Cacing kering? Satu helah ringkas ini akan menyingkirkannya

Ia hampir “lagu musim panas” masa. Sama ada milik Taylor Swift (“Gaya”), Britney Spears (“Pretty Girls”) atau orang lain, satu perkara jelas, anda tidak akan dapat mengelakkannya. Ia akan menjadi teruk di kepala anda tanpa henti.

Taylor Swift
Taylor Swift mempunyai bakat istimewa untuk earworms.Fail Getty Images

Satu kajian baru menawarkan harapan bagi mereka cacing.

Sekerap gusi yang mudah boleh menghilangkan sisa-sisa muzik yang mengganggu diri mereka dalam otak kita, penyelidik British mendapati.

Satu siri percubaan mendedahkan apabila orang mengunyah gusi selepas mendengar lagu yang sangat menarik, mereka kurang cenderung dibanjiri oleh sekeping muzik yang meragukan, menurut kajian yang diterbitkan minggu ini dalam The Journal of Psychology Experimental.

“Kajian itu berdasarkan pada idea bahawa terdapat pertindihan antara sistem memori yang bertanggungjawab untuk mengulangi ucapan dan muzik dan sistem yang bertanggungjawab untuk menghasilkan ucapan dan muzik,” kata C. Philip Beaman, penulis utama kajian dan profesor bersekutu sains kognitif di Pusat Penyelidikan Kognisi dan Pusat Pengajian Sains Psikologi & Klinikal di University of Reading, UK. “Terdapat bukti bahawa mengunyah kuat kedua-duanya mengganggu memori untuk ucapan dan membuat lagu-lagu yang membayangkan, khususnya padang dan melodi, lebih sukar dan kurang jelas. “

Imbasan otak telah menunjukkan bahawa apabila seseorang berfikir tentang kawasan lagu yang terlibat dalam percakapan pengeluaran percakapan bersama dengan yang diharapkan untuk memproses bunyi, kata Beaman.

Untuk satu eksperimen yang dijelaskan dalam kajian baru Beaman dan rakan-rakannya meminta pelajar-pelajar kolej mendengar 30 saat pertama lagu yang popular- “Play Hard” – dua kali.

Kemudian para pelajar diberitahu untuk tidak memikirkan muzik selama tiga minit dan memukul “p” pada papan kekunci komputer pada bila-bila masa bar lagu itu mula berdering di kepala mereka.

Dalam satu fasa percubaan pelajar diberitahu untuk mengunyah gusi gusi bersungguh-sungguh selama tiga minit; di pihak yang lain mereka tidak.

Sudah cukup, apabila mengunyah permen karet, para pelajar memukul kekunci “p” hampir separuh.

Dalam percubaan lain, pelajar diberitahu untuk mengunyah permen karet, ketuk jari mereka di meja mereka, atau melakukan apa-apa selepas mendengar “Payphone.” Kali ini, chewers permen memukul “p” kira-kira satu pertiga sekerap yang tidak berbuat apa-apa. Penoreh jari memukul separuh kunci selalunya.

“Saya fikir mengunyah apa-apa yang perlu bekerja dengan syarat anda melakukannya dengan bersungguh-sungguh dan ia memberikan beberapa tentangan dan bukan apa-apa yang hanya larut dalam mulut anda,” kata Beaman.

Dia tidak pasti berapa lama kesan itu akan berlaku. Itu akan mengambil lebih banyak eksperimen.

Idea bahawa permen karet mungkin menghalang pencerobohan cacing rambut yang tidak diingini membuat banyak akal, kata Elizabeth Hellmuth Margulis, seorang profesor di jurusan muzik dan pengarah makmal kognisi muzik di University of Arkansas dan pengarang “On Repeat: How Muzik Memainkan Minda. “

Tiada siapa yang benar-benar tahu mengapa frasa muzik tertentu tersekat di otak, kata Margulis, sambil menambah, “orang yang telah melakukan tinjauan mengenai ini telah menemui lagu-lagu tertentu yang kerap muncul:” Siapa yang Membiarkan Anjing Keluar, “” Dunia Kecil, “” Call Me Maybe “… dan apa saja oleh Taylor Swift.”

Tak fikiran dan automatik

Caranya ialah mengikat otak dengan sesuatu yang lain supaya ia tidak boleh memberi tumpuan kepada lagu yang melekat, katanya.

Earworms kemungkinan besar akan meremajakan otak kita jika kita melakukan sesuatu yang tidak masuk akal dan automatik, seperti berjalan atau menunggang motosikal, satu kajian 2013 yang dijumpai.

Cara lain untuk menghilangkan earworms:

Sibuk otak anda

Satu tugas yang lebih terlibat, tetapi tidak terlalu sukar, akan membantu, kerana minda kita cenderung bersiar-siar ketika kita sedang berusaha keras, kata Ira Hyman, penulis utama kajian 2013 dan profesor psikologi di Western Washington University di Bellingham, Cuci.

Bercakap dengan rakan

Terlibat dalam perbualan dapat membantu menguasai fikiran anda dan mengelakkannya (Ha! Membuat anda memikirkan lagu Taylor Swift lagi!).

Gelung tak berkesudahan

Akhirnya, keberkesanan mana-mana teknik blocking cacing ini mungkin berumur pendek, kata Hyman. “Kami mendapati bahawa jika lagu dimulakan di kepala anda, kemungkinan besar akan kembali selepas 24 jam berikutnya.”

Linda Carroll adalah penyumbang biasa kepada NBCNews.com dan TODAY.com. Dia adalah pengarang bersama “The Concussion Crisis: Anatomy of a Silent Epidemic” dan yang baru-baru ini diterbitkan “Duel for the Crown: Affirmed, Alydar, and Racing’s Greatest Rivalry”