Blogger Jordan Younger mendedahkan bagaimana makan bersih yang melampau hampir membunuhnya

Jordan Younger, yang berkongsi resipi berasaskan tumbuhan sebagai blogger terkenal The Vegan Blonde, memecah pangkat dengan 70,000 pengikutnya pada bulan Jun 2014 dengan jawatan bertajuk “Mengapa saya Berpindah dari Veganism.”

Diet vegan saya hampir membunuh saya, kata blogger

Nov.11.201502:35

Apabila jawatan itu menjadi virus, laman webnya terhempas. Dia kehilangan 1,000 pembaca dan juga menerima ancaman kematian.

Kini, Younger telah menulis sebuah memoir yang dipanggil “Breaking Vegan” yang mengisahkan fiksasi dirinya dengan “makan bersih,” tumpuan obsesif terhadap makanan yang sihat dan tidak diproses.

Jordan Younger now blogs as “The Balanced Blonde.
Jordan Younger kini blog sebagai “The Balanced Blonde.” Mesejnya pada hari ini? “Jika anda ingin menjadi sihat, dengarkan badan anda, ia tidak akan membawa anda sesat.”Tynan Daniels Photography / Breaking Vegan

Dia menulis mengenai penderitaan akibat gangguan kontroversial yang disebut “orthorexia.” Apa yang bermula sebagai percubaan untuk mendapatkan sihat, berubah menjadi rejimen makanan yang tidak sihat, membersihkan jus 800-kalori dan senaman. Selepas setahun, Younger membazirkan hingga 101 pound, rambutnya hancur dan dia berhenti haid.

Apakah orthorexia??

Istilah “orthorexia” dicipta pada tahun 1990-an oleh Dr Steven Bratman, yang berpangkalan di San Francisco, yang memberitahu HARI hari itu gangguan itu ditandai dengan “fanatisme” untuk makanan tulen, sambil berkongsi beberapa “emosi yang terganggu” dan ” menghukum “ciri-ciri anoreksia.

“Semangat untuk pemakanan yang sihat tidak menjadi ‘ortoraksia’ sehingga titik tip dicapai dan semangat berubah menjadi obsesi,” kata Bratman.

Orthorexia tidak diiktiraf oleh Persatuan Psikiatri Amerika, dan para pakar tidak setuju sama ada itu gangguan makan atau gangguan makan dengan ciri obsesif-kompulsif.

“Kami melihat agak sedikit, tetapi di manakah ia mendarat untuk seseorang yang tidak mempunyai imej badan atau ketakutan terhadap berat badan?” Tanya Bradley C. Riemann, pengarah klinikal Pusat OCD dan Perkhidmatan Kelakuan Kognitif di Rogers Hospital di Wisconsin.

Hari ini, pada usia 25 tahun dan tinggal di Los Angeles, Jordan Younger berkata dia kini makan makanan dan blog tanpa had sebagai “The Balanced Blonde.” Mesejnya pada hari ini? “Jika anda mahu menjadi sihat, dengarkan badan anda. Ia tidak akan membawa kamu sesat. “

Rundingan lebih muda mengenai perjuangan dan pemulihannya dengan HARI INI.

Jordan, 25, lives in Los Angeles and now eats an unrestricted diet.
Jordan, 25, tinggal di Los Angeles dan kini makan makanan tanpa batasan.Tynan Daniels Photography / Breaking Vegan

1. Bagaimana obsesi anda dengan “makan bersih” bermula?

Saya mempunyai perut yang sangat sensitif dan saya sentiasa sedar tentang makanan yang saya boleh dan tidak boleh makan. Untuk merasakan yang terbaik, saya menjadi vegetarian pada usia 14 tahun dan di kolej saya menjadi vegan.

Saya pasti menikmati aspek etika, tetapi inspirasi utama saya adalah kesihatan.

2. Siapa yang menggambarkan gangguan anda sebagai “ortoreksia?”

Saya mendapati istilah dalam talian dan didiagnosis diri saya sendiri. Ahli terapi gangguan makan saya sendiri tidak tahu apa itu. Saya mempunyai perbualan yang luas dengan Dr. Steven Bratman.

Saya mempunyai kes yang sangat teruk. Ini sebahagian daripada keperibadian saya. Saya terobsesi dengan perkara yang saya sukai.

3. Bilakah anda mula-mula menyedari bahawa anda mempunyai masalah?

Enam bulan ke dalam diet vegan … semua orang bimbang tentang saya. Tidak lama sekali saya melihat ayah saya dan dia tidak berkata, “Cuba beberapa telur atau ikan.” Ibu saya datang ke New York dan seluruh perjalanan adalah sengsara kerana saya begitu ketat. Saya telah memesan makanan oat di sebuah restoran dan menyedari ia dimasak dengan susu dan bukan vegan. Saya terkejut dan melontarkan senyuman. Saya adalah seorang yang tidak berpuas hati.

Saya mencuba pembersihan dan veganisme mentah. Saya menghabiskan masa saya berusaha untuk kekal vegan, tetapi saya tidak berasa sihat.

4. Bagaimanakah persona awam anda sebagai The Vegan Blonde menyumbangkan obsesi anda?

Saya merasakan tekanan untuk kekal vegan – ia adalah pembaca dan pengikut saya. Saya tahu saya terpaksa memasukkan lebih banyak pilihan makanan ke dalam diet saya, tetapi saya bimbang perniagaan saya akan terhempas.

5. Kebanyakan vegan tidak menjadi obsesif neurotik – mengapa anda fikir anda lakukan?

Saya maju obsesi dan kebimbangan di sekeliling makanan. Ia bukan mengenai veganisme. Saya mempunyai sekatan di atas veganisme. Saya juga mempunyai komponen senaman. Saya masih makan makanan berasaskan tumbuhan yang banyak. Tetapi sekarang, tiada apa-apa yang dilarang. Saya membuat pilihan yang sihat untuk badan saya. Tiada label untuk itu.

6. Adakah anda masih mendapat tindak balas daripada masyarakat vegan??

Sesiapa yang telah membaca buku itu tahu bahawa saya mempunyai sejarah sepanjang hayat dengan sensitiviti makanan dan perut dan mereka mendapati ia membantu. Tetapi mereka yang tidak benar-benar marah dengan tajuk dan fikir ia sepatutnya, “Orthorexia.”

Veganisme adalah sebahagian besar dari siapa saya dan label saya tinggal di bawah dan telah membina seluruh karier saya di sekitar. Saya menulis untuk menceritakan kisah saya dan orang-orang yang hilang.

“Sekarang, tiada apa yang ada di luar batas, saya membuat pilihan yang sihat untuk badan saya, tidak ada label untuk itu.”Tynan Daniels Photography / Breaking Vegan

7. Apakah motivasi terbesar untuk menjadi baik – dan adakah anda bimbang obsesi anda mungkin akan kembali?

Sudah setengah tahun sejak saya pergi veganisme. Saya berasa lebih baik, sihat dan mental seimbang. Ia adalah perjalanan sepanjang hayat dan saya tidak boleh mengatakan ia tidak akan berlaku.

Semua orang dalam keluarga dan kawan rapat saya sangat menyokong. Saya juga berasa bertuah untuk memiliki pembaca dari blog saya yang telah bersama saya setiap langkah. Saya rasa tanggungjawab untuk tidak turun ke bawah.

Pada penghujung hari, apabila saya tidak menghadkan pengambilan makanan saya, saya berasa gembira dan berpuas hati dan mempunyai tenaga.

8. Nasihat apa yang anda ada untuk mereka yang berjuang dengan gangguan makan?

Percayalah badan anda. Sekiranya anda tidak mendapat makanan yang mencukupi, tubuh anda akan memberitahu anda. Saya mengabaikan isyarat tersebut. Dan jangan bandingkan diri anda dengan orang lain. Tubuh kita sangat berbeza.