CDC memberi amaran: ‘Jangan makan atau menjual’ Honey Smacks bijirin kerana salmonella

Lebih 30 orang lagi telah mendapat sakit selepas makan bijirin Honey Smacks Kellogg, yang masih dijual di beberapa kedai walaupun terdapat penarikan balik produk kerana kemungkinan pencemaran salmonella.

“Jangan makan atau menjual apa-apa” bijirin, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit berkata dalam kemas kini Selasa kepada penasihat serupa yang dikeluarkan pada bulan Julai.

“Sejak kemas kini terakhir pada 12 Julai 2018, 30 lagi penyakit telah dilaporkan, menjadikan jumlah itu menjadi 130 kes daripada 36 negeri,” kata CDC dalam satu kenyataan.

Agensi itu berkata 34 orang telah dimasukkan ke hospital tetapi tiada siapa yang meninggal dunia. Tiga lagi negeri telah ditambah ke senarai tempat orang sakit: Delaware, Maine dan Minnesota. Senarai semua negeri boleh didapati di halaman CDC.

Bijirin dipanggil semula pada bulan Jun, tetapi Pentadbiran Makanan dan Ubat A.S. terus mencari pakej untuk dijual di beberapa kedai.

FDA memberi amaran kepada pengguna untuk membeli bijirin Honey Smacks dan menggesa orang ramai untuk menghubungi Penyelaras Aduan Pengguna FDA jika mereka melihat kotak di rak kedai.

“Jangan makan sebarang bijirin Honey Smacks Kellogg, tanpa mengira saiz pakej atau tarikh terbaik. Periksa rumah anda untuk membuangnya atau kembalikan ke tempat pembelian untuk bayaran balik,” kata CDC dalam peringatannya.

Kellogg melancarkan penyiasatan pada awal Jun dengan pengilang pihak ketiga yang menghasilkan Honey Smack selepas FDA dan CDC menghubungi syarikat berkenaan penyakit yang dilaporkan.

Amaran keselamatan makanan seperti CDC memberi amaran ‘tidak makan’ Kellogg’s Honey Smacks bijirin

Julai.13.201801:01

Penyakit yang berkaitan dengan wabak salmonella ini bermula pada 3 Mac.

Ia boleh mengambil masa beberapa minggu untuk kes-kes yang dilaporkan supaya mungkin ada lebih banyak penyakit.

Orang yang dijangkiti salmonella boleh mengalami penyakit yang teruk, walaupun gejala mungkin berbeza-beza. Gejala, yang boleh muncul 12 hingga 72 jam selepas memakan makanan yang tercemar, termasuk cirit-birit, kekejangan abdomen dan demam, menurut CDC.

Loading...