anda masih kanak-kanak, kata Rhodes. “Itu akan membantu orang yang dikasihi mengekalkan maruah, dan ia dapat mengurangkan geseran antara anda juga.” 

11. Contoh kumpulan sokongan 

Benar, berhubung dengan orang baru boleh kelihatan menakutkan jika anda sudah merasa ditekan mengikut masa. Tetapi menyertai kumpulan sokongan dapat memberikan jumlah yang mengejutkan dari bantuan tekanan dan sokongan. 

“Mendapat nasihat daripada orang yang menghadapi cabaran sehari-hari yang sama bermakna lebih banyak daripada diberitahu apa yang perlu dilakukan oleh sahabat baik yang tidak benar-benar mendapatkan apa yang anda alami,” kata Rhodes. Tidak pasti di mana untuk bermula? Pusat hospital tempatan, pusat kanan atau pusat dewasa boleh menunjukkan arah anda dengan betul. Dan jika keluar adalah perjuangan, cuba kumpulan sokongan dalam talian, sebaliknya (Caring.com mempunyai pilihan yang baik). 

13. Pergi dari sini 

Anda memerlukan masa untuk meremajakan. Sama ada hanya beberapa jam setiap minggu untuk menjalankan tugas atau beberapa minggu setiap tahun untuk mengambil percutian yang sangat diperlukan, jangan merasa bersalah untuk mengukir sedikit masa untuk memastikan keseimbangan hidup anda sendiri, kata Dennis. 

Anda akan kembali segar dan dapat menangani cabaran pengasuhan, katanya. 

14. Bermeditasi

Menurut penyelidik Harvard, seramai 20 juta orang Amerika telah menjalani meditasi dalam 12 bulan yang lalu-dan kelas-kelas sedang berkembang di YMCA, pusat komuniti dan hospital-hospital di seluruh negara.

Dalam kajian UCLA baru-baru ini, bermeditasi hanya selama 12 minit setiap hari secara dramatik meningkatkan kesihatan mental para penjaga, memotong mood biru mereka, kemurungan dan tahap kebimbangan pada setengah dalam masa dua bulan. Meditasi mudah dipelajari dan mudah berlatih.

15. Katakan apa yang perlu anda katakan 

“Apabila orang tua cepat atau mempunyai penyakit yang serius, penting untuk bercakap untuk menyelesaikan luka lama, mengucapkan terima kasih atas apa yang telah mereka lakukan untuk anda, dan beritahu mereka berapa banyak yang anda sukai,” kata Dennis. “Kata-kata itu sangat bermakna dan berkuasa kepada orang yang sakit-itu adalah hadiah yang sebenar untuk menyampaikan perasaan itu ketika dia masih mampu menghargai mereka sepenuhnya.” 

16. Fokus pada kebaikan 

Di tengah-tengah kesibukan tugas-tugas penjagaan anda, perhatikan detik-detik yang berharga itu dan izinkan diri anda berhenti dan menghargai mereka. Menurut para penyelidik di Sekolah Perubatan Universiti Georgetown di Washington, D.C., orang yang melihat dan menghargai momen-momen yang bahagia tetap lebih tenang dan lebih jelas, walaupun semasa masa percubaan.

Kisah terkini ini pada asalnya diterbitkan pada bulan Mac, 2013. 

Bagaimana untuk menjaga diri sendiri sambil menjaga orang yang dikasihinya