Bilakah makan bersih pergi terlalu jauh?

Sebagai ahli diet berdaftar, banyak orang datang kepada saya berharap untuk meningkatkan kesihatan mereka dan menurunkan berat badan. Pam, seorang ibu yang berumur 44 tahun yang berusia tiga tahun, adalah salah seorang daripada mereka. Kejatuhan terakhir, dia bercakap dengan saya tentang matlamatnya: kurangkan tekanan, bergerak lebih banyak dan makan lebih baik. Dia juga mahu kehilangan sekitar £ 25. Dietnya adalah cabaran terbesar dan kami bekerja selama berbulan-bulan untuk menghapuskan gula, makanan yang diproses dan cepat, dan karbohidrat halus. Kami menggantikan makanan tersebut dengan buah-buahan, sayur-sayuran, sumber protein tanpa lemak, bijirin dan lemak yang sihat.

Menjelang Januari, dia telah kehilangan berat badannya yang berlebihan dan telah mengubah dietnya, tetapi hanya dua bulan kemudian, suami Pam menghubungi saya dengan kebimbangannya mengenai Pam terlalu banyak bersih makan obsesi.

Wanita kehilangan £ 126 dengan makanan yang sihat, kawalan bahagian

Apr.10.201800:49

Pam telah menjadi, dalam kata-kata beliau, begitu terobsesi dengan pemakanan sihat dan “tulen” bahawa mereka tidak boleh lagi makan sebagai keluarga. Pam tidak mempunyai akses kepada label nutrisi di restoran dan tidak mempunyai kawalan ke atas bagaimana makanan disediakan.

Pam juga telah menghapuskan banyak makanan untuk pelbagai sebab (ia mengandungi gandum GMO, ia mempunyai lebih daripada dua ramuan, bukan organik, tenusu, dll.) Menganggap mereka “najis.” Dia menghabiskan berjam-jam mencari makanan yang akan memenuhi kriteria yang sihat, dan mula beratus-ratus akaun sosial dan blog media makan bersih.

Secara positifnya, berat badan Pam tetap stabil, pada petang di BMI yang sihat, rutin senamannya tidak menjadi obsesif dan akhirnya dia gembira dengan perasaannya dalam pakaiannya. Pam tidak begitu prihatin dengan kuantiti makanan dalam dietnya, tetapi dia menjadi tumpuan pada kualiti. Ini sekali kekurangan berat badan, kekasih makanan cepat saji mempunyai semua tanda-tanda gangguan yang mungkin tidak pernah anda dengar: orthorexia nervosa.

‘Saya bersembunyi di depan mata’: Wanita berkongsi perjuangan selama 20 tahun dengan anoreksia

Mei.03.201805:31

Apakah orthorexia??

Walaupun diakui oleh Persatuan Penyisihan Gangguan Kebangsaan, ortoraksia belum diiktiraf dalam Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental yang digunakan para doktor untuk diagnosis dan rawatan gangguan makan.

Istilah ini berkembang lebih dari 20 tahun yang lalu sebagai cara untuk menggambarkan ciri obsesif yang dikaitkan dengan makanan yang sihat. Sering kali, orang yang mendapati diri mereka dalam keadaan orthoexic menjadi terpusat pada kemurnian atau kebersihan makanan mereka. Keadaan ini berbeza daripada gangguan makan yang lain kerana ia tidak termasuk obsesi imej badan atau kelakuan terlalu berisiko (seperti yang dilihat dalam anoreksia) atau binging dan pembersihan (seperti yang dilihat di bulimia). Kajian bagaimanapun, menunjukkan beberapa pertindihan antara anorexia, ortoraksia dan gangguan obsesif-kompulsif seperti perfeksionisme, pemikiran tegar atau kemurungan.

Apabila makan sihat menjadi obsesi

Adakah terdapat apa-apa perkara yang terlalu sihat, atau terlalu bersih, ketika datang ke diet kita? Jawapannya adalah ya. Apabila usaha untuk membersihkan makanan melibatkan pemotongan kumpulan makanan atau terlalu menyekat makanan tertentu dalam kumpulan makanan, kekurangan nutrisi dan akhirnya penyakit, dapat timbul. Apabila anda tidak boleh pergi ke rumah kawan untuk makan malam lagi kerana anda tidak dapat mengawal apa yang akan dihidangkan, kualiti hidup terjejas, dan apabila lebih banyak otak diberikan kepada makanan daripada keluarga dan rakan-rakan, hubungan mungkin menderita.

Pam bukan satu-satunya pesakit yang saya lihat mengambil sihat untuk tahap yang agak berbahaya. Persoalannya, adakah anda fikir anda memilikinya, dan jika anda berbuat demikian, apa yang anda lakukan seterusnya?

Bagaimana menambah fleksibiliti ke rancangan makan bersih

Penyokong makanan bersih percaya bahawa pendekatan makan bersih adalah jawapan untuk mencegah penyakit dan menguruskan berat badan. Terdapat perbezaan antara membersihkan makanan anda dan pendekatan yang sangat ketat untuk membersihkan makan. Perbezaannya mungkin terletak pada kelenturan. Buah-buahan atau sayur-sayuran yang tidak organik mungkin kadang-kadang dapat diterima dan mempunyai snek yang diubah suai secara genetik di barbeku belakang rumah tidak akan menyebabkan kemudaratan yang tidak dapat dikembalikan kepada kesihatan anda.

Saya cadangkan pesakit saya merangkumi corak makan yang sihat dan sihat sekurang-kurangnya 85-90 peratus masa, memfokus pada perkembangan, bukan kesempurnaan. Mendekati diet anda dengan cara ini boleh memudahkan pendekatan yang lebih sihat untuk makanan. Ini lebih mudah dikatakan daripada dilakukan, tetapi seperti semua perkara dalam kehidupan, kita sebenarnya boleh mengambil niat baik terlalu jauh. Pelajaran dari seluruh dunia menunjukkan bahawa ia adalah keseimbangan, bukan sekatan yang meningkatkan kebahagiaan dan umur panjang.

Mendapatkan bantuan

Bila melakukan tingkah laku yang baik yang dimaksudkan menjadi masalah? Langkah pertama ialah melihat sama ada tujuan makan bersih anda mengambil majoriti masa anda dengan sekatan dan merancang dan / atau mempengaruhi hubungan.

Bagi Pam, suaminya memberitahunya betapa bimbang dia adalah untuk kesihatannya dan dengan baik membantu dia membawa kembali kesederhanaan ke dalam hidupnya tetapi untuk orang lain, rawatan yang lebih intensif mungkin diperlukan. Tidak ada rawatan yang disahkan sehingga kini untuk ortorexia tetapi mendapatkan bimbingan dari seorang profesional mungkin membantu untuk mengenal pasti, dan mengubah amalan tidak sihat.

Kristin Kirkpatrick, MS, R.D., adalah pengurus perkhidmatan pemakanan kesejahteraan di Cleveland Clinic Wellness Institute di Cleveland, Ohio, dan pengarang “Skinny Liver.” Ikuti dia di Twitter @KristinKirkpat.