Bolehkah diet CICO membantu anda mengurangkan berat badan?

Inilah kebenaran kejam: Tidak ada jalan pintas untuk penurunan berat badan. Fad diet datang dan pergi untuk alasan – mereka tidak mengajar anda bagaimana untuk makan dengan sihat, dan bagaimana untuk mengekalkan penurunan berat badan itu dari masa ke masa. Dan sekarang ada diet baru untuk berhati-hati: pelan CICO (kalori dalam, kalori keluar).

Apa-apa perubahan sederhana dalam makan dan aktiviti akan sentiasa menjadi asas untuk kejayaan jangka panjang. Banyak diet mengikuti mantra makan kurang, bergerak lebih banyak. Idea itu adalah asas pelan diet CICO. Makan apa yang anda mahu, selagi anda berada dalam had kalori harian anda. Jadi apa masalahnya dengan itu? Banyak.

Tetapkan jadual untuk makan yang sihat

Januari.02.201404:39

1. Anda hanya menjejaki jumlah kalori, bukan kualiti mereka.

Walaupun memotong kalori melalui pengiraan kalori akan menyebabkan penurunan berat badan, kecacatan utama dalam pelan ini adalah idea bahawa sahaja Perkara yang penting ialah bilangan kalori, bukan kualiti kalori ini. Di sinilah pelan itu memakan trek makanan yang sihat.

Walaupun kebanyakan orang akan mengalami penurunan berat badan yang cepat dan jangka pendek dengan pelan CICO, ia boleh menyebabkan defisit nutrien yang sebenar jika anda tidak berhati-hati, membuat anda berasa lebih teruk, tidak lebih baik. Pelan pemakanan yang berkualiti rendah masih akan menyebabkan penurunan berat badan, kalori untuk kalori, tetapi kesan metabolik pada badan anda sangat berbeza dan boleh menjejaskan kesihatan mental dan fizikal anda.

2. Pelan CICO boleh mendatangkan risiko kepada kekurangan nutrien.

Pelan pemakanan yang seimbang – walaupun dengan kalori yang berkurangan – membuat anda berpuas hati dan gula darah anda stabil, membakar otot dan otak anda, menyokong trek pencernaan yang sihat dan mengekalkan tenaga anda sepanjang hari. Pelan nutrien yang rendah, berdasarkan “apa sahaja yang anda rasa suka makan,” sering kali sebaliknya. Ia juga meletakkan anda berisiko untuk kekurangan nutrien, seperti protein, vitamin, mineral, serat dan lemak sihat jantung.

Drop 10 HARI INI: 4 tips untuk terus bermotivasi dari Joy Bauer

Mei.25.201701:08

3. Diet CICO tidak mengajar anda cara makan makanan yang sihat.

Kemampanan juga merupakan ciri teras dari apa-apa pelan penurunan berat badan. Berapa lama anda boleh berpegang dengannya? Apabila “masa bulan madu” makan apa sahaja makanan yang lazat (tetapi kurang nutrien) dalam pelan CICO akan habis, anda akan mula gagal dan kemungkinan akan memperoleh semula apa-apa pukulan yang hilang.

4. Konsep pengiraan kalori, digabungkan dengan pelan pemakanan yang sihat, adalah kaedah terbaik untuk berjaya.

Untuk menetapkan diri anda untuk kejayaan berat badan, ambil bahagian positif pelan CICO – pengiraan kalori – dan buatkan itu sebahagian daripada rancangan pemakanan sihat anda. Termasuk keseimbangan protein hewan dan tumbuhan tanpa lemak, buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin kaya serat, lemak sihat jantung dan tenusu rendah atau tidak lemak. Tambah merawat setiap hari untuk diri sendiri dari 100-200 kalori untuk mengelakkan kekurangan.

5. Daripada menggalakkan diri anda dengan had kalori setiap hari, tumpuan untuk memangkas kalori.

Apabila menghitung kalori untuk penurunan berat badan, bukannya memikirkan berapa banyak kalori adalah had anda – cuba kaedah yang lebih mudah ini: Kurangkan jumlah kalori yang sedang anda makan sehari. Jika anda mengurangkan 500 kalori sehari daripada apa yang anda makan sekarang, anda akan turun kira-kira empat pon dalam sebulan. Itu sering titik permulaan yang mampan bagi kebanyakan orang. Jika itu terlalu sukar, bertujuan untuk mengurangkan 250 kalori sehari untuk kehilangan dua pon dalam sebulan. Dan tabiat berjalan dengan cepat selama 30 minit setiap hari untuk meningkatkan keluaran kalori.

Jangan lupa untuk memeriksa dengan doktor sebelum melakukan sebarang perubahan penting dalam diet atau tahap aktiviti anda, terutamanya jika anda mengambil ubat preskripsi atau over-the-counter.

Madelyn Fernstrom, PhD, adalah Editor Kesihatan dan Pemakanan NBC News. Ikuti dia di Twitter.