Cara paling cepat untuk menipu

Pasti, anda mungkin fikir anda cukup baik membaca orang. Tetapi bolehkah anda benar-benar menangkap pembohong lancar dalam tindakan?

Ia mungkin, dan bahasa tubuh adalah petunjuk penting: anda bahasa badan, iaitu. Ternyata sebenarnya anda dapat mengesan penipuan dengan memberi perhatian kepada reaksi tubuh anda sendiri.

“Biasanya kita berfikir tentang menonton dan memerhati orang lain untuk menangkap mereka dalam pembohongan,” pakar bahasa badan Patti Wood, pengarang “Snap: Membuat Kebanyakan Tayangan Pertama, Bahasa Tubuh & Karisma,” kepada HARI INI. “Memberi perhatian kepada tubuh anda boleh menjadi amat berguna.”

Bagaimana untuk melarikan diri dari ‘pembicara rapat’ dan situasi sosial yang melekit

Ogos.01.201704:44

Itu kerana minda bawah sedar anda mengambil ribuan isyarat seminit, kata Wood – jauh lebih banyak daripada yang anda dapat mengesan dengan menonton seseorang untuk tic tertentu. Biasanya, pendusta secara halus menunjukkan beberapa isyarat tekanan yang akan diambil oleh tubuh anda, jelasnya.

Seperti yang diperlukan dalam isyarat bawah sedar, badan anda akan mula bertindak: Anda mungkin merasa sedikit mual, mendapat sakit kepala atau perasaan lucu di perut anda, mula berpeluh atau menukar kadar pernafasan anda. Menurut Wood, itu kerana tubuh anda sebenarnya menyedarkan anda sesuatu yang tidak betul – bahawa orang di hadapan anda ditekankan untuk beberapa sebab.

Hantar mesej yang betul dengan petua bahasa badan ini

Nov.27.201503:26

Pakar bahasa dan pakar komunikasi Dr. Lillian Glass bersetuju. “Apabila seseorang berbohong, sistem saraf autonomi anda sendiri boleh mengambilnya,” katanya kepada HARI INI. Muka anda mungkin bertindak balas, contohnya, anda mungkin secara automatik mengangkat bibir anda, menjilat mata anda atau mengetuk kepala anda ke sisi, Glass berkata.

“Jika anda memberi perhatian kepada reaksi anda sendiri dari segi nuansa bahasa tubuh anda sendiri, ia dapat membantu mengesahkan bahawa anda baru saja mendengar dusta,” kata Glass..

Terdapat beberapa kaveat, walaupun. Pertama sekali, pendusta yang berpengalaman (seperti sociopath) mungkin tidak akan melepaskan banyak isyarat tekanan, yang bermaksud badan anda mungkin tidak bertindak balas dengan cara yang sama. Lebih-lebih lagi, anda boleh mewujudkan keadaan yang menimbulkan tekanan jika anda pergi ke situasi yang cuba “menangkap” seseorang dalam kebohongan, kata Wood – yang bermaksud anda tidak boleh mempercayai tindak balas tubuh anda di sana, sama ada. Sebaliknya, cuba untuk memupuk sikap yang boleh dipercayai, jujur ​​dan boleh dipercayai, jadi seseorang berasa aman mempercayakan anda dengan kebenaran, Wood dinasihatkan.

Dan selalu ingat dengan tepat mengapa anda berharap dapat menangkap seseorang dalam kebohongan.

“Kami kadang-kadang mencari isyarat ini supaya kita tidak perlu mempunyai perbualan yang sukar dengan seseorang,” kata Wood. “Tanyalah diri sendiri, apakah hasil yang saya mahukan?” Jujurlah dengan diri anda tentang motivasi anda – kerana walaupun anda menangkap seseorang dalam kebohongan, anda harus bersedia untuk mengendalikan kebenaran selepas itu.