Bolehkah saya mendapatkan kembali rambut saya?

Pasaran itu penuh dengan ubat-ubatan untuk merosot rambut. Tetapi apa yang berfungsi dan apa yang tidak? Dr Craig Ziering, seorang pakar dermatologi yang pakar dalam keguguran rambut, telah dijemput di “Hari Ini” untuk berkongsi nasihatnya, bersama dengan Jim Curcio, yang bereksperimen dengan rawatan tanpa kerunsingan rambut.

Secara purata, terdapat 100,000 hingga 150,000 rambut pada kulit kepala, menurut Persatuan Perubatan Amerika. Pada hari yang tipikal 50 hingga 150 rambut hilang. Kebotakan menendang ketika rambut normal diganti dengan yang lebih tipis dan lebih pendek atau apabila kehilangan terjadi pada kadar yang tinggi. Testosteron hormon, dan DHT derivatif, bertanggungjawab untuk mengurangkan saiz folikel rambut kemudian dalam kehidupan.

“Jika anda mempunyai kecenderungan genetik, ada DHT yang beredar dan yang menyebabkan rambut gugur,” kata ahli kulit dermatologi Craig Ziering. “Jadi kitaran semakin singkat dan lebih pendek dan rambut menjadi lebih kecil dan menggerutu dan kemudian tidak mempunyai faedah kosmetik.”

Pada tahun 1989, FDA mengharamkan krim rambut tanpa preskripsi, losyen, dan produk luaran lain yang mendakwa tumbuh rambut atau menghalang kebotakan. Walau bagaimanapun, iklan untuk produk yang mencadangkan mereka boleh tumbuh semula rambut masih di luar sana.

Pada masa ini terdapat dua rawatan yang diluluskan oleh FDA untuk keguguran rambut:

Propecia / Finasteride: Ubat ini pada mulanya digunakan untuk merawat pembesaran kelenjar prostat, dan kemudian diluluskan untuk merawat kehilangan rambut pola lelaki. Ia datang dalam bentuk pil yang diambil sekali sehari dan kos kira-kira $ 50 sebulan. Ia menghentikan penukaran testosteron kepada DHT, yang menurunkan tahap DHT dalam darah dan kulit kepala, menurut AMA. Kesan sampingan boleh termasuk kehilangan pemacu seks, mati pucuk semula, dan penurunan dalam jumlah air mani, mengikut AMA.

Wanita tidak dibenarkan mengambil dadah kerana risiko kecacatan kelahiran. Wanita yang mungkin hamil tidak boleh mengendalikan tablet yang pecah atau dihancurkan.

Rogaine / Minoxidil: Rogaine adalah penyelesaian topikal dan digunakan dua kali sehari. Kajian menunjukkan ia boleh menumbuhkan rambut dalam 10 hingga 20 peratus daripada mereka yang menggunakannya, dan boleh memperlahankan kadar kehilangan rambut selama 90 peratus, menurut AMA. Apabila ia berfungsi, nampaknya memanjangkan peringkat pertumbuhan kitaran pertumbuhan rambut, memperbesar folikel, dan menyebabkan folikel di rehat untuk berkembang. Ini secara amnya lebih berkesan untuk lelaki muda dan mereka yang keguguran rambut baru-baru ini, menurut AMA.

Ia mungkin mengambil masa sehingga empat bulan atau lebih lama untuk menunjukkan hasil. Ia kos di bawah $ 20 sebulan dan perlu digunakan selama-lamanya. Rambut baru sering tidak selagi atau tebal seperti rambut biasa. Dan jika penggunaan minoksidil dihentikan, rambut apa pun yang rosak akan hancur. Kesan sampingan yang mungkin termasuk kerengsaan kulit kepala.

Kelab rambut untuk Lelaki dan Wanita: Mereka terkenal dengan “sistem rambut mereka”, gabungan adat rambut pelanggan sendiri dengan rambut manusia sebenar yang sesuai dengan keperluan individu. Mereka mendakwa bahawa proses itu “separa kekal, semulajadi dan hampir tidak dapat dikesan.” Pelanggan diberitahu ia akan merasa normal dan mudah untuk gaya, bahawa mereka boleh kasar dan bahkan pergi berenang dan rambut mereka akan kelihatan baik. The Hair Club mempunyai yuran permulaan yang bermula pada $ 1,200. Selepas itu, majoriti pelanggan membayar yuran bulanan, bergantung kepada kekerapan penyelenggaraan mereka.

Bagaimanakah ia berfungsi? “Ia pada asasnya terpaku di kepala saya,” kata Jim Curcio, seorang pelanggan Hair Club. “Ia tidak melekat pada rambut saya yang sedia ada.

“Setiap empat hingga enam minggu anda kembali untuk penyelenggaraan, mereka membersihkannya dan memberi anda potongan rambut sebagai rambut anda sendiri tumbuh. Beberapa kali dalam setahun anda mendapat keseluruhan sistem baru, bergantung kepada rancangan yang anda mendaftar,” katanya. “Harganya berkisar dari $ 200 hingga $ 700 sebulan. Mine berada di bahagian bawah.”

Apa yang dipikir Curcio mengenai wajah barunya? “Anda tidak menyedarinya, ia ringan dan bertindak dan bergerak seperti rambut anda sendiri,” katanya. “Rambut itu terikat dengan jaring yang sangat halus sehingga ia tidak kelihatan Orang ramai berhujah apa yang telah saya lakukan, saya mempunyai seorang lelaki yang bertanya kepada saya ketika saya mencukur kumis saya, saya tidak mempunyai kumis dalam beberapa tahun dan dia Tidak pernah kenal saya dengan misai, lelaki lain bercakap tentang gel rambut saya yang baru, sangat menyenangi menonton reaksi.

“Ada berbilion ringgit yang dibelanjakan setiap tahun untuk semua losyen, ramuan, dan minyak ular ini. Mereka menjanjikan rambut penuh dan orang ramai menjadi kecewa dengan ini,” kata Ziering..

Ziering juga menggesa pengguna untuk menggunakan rawatan yang diluluskan oleh FDA. Walau bagaimanapun, beliau juga mencadangkan bahawa jika seseorang ingin mencuba produk – dan selepas semua, semua orang mahu mereka bekerja – mereka harus melakukannya bersama dengan ubat yang diluluskan oleh FDA supaya mereka tidak kehilangan lebih banyak rambut, dan melakukannya di bawah bimbingan seorang doktor.

“Saya perasan bahawa pada umumnya, ramai lelaki yang terganggu oleh keguguran rambut mereka tidak bertindak, mereka tidak melakukan apa-apa,” kata Ziering. “Apabila kita bertanya kepada mereka mengapa, sebab nombor satu adalah penolakan, mereka tidak fikir mereka tidak baik, atau mereka tidak fikir ia akan menjadi lebih buruk. kerugian adalah secara progresif. “

Loading...