Bangun keliru? ‘Tidur mabuk’ lebih biasa daripada pemikiran

Kadang-kadang ketika Fajar Alexis Anderson bangun tidak kelihatan seperti biasa, bukan dinding kamarnya, bukan tempat tidur dia tidur, bukan lelaki berbaring di sebelahnya. Beberapa minit yang agak lama berlalu sebelum dia mengenali di mana dia berada. Keadaannya yang menakutkan, yang dipanggil “tidur mabuk” atau “kebingungan yang tersembunyi,” adalah lebih biasa daripada yang difikirkan sebelumnya, satu kajian baru menunjukkan. 

“Sungguh sangat menakutkan,” kata tukang sulap pakaian berusia 42 tahun itu dari Dover, Del. “Saya terpaksa mendapatkan cengkaman untuk diri saya untuk mengelakkan diri daripada kecemasan. Saya akan duduk di sana ketakutan, cuba mengenali atau ingat sesuatu dari ingatan. “

“Ia sangat, sangat menakutkan,” kata Dawn Alexis Anderson ketika dia bangun dan tidak kelihatan seperti biasa. Hari ini

Sebenarnya, satu dari tujuh rakyat Amerika terkadang mengalami kekecohan apabila kebangkitan yang biasanya berlangsung beberapa minit tetapi boleh bertahan lebih lama, menurut kajian yang diterbitkan dalam Neurologi Isnin. Satu dalam 12 akan dibangkitkan kepada kekeliruan sekurang-kurangnya sekali seminggu.

“Saya sangat terkejut,” kata Dr. Maurice Ohayon, pengarang utama kajian itu dan seorang profesor psikiatri dan sains tingkah laku dan pengarah Pusat Penyelidikan Epidemiologi Tidur Stanford. “Kami fikir ia tidak begitu kerap.”

Walaupun 5 hingga 15 minit kekeliruan mungkin kelihatan ringkas, keadaan ini mungkin mempunyai sisi yang lebih gelap. 

“Banyak perkara boleh berlaku dalam masa 15 minit,” jelas Ohayon. “Jika ia seorang yang bertanggungjawab dan mereka terbangun pada pertengahan malam, mereka tidak akan mendapat jawapan yang betul untuk masalah. Atau bayangkan seorang juruterbang dalam pesawat terbang tidur dan terbangun kepada keadaan yang tidak baik. Dia boleh membuat pilihan yang tidak baik. “

Untuk kajian itu, Ohayon dan rakan-rakannya meninjau 15,929 orang Amerika, sampel wakil nasional, tentang tidur mereka.

Antara mereka yang mengalami kebingungan yang bingung, 36 peratus juga mempunyai halusinasi berkaitan tidur, manakala 15 peratus melaporkan episod pengembaraan malam. Hampir separuh masa, pengembaraan itu disertai dengan kelakuan ganas semasa tidur.

Episod lebih cenderung berlaku pada orang yang mengalami gangguan seperti insomnia, tidur yang kurang tidur – dan mereka yang terlalu banyak tidur. Episod adalah lebih biasa di kalangan orang yang mengalami kemurungan utama, gangguan kecemasan dan gangguan bipolar. Mereka juga seolah-olah dikaitkan dengan ubat-ubatan tertentu, seperti antidepresan – tetapi tidak dengan pil tidur.

Ini adalah “salah satu yang paling penting, jika bukan kajian epidemiologi yang paling penting yang melihat kebimbangan yang membingungkan,” kata pakar neurologi Dr. Alon Avidan, pengarah Sleep Center di University of California, Los Angeles.  

“Gembala yang disegel dianggap sebagai parasomnia, kelakuan yang tidak normal atau kejadian yang berlaku semasa tidur, seperti berjalan kaki tidur. Jenis tertentu [daun] pesakit yang mengalami keliru dan bingung. Mereka nampaknya terjaga, tetapi otak mereka masih sangat tidur. “

Salah satu bahaya yang besar dari kebimbangan yang membingungkan adalah bahawa orang boleh menjadi ganas apabila mereka keliru dan bingung, kata Avidan. “Mereka boleh membawa kepada tingkah laku yang agresif,” jelasnya. 

Ohayon mencadangkan bahawa orang-orang yang mengalami kebingungan bingung sering – sekali seminggu atau lebih – melihat seorang doktor. “Anda tidak boleh terus seperti itu lama,” katanya.

Tiada rawatan khusus walaupun doktor boleh merawat keadaan lain yang berkaitan dengan rangsangan riang. 

Tetapi walaupun timbul kebimbangan yang jarang berlaku, mereka masih boleh mengganggu.

Episod-episod pengalaman Anderson yang sekali sebulan boleh menggoyangkannya ke inti, meninggalkan sensasi yang tidak menyenangkan yang berlangsung sepanjang hari. “Saya mempunyai kebimbangan,” kata Anderson. “Apa yang hendak menghalang saya daripada pergi ke luar ketika ia berlaku?”

Linda Carroll adalah penyumbang biasa kepada NBCNews.com dan TODAY.com. Dia adalah pengarang bersama “The Concussion Crisis: Anatomy of a Silent Epidemic” dan yang baru-baru ini dikeluarkan “Duel for the Crown: Affirmed, Alydar, and Racing’s Greatest Rivalry”