Cinta jarak jauh mungkin lebih kuat daripada yang anda fikir, kata kajian baru

Hubungan jarak jauh tidak pernah berfungsi, kebijaksanaan sehari-hari berlaku. Atau sebaliknya, mereka akan bekerja seketika: Anda akan berdagang beberapa teks, Skype beberapa kali, mungkin juga melawat sekali-sekala. Tetapi sakit hati yang terpisah dan menjalani kehidupan berasingan akan mula memakai pada anda, dan tidak lama lagi, perkara-perkara akan berkecamuk.

Tidak benar, menurut kajian ilmu sains sosial yang kecil tetapi berkembang. Hubungan jarak jauh adalah, dalam banyak cara, lebih kuat daripada hubungan antara pasangan yang hidup bersama atau dekat, menunjukkan satu kajian baru yang diterbitkan hari ini dalam Journal of Communication.

“Walaupun komuniti awam dan sains mempunyai pandangan pesimis ke arah jarak jauh (LD), penyelidikan ini memberikan sokongan yang kuat untuk pihak yang bertentangan – jarak jauh tidak semestinya lebih rendah daripada temu janji secara geografi,” kata Crystal Jiang, seorang penolong profesor komunikasi di City University of Hong Kong.

Penyelidikan Jiang mendapati bahawa orang dalam hubungan jarak jauh melaporkan perasaan yang emosional lebih dekat kepada rakan mereka daripada orang yang berhubungan dengan orang yang secara literal – secara geografi – lebih dekat. Pasangan jarak jauh juga melaporkan berkongsi dengan rakan-rakan mereka, dan merasa seperti rakan kongsi mereka benar-benar mendengar.

“Anda selalu mendengar orang mengatakan ‘hubungan jarak jauh menghisap’ atau ‘hubungan jarak jauh tidak pernah berhasil,’ ‘kata Jiang. “Sememangnya, budaya kita, khususnya budaya Amerika, menekankan untuk bersama-sama hubungan secara fizikal dan kerap bersemuka untuk hubungan rapat, tetapi hubungan jarak jauh jelas menentang semua nilai ini.”

Ia amat meyakinkan untuk mendengarnya sekarang, kerana begitu banyak pasangan hari ini sedang hidup. Tiga juta rakyat Amerika hidup selain daripada pasangan mereka (atas sebab selain daripada perceraian atau percanggahan), kata Jiang. Ia merupakan satu trend yang telah membangkitkan istilah “perkahwinan komuter” dalam tajuk utama baru-baru ini yang mencerminkan realiti baru masa ekonomi yang sukar – anda perlu pergi ke mana kerja itu, selepas semua. Dan ramai pelajar kolej, tidak menghairankan, hidup dari rakan kongsi mereka – sehingga 50 peratus berada dalam hubungan jarak jauh, menurut satu anggaran dalam laporan 2005.

Ia menjadi lebih sukar untuk menganggarkan berapa ramai pelajar yang tidak berkahwin, bukan kuliah berada dalam hubungan jarak jauh, tetapi menurut satu anggaran, 14 peratus hubungan dating adalah jarak jauh, menurut Pusat Pengajian Hubungan Jarak Jauh . (Ya, benda seperti itu pernah ada, sayangnya, ia telah ditutup).

Januari lalu, Nicole Kendrot, yang kini berusia 26 tahun, berpindah ke bandar asalnya Rochester, N.Y., dan memutuskan untuk memberi temu janji dalam talian. Dia tidak lama kemudian bertemu dengan Richard Smith, yang tinggal di Rochester, dan kedua-duanya mula berkencan. Tetapi hanya dua bulan dalam hubungan mereka, Kendrot ditawarkan pekerjaan pereka laman web di New York City, 333 batu dan memandu selama enam jam dari Rochester, dengan syarikat yang dia bebas. Dia berasa seperti dia terpaksa mengambil kerja itu, dan berpindah pada bulan Mei tahun lepas. Sejak itu, dia dan Smith telah lama bertarikh.

“Ia tidak begitu keras seperti yang saya harapkan,” kata Smith. Pasangan itu bercakap sekurang-kurangnya sekali setiap hari melalui Google Hangout, yang bermakna mereka dapat melihat wajah masing-masing setiap hari juga. Mereka kadang-kadang menggunakan perkhidmatan Google dengan tepat, secara harfiah, “hang out” – mereka merobek melalui tiga musim pertama “Pembangunan Ditangkap” di Netflix bersama dengan cara itu.

Dalam kajian baru, 63 pasangan pasangan heteroseksual secara bebas menyelesaikan kaji selidik dalam talian setiap hari selama satu minggu. Umur mereka berkisar antara 18 hingga 34, tetapi usia purata adalah 20, dan kebanyakannya adalah pelajar kolej. Kira-kira 80 peratus pasangan menganggap hubungan mereka dilakukan atau serius, dan panjang purata hubungan mereka adalah 22 bulan. Secara purata, pasangan jarak jauh telah dipisahkan selama kira-kira 17 bulan.

Para penyelidik meminta mereka untuk mengesan interaksi mereka dengan rakan-rakan mereka: berapa kerap mereka berkomunikasi, berapa lama mereka bercakap dan apa yang mereka gunakan untuk melakukannya – panggilan telefon, sembang video, mesej segera, e-mel, menghantar mesej atau bertemu satu sama lain secara bersemuka.

Pasangan dalam hubungan jarak jauh melaporkan berinteraksi antara satu sama lain sedikit kurang kerap setiap hari daripada pasangan yang tinggal dekat. Tetapi pasangan berpisah itu melaporkan “mengalami keintiman yang lebih besar” – atau, merasakan lebih dekat dengan pasangan mereka, kerana keintiman ditakrifkan di sini – daripada pasangan yang secara geografi lebih dekat.

Itu pasti berlaku bagi Smith dan Kendrot.

“Bukan sahaja ia memaksa anda untuk terus berhubung, ia memaksa anda untuk melakukan usaha untuk melakukannya,” kata Smith. Dalam erti kata lain, jika anda berkencan dengan seseorang di dekatnya, ia mudah untuk mengambil hubungan dengannya, dan mungkin tidak akan memakan banyak kerja seperti yang anda perlukan, katanya. “Tetapi jika anda berada dalam hubungan jarak jauh selama setahun, agak pasti anda benar-benar menyukai orang itu,” katanya. “Jika anda tidak melakukan usaha yang baik, anda hanya berhenti bercakap antara satu sama lain.”

Michael and Ally Cuneo
Dalam tempoh dua tahun yang tidak diketahui oleh Michael dan Ally Cuneo, Michael telah ditugaskan dua kali. Dia pergi untuk kali kedua pada bulan Mei, dan akan kembali sebelum Krismas. Hari ini

Kendrot bersetuju. “Setiap hari, anda membuat pilihan itu,” kata Kendrot, yang minggu depan akan kembali ke Rochester bersama Smith sepenuh masa. (Dia mampu bekerja dengan tugasnya supaya dia boleh bekerja dari jauh.) “Bukan perkara paling sukar di dunia, tetapi ini bukan keadaan yang mudah.”

Kajian itu juga mendapati bahawa orang-orang dalam hubungan jarak jauh melaporkan lebih terbuka dengan rakan-rakan mereka, dan pasangan mereka sebagai balasan lebih terbuka dengan mereka, sesuatu yang betul-betul terdengar kepada Ally Cuneo, 20, yang suaminya, Michael, 21, dilancarkan dalam bulan May.

“Anda perlu mempunyai lebih banyak kepercayaan antara satu sama lain dengan jarak,” kata Cuneo, yang tinggal di Kailua, Hawaii. Dia dan suaminya, yang Marin, telah berkahwin selama hampir dua tahun, di mana dia telah dikerahkan dua kali. “Kami benar-benar terbuka dan jujur ​​antara satu sama lain. Tiada apa yang kita sembunyikan, tidak ada rahsia, “katanya.

Tetapi sebab anda melihat wanita jauh anda – atau kekasih lelaki dalam cahaya semulajadi mungkin tepat kerana dia jauh, menunjuk Dr. Gail Saltz, seorang psikiatri New York City dan penyumbang HARI INI yang kerap. Kajian baru ini dan yang lain sebelum ini, telah menunjukkan bahawa pasangan jarak jauh cenderung untuk menumpukan satu sama lain, atau melihatnya dengan istilah positif yang tidak realistis.

“Lebih mudah untuk memegang pandangan ideal ini kepada orang lain apabila anda tidak bersama mereka sepanjang masa,” kata Saltz. Idealisasi itu boleh membuat perjumpaan sukar, apabila keghairahan bulan madu telah dipakai. Cuneo berkata, kali terakhir suaminya kembali selepas penyebaran yang panjang, dia terpaksa mengingatkan dirinya, “Dia telah pergi selama lapan bulan, dia tidak akan ingat saya suka mesin pencuci pinggan dimuatkan dengan cara tertentu.”

Tetapi ia adalah mesej takeaway yang umumnya positif di sini untuk pasangan dalam hubungan jarak jauh. Sukar untuk pergi dari satu sama lain, tetapi hubungan anda benar-benar boleh mengambilnya, kata Jiang. (Malah, penyelidikan yang lalu menunjukkan bahawa pasangan jarak jauh tidak lebih cenderung berpecah daripada pasangan rapat secara geografi.)

“Sekiranya secara geografi tidak dapat dielakkan, orang tidak boleh putus asa,” kata Jiang. Hubungan jarak jauh “tidak akan gagal,” katanya, sekurang-kurangnya tidak lebih mudah daripada hubungan antara dua orang yang tinggal dekat. “Saya fikir penemuan sedemikian memberi keyakinan orang ramai memandangkan percintaan jarak jauh jauh lebih biasa pada masa kini,” katanya.

Melissa adalah seorang wartawan kesihatan dan editor untuk NBCNews.com dan TODAY.com. Kadang dia mencuba perkara di sini: @melissadahl.