Bilakah anda perlu makan makanan beku itu … atau melemparkannya? Semak garis panduan ini

Apabila ia berkaitan dengan keselamatan makanan dan mengelakkan pembaziran, penyelesaian yang mudah ialah “membuangnya di dalam peti sejuk” dan nikmati nanti. Tetapi berapa lama kemudian? Anda mungkin terkejut untuk mengetahui bahawa sementara semua makanan dalam peti sejuk anda kekal selamat untuk makan selagi beku anda cukup sejuk (sifar darjah), tanpa mengira masa penyimpanan, rasa, tekstur dan rasa semua merosot dengan masa dalam peti sejuk.  

Anda boleh membekukan kebanyakan makanan, tetapi mengarahkan telur dalam cangkerang, atau makanan dalam tin (keluarkan dari bekas sebelum beku). Dan sesetengah makanan tidak membeku dengan baik – termasuk makanan yang mengandungi mayonis seperti tuna atau salad ayam, dan makanan dalam sos krim.

Setelah dicairkan, pastikan untuk mengendalikan semua makanan dengan garis panduan keselamatan makanan yang sama seperti makanan segar dan mudah rosak. Walaupun pembekuan tidak mengaktifkan sebarang bug yang dibawa oleh makanan (seperti bakteria atau acuan) dalam sisa beku anda, mereka akan mula berkembang lagi apabila makanan dicairkan.

Oleh itu, sama ada anda membeli payudara ayam secara pukal, atau tiga kali ganda resipi untuk membekukan makanan sisa untuk makan malam, semak garis panduan kesihatan negara yang disarankan untuk penyimpanan makanan beku untuk mengekalkan rasa, tekstur dan kesegaran yang optimum..

MAKANAN – BULAN DALAM PERCUMA

Ground Beef – 3-4 bulan

Bara yang tidak matang – 8-12 bulan

Ayam tidak matang – 9-12 bulan

Sup / Stews – 2-3 bulan

Casseroles – 2-3 bulan

Daging Balls / Meatloaf – 2-3 bulan

Roti – 1-2 bulan

Hot Dogs / Makan Tengahari Daging (dibuka atau tidak dibuka) – 1-2 bulan

Bacon / Sosej (dibuka atau tidak dibuka) – 1-2 bulan

Ais Krim (dibuka) – 1-2 bulan

Sayur-sayuran / Buah-buahan segar * – 5-6 bulan
(* hasil segar kehilangan tekstur asli dengan beku untuk sebarang masa. Paling baik digunakan untuk sup, stew, atau dalam campuran campuran.)