Buih atau sabun cair – yang lebih baik? Para saintis menguji bakteria tangan

Sabun buih semakin menggantikan sabun cecair tradisional di hospital, rumah kejururawatan, sekolah, industri makanan dan ruang awam yang lain, tetapi trend mungkin membawa risiko, kajian kecil mencadangkan.

Sabun busa mungkin tidak berkesan seperti sabun cecair dalam menghapuskan bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan, kata pengarang.

“Dalam kajian perintis ini, apabila teknik mencuci tangan yang standard digunakan – basuh tangan basah dengan satu pam sabun busa selama enam saat dan pengeringan dengan tuala kertas selama empat saat – sabun busa tidak seefektif sabun cair dalam menghapuskan beban bakteria tangan, “Dr. Ozlem Equils di Sekolah Perubatan UCLA dan Yayasan Pendidikan Miora di Encino, California, memberitahu Reuters Health melalui e-mel.

Bersama-sama dan rekannya menguji dua jenama buih umum dan sabun berasaskan detergen cair yang tersedia di kedai runcit kejiranan.

BERKAITAN: Adakah anda mandi terlalu kerap?

Mengapa buih kurang berkesan

Apabila sukarelawan dibasuh dengan sabun buih, kiraan koloni purata bakteria pada setiap tangan pergi dari 3.6 ke 2.6, pada skala 1 hingga 4 – satu perbezaan yang mungkin satu kebetulan. Dengan sabun cair, kiraan koloni pergi dari 3.8 hingga 1.2 – penurunan ketara secara statistik, menurut laporan dalam American Journal of Infection Control.

Para Ilmuwan Merasakan Frothy Mengenai Sabun Perfect

Nov.10.201601:38

Setiap kumpulan mempunyai lima subjek ujian yang sihat. Dua lagi eksperimen telah dijalankan dengan sukarelawan tambahan dan menghasilkan keputusan yang sama.

Pasukan penyelidik mencadangkan sabun busa mungkin kurang berkesan daripada sabun cecair kerana keluar dari pam sebagai sabun, sedangkan sabun sabun cair dibina dalam proses mencuci tangan. Juga, jumlah sabun di dalam buih adalah ketara kurang dalam pam tunggal daripada yang terdapat dalam rakan cairnya.

Dr Guenter Kampf, pakar kebersihan tangan di Universiti Ernst di Jerman, memberitahu bahawa kajian itu adalah kecil dan kaedahnya tidak ketat, penyelidikan yang lebih mantap diperlukan untuk mengesahkan penemuan.

BERKAITAN: Berapa kerapkah anda membersihkan bilik mandi??

Dalam pada itu, beliau berkata, “Untuk kegunaan domestik, ia tidak boleh membuat perbezaan sama ada sabun atau sabun cecair digunakan kerana pembersihan tangan adalah tujuan utama mencuci mereka.”

Sama ada you use foam soap or regular liquid, what's important is that you wash your hands!
Sama ada anda menggunakan sabun buih atau cecair biasa, yang penting ialah anda membasuh tangan anda!Afrika Studio / Shutterstock

Pentadbiran Makanan dan Ubat A.S. “baru-baru ini mengharamkan pemasaran produk pencuci mulut antiseptik pengguna yang mengandung bahan kimia antibakteria akibat kebimbangan terhadap daya tahan antimikroba yang baru muncul,” kata Equils.

FDA mengatakan ia tidak jelas bahawa sabun anti-bakteria yang tersedia kepada pengguna adalah lebih berkesan untuk mencegah penyakit daripada sabun dan air biasa. Kedua-dua jenama sabun dalam kajian ini tidak menuntut antimikrobial.

Bagi alternatif kepada sabun buih yang tidak berkesan, Kampf berkata, “Formula yang paling berkesan adalah menggosok tangan atau gel yang berasaskan alkohol. Itu sebabnya mereka digunakan dalam penjagaan kesihatan. “

Jenis produk kedua yang paling berkesan akan menjadi sabun antimikrob rapat diikuti dengan sabun biasa, katanya. “Tetapi perlu diingat bahawa keberkesanan bergantung kepada bahan antimikrob, kepekatannya, kelantangan produk yang digunakan dan masa permohonan. Itulah sebabnya penilaian umum mempunyai batasan. “

Asal usul kajian ini adalah kerjasama antara Nicolette Dixon, major biokimia sarjana muda di Washington State University di Pullman dan penulis utama di atas kertas, dan The Miora Educational Foundation, yang menghubungkan pelajar sekolah menengah dengan mentor dalam bidang penjagaan kesihatan dan STEM.