Bantuan! Apa yang saya buat mengenai ‘honeymoon cystitis’?

Q: Saya seolah-olah mendapat jangkitan kencing setiap kali saya melakukan hubungan seks. Apa yang anda cadangkan? (Saya harap itu bukan pantang!)

A: Kedengarannya seolah-olah anda mungkin mempunyai keadaan yang doktor telah euphemistically dinamakan “honeymoon cystitis.” Cystitis bermaksud keradangan pundi kencing. Bahagian “bulan madu” menunjukkan persetubuhan yang kerap dengan pasangan baru, walaupun hari ini istilah itu merujuk lebih kepada “bulan madu” hubungan daripada perjalanan pasca perkahwinan ke kawasan tropika.

Kebanyakan kita biasa dengan gejala jangkitan kencing: Kekerapan kencing, keperluan mendesak untuk mengosongkan pundi kencing dan dysuria (sensasi terbakar ketika buang air kecil). Mungkin ada darah yang kelihatan di dalam air kencing.

Salah satu sebab yang paling kerap berlaku ialah jangkitan kencing. Ini tidak bermakna pasangan anda memberi anda bakteria yang unik yang menyebabkan jangkitan melainkan bahawa tindakan persetubuhan adalah “menolak” bakteria yang biasanya tinggal di vagina anda ke dalam uretra (saluran pendek yang membawa dari pembukaan faraj ke pundi kencing). Malah, mengingat anatomi kami “di bawah sana,” sangat menakjubkan bahawa bakteria tidak masuk ke dalam pundi kencing dan menyebabkan jangkitan lebih kerap.

Ternyata beberapa wanita lebih mungkin daripada yang lain untuk mendapat jangkitan kencing selepas seks. Pada masa lalu, kami mengandaikan bahawa uretra wanita ini mungkin pendek atau kurang aktif, tetapi sekarang kita fikir ia lebih berkaitan dengan komponen dalam lapisan pundi kencing yang meningkatkan keupayaan bakteria untuk mematuhi dan membiak. Mungkin ada kecenderungan genetik untuk keadaan ini.

Dengan bermulanya hubungan baru (dan bakteria baru “mengimport”), pundi kencing pada awalnya tidak dapat membersihkan bakteria ini, tetapi dengan masa dan mungkin penerimaan tubuh terhadap serangan mikroba ini, keadaan bertambah baik. Saya sering mendapati bahawa jika pesakit tidak kerap mengadakan hubungan seks dengan pasangannya – contohnya, jika mereka berada dalam hubungan jarak jauh – apabila mereka berkumpul dan mempunyai hubungan seks yang lebih kerap, jangkitan berlaku. Diafragma yang boleh menekan pada uretra juga kelihatan meningkatkan jangkitan kencing selepas bersalin.

Jadi, apa yang anda lakukan jika anda mengalami jangkitan kencing yang kerap?

1. Pastikan anda mengosongkan pundi kencing sebelum dan selepas persetubuhan. Urin selepas seks adalah cara pencegahan yang paling berkesan kerana kembungnya sebenarnya membasmi bakteria dari uretra dan membersihkannya dari pundi kencing.

2. Pastikan anda menghidrat dengan secukupnya. Saya akan mengesyorkan sekurang-kurangnya enam gelas air sehari.

3. Jus dan / atau tablet Cranberry telah didapati untuk menurunkan kepatuhan bakteria ke dinding urethral dan pundi kencing (satu gelas atau beberapa tablet sehari adalah kebiasaan yang baik untuk masuk ke dalam jika anda mendapat jangkitan yang kerap).

Jika anda terus mendapat jangkitan, berbincanglah dengan doktor tentang penggunaan antibiotik prophylactic. Saya biasanya menetapkan satu pil atau kapsul selepas melakukan hubungan seks secara tetap. Antibiotik yang paling biasa adalah Macrodantin, Bactrim, Levoquin, Cipro (dalam dos yang rendah), walaupun ada yang lain juga.

Sebelum menjalani rawatan, pentinglah doktor anda melakukan urinalisis dan budaya untuk mengesahkan apa yang anda miliki adalah jangkitan pundi kencing. Sesetengah pesakit mempunyai keadaan yang dikenali sebagai cystitis interstitial, keradangan kronik pundi kencing yang menyebabkan kesakitan dan gejala yang boleh meniru jangkitan kencing. Ia dianggap disebabkan oleh perubahan dalam komponen lapisan pelindung pundi kencing supaya air kencing itu sendiri menjengkelkan dinding kandung pundi kencing.

Talian Bottom Dr. Reichman: Sekiranya anda mendapat jangkitan kencing berulang selepas bersetubuh, anda tidak perlu berhenti bersetubuh tetapi anda perlu mempertimbangkan cara untuk membuang bakteria untuk mencegah pematuhannya dan, jika perlu, mengambil antibiotik.

Dr. Judith Reichman, penyampai perubatan “Hari Ini” yang menyumbang kepada kesihatan wanita, telah mengamalkan obstetrik dan ginekologi selama lebih daripada 20 tahun. Anda akan mendapati banyak jawapan kepada soalan-soalan anda dalam buku terbarunya, “Slow Your Clock Down: Panduan Lengkap untuk Sihat, Lebih Muda Anda,” yang kini boleh didapati dalam paperback. Ia diterbitkan oleh William Morrow, satu bahagian HarperCollins.

Loading...