Betapa buruknya tumit tinggi untuk kaki anda?

Seperti kata pepatah, fesyen adalah kesakitan. Mungkin itulah sebabnya kebanyakan wanita tidak berfikir dua kali untuk melangkah ke hari-hari yang tinggi. Tetapi benar, betapa berbahaya adalah pilihan setiap hari ini?

Nah, itu lebih buruk daripada yang anda fikirkan. Menurut wartawan NBC News, Dr. Natalie Azar, kasut tumit tinggi adalah salah satu penyebab kesakitan yang paling biasa di kalangan wanita.

Adalah kasut tumit tinggi untuk kaki anda?

20.20.201601:05

BERKAITAN: Kerosakan tumit tinggi: Ini adalah tempat yang paling tidak selamat untuk memakainya

Memakai kasut memaksa pergelangan kaki anda untuk bengkok ke hadapan, seperti yang anda sedang berdiri di jari kaki hujung anda. Ini boleh menyebabkan satu siri masalah kesihatan. Ia mengehadkan peredaran darah di bahagian bawah badan anda yang boleh menyebabkan urat labah-labah, ia juga boleh memendekkan otot-otot pada betis anda dan mengeraskan tendon Achilles anda, yang membawa kepada kesakitan dan kekejangan otot.

Tetapi kesakitan tidak hanya berlaku di kaki dan kaki anda. Tumit juga boleh menyebabkan masalah lutut dan belakang. Untuk badan anda kekal seimbang pada tumit, tulang belakang anda perlu bergerak ke arah yang tidak normal, yang menambah tekanan kepada otot-otot di tulang belakang anda. Ini menyebabkan sakit belakang yang lebih rendah.

BERKAITAN: Lelaki ini cuba memakai kasut tumit selama satu hari – dan gagal dengan teruk

Bagi lutut anda, kajian dari Stanford University mendapati bahawa tumit yang 3 1/2 inci atau lebih tinggi jadi banyak tekanan pada lutut anda bahawa ia boleh meningkatkan risiko wanita untuk osteoartritis, keadaan kronik sendi sendi yang menjejaskan kira-kira 27 juta rakyat Amerika.

Jika anda mengalami sebarang masalah ini, penting untuk melawat doktor sebelum mereka menjadi lebih buruk. Untuk mengelakkan isu-isu ini daripada berlaku, cuba untuk mengurangkan jumlah hari yang anda pakai tumit – atau tukar ke flat atau kasut berjalan semasa anda meninggalkan kerja.

Pada akhir setiap hari, belanjakan beberapa minit perut, betis dan kelenturan pinggul anda. Fesyen tidak mempunyai untuk menjadi sinonim dengan kesakitan.