Bolehkah Ambien meningkatkan risiko kematian anda?

Oleh Dr. Nancy Snyderman

Ketua Editor Perubatan, NBC

Bagi berjuta-juta rakyat Amerika yang menggunakan pil tidur, kajian baru menyarankan ubat-ubatan preskripsi mungkin melakukan lebih banyak kemudaratan daripada kebaikan.

Kira-kira 10 peratus orang Amerika mengambil sejenis bantuan tidur pada waktu malam. Penyelidik Scripps Kesihatan mendapati bahawa orang yang mengambil pelbagai pil tidur, atau hipnotis, mempunyai peningkatan sebanyak empat kali ganda dalam kematian. Malah orang yang mengambil dos yang sangat rendah – sekurang-kurangnya sebanyak 18 pil setahun – mempunyai risiko kematian yang lebih tinggi.

Ambien adalah bantuan tidur yang paling banyak diberikan, walaupun ubat-ubatan lain seperti Lunesta, Sonata, Restoril, barbituat dan antihistamin sedatif juga termasuk dalam penyelidikan.  

Para penyelidik mengesan lebih daripada 10,000 pesakit dari Sistem Kesihatan Geisinger di Pennsylvania yang telah ditetapkan pil tidur untuk purata 2.5 tahun dan membandingkannya dengan orang yang dipadankan dengan umur, gaya hidup dan masalah kesihatan yang mendasari. Penyelidikan lain menunjukkan bahawa wanita lebih cenderung untuk mengambil alat tidur daripada lelaki, terutama wanita berumur 40 hingga 59 tahun. Umur rata-rata bagi semua peserta dalam kajian ini adalah 54.

Tajuknya menakutkan, tetapi ia bukanlah kajian sebab-akibat. Ia persatuan. Secara saintifik, itu bermakna hanya kerana anda mengambil Ambien tidak bermaksud anda akan mati. Tetapi orang yang mengambil pil mempunyai risiko yang lebih tinggi kerana beberapa faktor yang berkaitan: overdosis dadah mungkin campuran; kemurungan; kecemasan; kecacatan motor dan kemahiran kognitif (jika seseorang mengambil pil secara tidak sengaja dan memandu); dan apnea tidur. 

Batasan yang besar dalam kajian ini adalah semua data berdasarkan resipi, yang tidak bermakna pil tersebut sebenarnya diambil atau sama ada preskripsinya pun diisi. Selain itu, para penyelidik tidak dapat memastikan sama ada peserta yang tidak menerima resep pil tidur mengambil ubat tidur antihistamin atau over hypnotics yang tidak ditetapkan. Walaupun kajian Scripps adalah provokatif dan cacat, terdapat banyak kajian lain yang menunjukkan peningkatan risiko kematian dari ubat tidur.

Pada hari ini, Persatuan Pengilang Farmaseutikal berkata, “Ubat-ubatan preskripsi menjalani ujian klinikal yang dikawal selia oleh FDA dan diluluskan oleh FDA berdasarkan keselamatan dan keberkesanannya. Syarikat penyelidikan biopharmaceutical juga bekerja rapat dengan FDA sepanjang hayat ubat-ubatan yang diluluskan, terus memantau ubat-ubatan untuk isu-isu keselamatan. “

Walau bagaimanapun, ia menyaksikan gambaran yang lebih besar bahawa kita dibesar-besarkan sebagai masyarakat. Lebih ramai orang berada dalam ubat-ubatan anti-kecemasan dan alat bantuan tidur daripada apa-apa masa dalam sejarah. Banyak orang mengambil bantuan tidur kerana kami mempunyai kebijaksanaan konvensional yang semua orang memerlukan lapan jam tidur pada waktu malam. Apabila kita mengalami insomnia, kita panik. Wanita yang bekerja, khususnya, tidak mempunyai masa henti, jadi tidak menghairankan bahawa kami mengamalkan diri sendiri. 

Nasihat saya kepada orang yang mengambil alat bantu tidur adalah untuk mengingati: Perkara-perkara ini dan alkohol atau ubat-ubatan anti-kecemasan yang lain tidak bercampur-campur. Di sinilah banyak orang mendapat masalah.

Semua yang anda masukkan ke dalam mulut anda boleh mengalami penurunan. Gunakan alat bantu tidur dengan berhati-hati. Jika anda menggunakannya sepanjang masa, fikirkan tentang apa yang anda boleh berubah dalam hidup anda supaya anda tidak perlu bergantung kepada ubat.

Lebih dari TODAY:

Instrumen pembedahan kotor masalah dalam ATAU

Migrain berkaitan dengan kemurungan pada wanita

Atlet remaja berisiko tinggi untuk kecederaan lutut