Berapa banyak tidur yang diperlukan oleh remaja? Mungkin kurang daripada yang anda fikirkan

Jika kekurangan tidur remaja anda menjaga malam anda, satu kajian baru harus membantu menenangkan minda anda.

Garis panduan kebangsaan mencadangkan sekurang-kurangnya lapan jam waktu tunda yang serius pada waktu malam untuk golongan muda. Tetapi itulah matlamat yang tidak realistik untuk remaja, yang dilebihkan dengan kerja rumah, aktiviti ekstrakurikuler dan pekerjaan sambilan, kata pakar. Atau yang merasakan keperluan untuk terus melewatkan kawan atau mengemas kini Facebook.

Sebenarnya, jika prestasi ujian piawaian adalah sebarang petunjuk, pemain berusia 16 tahun mendapat skor yang terbaik dengan kira-kira tujuh jam tidur malam, mengejutkan penyelidikan baru yang mengejutkan.

Ahli ekonomi Brigham Young Eric Eide dan Mark Showalter – yang juga bapa – menggunakan sampel perwakilan nasional sebanyak 1,724 pelajar, membandingkan skor ujian standard kanak-kanak dan remaja dengan jumlah tidur yang dilaporkan.

Untuk remaja yang lebih tua, tujuh jam malam adalah banyak. Jumlah tidur yang optimum untuk kanak-kanak berusia 12 tahun lebih tinggi, kira-kira lapan jam, manakala kanak-kanak berusia 10 tahun melakukan yang terbaik dengan kira-kira sembilan jam. Laporan ini muncul dalam terbitan semasa dalam Jurnal Ekonomi Timur.

“Sekiranya anak anda tidak sembilan jam tidur, mungkin anda tidak perlu risau,” kata Showalter, melainkan mereka secara rutin semakin kurang. “Sudah tentu ada bukti saintifik yang baik bahawa kekurangan tidur ekstrem atau kelebihan tidur mempunyai akibat kesihatan yang serius,” katanya.

Showalter percaya cadangan terkini adalah berdasarkan kaji selidik remaja pada tahun 1970-an. Remaja dibawa masuk ke makmal beberapa hari setahun selama tiga tahun dan diberitahu untuk tidur selama mereka ingin. Mana-mana ibu bapa remaja tahu bahawa berapa banyak yang mereka mahu tidur boleh menjadi lebih daripada apa yang mereka perlukan untuk tidur.

“Kami tidak dapat mencari banyak sokongan saintifik untuk saranan yang sama,” kata Showalter, sambil mengulangi kertas yang dikeluarkan minggu lalu dalam jurnal Pediatrics. Laporan itu, oleh para penyelidik Australia, menyimpulkan bahawa “tidak kira berapa banyak kanak-kanak tidur yang mendapat, ia selalu diandaikan bahawa mereka memerlukan lebih banyak.”

Bagaimana pula dengan penyelidikan yang mencadangkan pelajar lebih berwaspada pada kelas pagi dengan masa permulaannya?

Itu mungkin lebih banyak kaitan dengan bagaimana awal remaja harus keluar dari katil, kata Showalter, daripada jumlah masa yang dihabiskan di atas katil.

Berapa banyak tidur malam yang diperoleh anak-anak anda? Beritahu kami di Facebook.

Cerita yang berkaitan:

Kanak-kanak tidak mendapat tidur yang cukup (dan tidak juga datuk nenek mereka)

Remaja yang mengantuk melibatkan diri dalam tingkah laku yang lebih berisiko

‘Hutang tidur’ terikat kepada masalah perhatian pada remaja