Bayi ‘lahir dua kali’ berkembang selepas pembedahan menyelamatkan nyawa

Hari ulang tahun Lynlee Boemer berusia empat bulan pada bulan Jun, tetapi dia terpaksa membuat pintu masuk singkat ke dunia lebih awal untuk pembedahan menyelamatkan nyawa.

“Ia adalah kelahiran kedua, pada asasnya,” kata Margaret Boemer, ibunya, kepada NBC affiliate KPRC2.

Bayi yang dilahirkan ‘dua kali’ meraikan hari lahir 4 bulan

Oktober.21.201601:19

Tonton video untuk melihat Lynlee pada 24 minggu dan tumor yang hampir membunuhnya.

Semasa masih dalam rahim, doktor mendapati Lynlee mengembangkan teratoma sacrococcygeal, tumor jarang yang tumbuh berhampiran tailbone di pangkal tulang belakang. Penyebabnya tidak diketahui, walaupun tumor berlaku pada perempuan empat kali lebih kerap daripada pada lelaki, menurut Pertubuhan Kebangsaan untuk Gangguan Rare. Pertumbuhan yang dilihat hanya dalam satu daripada 30,000-70,000 kelahiran hidup.

Dalam kira-kira separuh kes, tumor tidak berbahaya dan tidak menjejaskan janin. Tetapi dalam kes Lynlee, tumor tumbuh lebih besar seperti bayi, menghisap darah dari badannya yang kecil dan menegaskan hatinya, kata Dr. Darrell Cass, pakar bedah pediatrik dan pengarah bersama Texas Children’s Fetal Center.

Berkaitan: Gadis, 8, berjaya selepas doktor menutup separuh otaknya

bayi fetal surgery
Imej MRI menunjukkan berapa besar tumor itu. Anda dapat melihatnya tumbuh dari dasar tulang belakang bayi di sudut kanan atas uterus.Hospital Kanak-kanak Texas

“Jantung Little Lynlee menunjukkan tanda-tanda gagal, jadi kita tahu bahawa ia adalah mendesak agar kita masuk ke sana untuk melakukan pembedahan ini untuk menyelamatkan nyawanya,” kata Cass kepada HARI INI..

Operasi kecemasan berlaku pada bulan Mac, ketika Boemer mengandung sekitar 24 minggu. Cass dan seorang pakar bedah pediatrik lain membuat cengkerang rahim Boemer, menarik bayi dari kakinya ke batang badannya dan mengeluarkan kebanyakan tumor gergasi dari badan 1 paun Lynlee.

Berkaitan: Kembar kembar yang baru pulih, mendapat pergerakan selepas pemisahan

Pada satu ketika, jantung bayi hampir berhenti.

“Kami tahu itu akan berlaku dan dengan bantuan ahli kardiologi kami, kami dapat menyelamatkan Lynlee dan membawanya pulang,” kata Cass..

Doktor kemudian meletakkan bayi itu kembali ke dalam ibunya dan rahim Boemer telah dijahit. Kehamilan berterusan selama tiga bulan lagi. Lynlee dilahirkan melalui C-section pada 6 Jun, 36 minggu ke dalam kehamilan Boemer.

bayi fetal surgery
Margaret Boemer dengan anak perempuannya Lynlee.Courtesy Paul V. Kuntz / Texas Children’s Hospital

“Ia adalah satu kelegaan untuk akhirnya melihatnya dan melihat bahawa dia telah membuatnya melalui kesukaran yang dia ada dan dengan hatinya,” kata Boemer kepada KPRC2. “Selepas pembedahan janin terbuka, hatinya mempunyai masa untuk menyembuhkan ketika saya masih mengandung, jadi dia tidak mempunyai masalah jantung sekarang dan hanya melakukan yang luar biasa.”

Selepas pembedahan kedua pada 8-hari-lama, Lynlee kini bebas tumor dan bayi yang benar-benar normal dan sihat, kata Cass.

Ikuti A. Pawlowski di Facebook, Instagram dan Twitter.