Berapa banyak pee di kolam renang umum awam? Para saintis ini mengetahui

Anda sudah tahu bahawa seseorang (sudah tentu bukan anda) sedang mengetuk di dalam kolam komuniti setempat, tetapi berapa banyak air kencing yang terdapat di sana?

Penyelidik di University of Alberta di Kanada melakukan kajian untuk menentukan purata air kencing dalam kolam komuniti, dan jawapannya adalah anda tidak mahu tahu.

Jumlah purata kencing di kolam renang awam adalah…

Mac.02.201701:13

Para penyelidik menguji dua kolam awam berukuran yang berbeza sepanjang tiga kerja untuk pemanis buatan yang dipanggil acesulfame potassium (ACE). Pemanis ini digunakan secara meluas dan menjadikan “penanda kencing yang ideal” kerana ia dapat dikesan dalam pelbagai badan air dengan tahap dan suhu pH yang berbeza, menurut kajian.

Di kolam renang dengan 110,000 gelen air, penyelidik mendapati bahawa sepanjang tempoh tiga minggu, perenang mengeluarkan 7.92 gelen air kencing. Secara teknis itu hanya .000079 peratus cecair di kolam renang, jika itu membuatkan anda berasa lebih baik.

BERKAITAN: Apa yang membuatkan mata anda merah di kolam renang? Ia bukan klorin

Di kolam yang lebih besar dengan 220,000 gelen, mereka mendapati 19.8 gelen air kencing.

Anda juga mahu mengekalkan mulut anda semasa berenang atau bergaul dalam tab mandi panas. Para penyelidik menguji 250 sampel dari 31 kolam lain dan tab panas dan mendapati paras ACE adalah 570 kali lebih tinggi daripada air paip.

Adakah anda berenang di kuman di kolam renang awam dan taman air?

Mei.31.201604:22

BERKAITAN: Kuman tersembunyi di kolam awam membuat lebih ramai orang sakit

Pakar mengatakan bahawa bau klorin yang kuat menunjukkan kolam dengan kadar air kencing yang lebih tinggi. Apabila matamu menjadi merah dari berenang di kolam komuniti, ia bukan kerana klorin.

“Apabila kami berenang dan kami mengadu bahawa mata kami berwarna merah, ini kerana perenang mempunyai air di dalam air,” kata Michele Hlavsa, ketua Pusat Kawalan Penyakit dan Pencegahan Penyakit yang berisiko, hari ini. “Nitrogen dalam air kencing menggabungkan dengan klorin dan ia membentuk apa yang dikenali sebagai chloramine dan ia sebenarnya chloramine yang menyebabkan mata merah. Ia klorin bercampur dengan kotoran dan peluh dan banyak perkara lain yang kami bawa ke dalam air bersama kami.”

Kini, anda pasti berenang, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menawarkan tips seperti mandi sebelum masuk ke dalam air, mengelakkan menelan air, menjauhkan kolam jika anda mengalami masalah usus atau cirit-birit, dan akhirnya, kursus, jangan kencing atau kotoran di dalam air. Terdapat nampaknya sudah cukup orang lain melakukan itu.

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.