Bolehkah amalan yoga membantu anda hamil?

Setelah bertahun-tahun berjuang untuk hamil, ramai wanita mungkin hanya menyerah, atau mula mengejar pilihan alternatif untuk menjadi ibu bapa. Tetapi tidak Yasaman Dehkordi, 31, yang telah mengalami tiga keguguran dalam tempoh tujuh tahun. Penduduk Clarksburg, Maryland akhirnya mendapat penyelesaian untuk membantu kerja melalui tekanan dan emosi, dan mungkin juga meningkatkan kesuburannya: yoga.

Dehkordi mula mengambil kelas “yoga kemandulan” yang ditawarkan di Kesuburan Shady Grove di Rockville, Maryland beberapa bulan yang lalu dan kini memanggil amalan “perubahan hidup.”

“Anda meletakkan kaki anda pada tikar itu dan anda secara automatik mendapatkan ketenangan ini di dalam badan anda, dan hanya memberi tumpuan kepada diri sendiri dan pernafasan anda,” jelas Dehkordi.

Bagaimana Yoga Menukar Otak Anda

18.18.201700:55

Mencuba untuk hamil bukan semudah yang mudah – dan bagi wanita yang bergelut dengan kesuburan, proses itu boleh datang dengan tekanan, kegelisahan atau perasaan seperti kegagalan. Namun, dua kajian baru-baru ini mendapati bahawa amalan yoga dapat membantu wanita mengatasi.

Sebelum anda melancarkan mata anda dan tuliskan ini sebagai satu lagi kajian hokey, perhatikan penyelidikan: Satu kajian yang dijalankan di India melihat dengan lebih dekat kesan yoga pada wanita yang telah menjalani satu pusingan rawatan IVF yang tidak berjaya.

Lebih dari 100 wanita yang bersedia untuk pemindahan embrio beku dipilih secara rawak ke dalam salah satu daripada dua kumpulan: satu kumpulan tidak mengamalkan yoga, manakala kumpulan lain melakukan tiga bulan yoga asanas (latihan) dan pranayma (latihan pernafasan). Selepas prosedur, penyelidik mendapati bahawa 63 peratus wanita yang mengamalkan yoga menjadi hamil, manakala 43 peratus wanita dalam kumpulan kawalan (yang tidak melakukan yoga) menjadi hamil.

“Saya mahu meneroka yoga sebagai modal terapeutik,” kata Poonam Nayar, salah seorang penyelidik, melalui e-mel. “(Saya) merasakan keperluan untuk membuat pendekatan berasaskan bukti saintifik untuk yoga dan aplikasi yang mungkin dalam tetapan perubatan.”

Apa yang begitu hebat tentang yoga?

Terdapat banyak lenturan, peregangan dan pernafasan, tetapi apa yang membuat yoga jauh lebih baik daripada bentuk latihan lain?

“Sepanjang keseluruhan karier saya, saya merasakan bahawa yoga adalah komponen yang hebat untuk wanita yang cuba hamil,” kata Dr Alice Domar, pengarah eksekutif Pusat Domar untuk Kesihatan Minda / Tubuh dan pengarah penjagaan integratif di Boston IVF. “Terutama jika seorang wanita sedang melakukan IVF, mereka harus melakukan campur tangan untuk menurunkan tahap tekanan mereka.”

IVF boleh menjadi proses yang sukar untuk wanita, kata Domar, dan sebagai tambahan kepada perasaan tertekan, wanita yang tidak subur mungkin merasa marah pada tubuh mereka. Yoga boleh membantu mereka berasa lebih baik lagi – dan terdapat juga manfaat serius yang lain.

Garis belakang sakit belakang baru: Cuba yoga atau akupunktur sebelum ubat

14.20.201700:25

“Walaupun tujuan utamanya adalah yoga, para wanita mungkin sampai di sana lebih awal dan membanting dengan wanita lain – amalan ini menawarkan banyak sokongan sosial,” kata Domar.

Bagi Dehkordi, hubungan dengan wanita lain melalui pengalaman yang sama adalah sebahagian besar daripada mengapa amalan yoganya sangat bermanfaat.

“Semua wanita yang hadir telah mengalami perasaan yang sama, dan melalui pelbagai langkah perjalanan, yang dengan cara membantu anda dalam perjalanan anda,” kata Dehkordi. “Bahagian terbaik – kami rasa seperti kami tidak bersendirian.”

Yoga boleh membantu orang mengatasi tekanan yang lebih baik.

Bukan berita bahawa yoga sebagai amalan dapat membantu orang menangani stres dan kegelisahan – sebab itu kesejahteraan “guru” mengabaikan manfaat sepanjang hari. Walaupun, terdapat kajian lanjut untuk menyokong bahawa ia boleh menjadi alat yang berguna untuk wanita yang bergelut dengan kesuburan.

Dr: Pelajar yoga bertindak balas dengan lebih baik kepada tekanan

Dis.18.201100:00

Para penyelidik di Chicago mempelajari kesan yoga terhadap 26 pesakit subur. Peserta dalam kajian tersebut telah mendaftar dalam latihan yoga dalam talian atau dalam diri, dan keputusan awal menunjukkan penurunan yang ketara dalam kebimbangan untuk pesakit yang mengamalkan yoga dalam kedua-dua tetapan.

Saya cuba hamil. Sekiranya saya mula melakukan yoga sekarang?

“Jika seorang pesakit datang kepada saya dan berkata, ‘Saya telah melihat kajian-kajian ini, apa pendapat anda?’ Saya pasti akan mengatakan, pasti, mengapa tidak mencubanya? Tetapi saya tidak berasa selesa memberitahu mereka bahawa ia boleh memperbaiki peluang mereka untuk hamil, “kata Dr Kevin Doody, seorang OB-GYN di Dallas dan jurucakap Persatuan Amerika Perubatan Reproduktif, menyatakan bahawa kajian dari India dijalankan pada bilangan pesakit yang agak kecil.

“Saya tidak akan mengatakan bahawa anda perlu melakukan yoga untuk hamil,” tambah Domar. “Dan untuk orang yang tidak suka yoga, ada banyak perkara lain yang dapat mereka lakukan untuk menurunkan tahap tekanan, seperti terapi perilaku kognitif.”

Walaupun bagi wanita seperti Dehkordi, yoga mungkin hanya sekeping teka-teki yang hilang.

“Adakah saya ingin saya mula ini lebih cepat? Ya, ia telah menjadi pengalaman yang mengubah hidup,” katanya. “Saya adalah orang yang tertawa pada orang apabila mereka berkata yoga telah mengubah hidup mereka.”