Bangun! 9 jam tidur malam tidak begitu sihat

Kebanyakan orang yang anda tahu mungkin bercakap tentang tidak mendapat cukup tidur, tetapi peratusan orang dewasa A.S. yang tidur selama lebih daripada sembilan jam malam sebenarnya semakin meningkat, satu kajian baru mencadangkan.

Antara 1970 dan 2007, peratusan peserta tinjauan yang melaporkan tidur selama lebih daripada sembilan jam dalam tempoh 24 jam meningkat daripada 28 peratus pada tahun 1985 kepada 37 peratus pada tahun 2007, kajian itu didapati. Trend ini dilihat dalam laporan para peserta mengenai kebiasaan tidur hari minggu dan hujung minggu mereka.

Lebih-lebih lagi, peratusan orang yang tidur kurang dari enam jam malam menurun, dari kira-kira 11 peratus pada tahun 1985 kepada 9 peratus pada tahun 2007, para penyelidik berkata.

“Ini mengubah konsep semasa yang semakin ‘masyarakat kurang tidur’ di kepalanya,” para penyelidik menulis dalam edisi 22 Mac American Journal of Epidemiology.

Walaupun banyak bercakap tentang masyarakat yang tidur terlalu sedikit, perhatian tidak diberikan kepada masalah terlalu banyak tidur. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa tidur lebih daripada sembilan jam setiap malam dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung, masalah pemikiran dan kematian pra-matang, kata para penyelidik.

Satu kajian 2010 yang diterbitkan dalam jurnal Sleep juga mendapati bahawa tidak terdapat peningkatan keseluruhan dalam peratusan orang dewasa A.S. yang tidur kurang dari enam jam, walaupun terdapat peningkatan di kalangan pekerja sepenuh masa.

Kajian baru yang dijalankan oleh para penyelidik di University of Sydney, mengkaji maklumat dari kaji selidik yang dilakukan di 10 negara yang meminta para peserta mencatat berapa banyak waktu yang mereka berikan kepada tugas yang berbeza dalam tempoh 24 jam. Kajian itu termasuk tinjauan dari lebih tiga dekad. (Survei di setiap negara adalah dari sampel negara yang mewakili penduduk negara itu.)

Peserta A.S. adalah kira-kira 1.5 kali lebih cenderung untuk melaporkan tidur selama lebih daripada sembilan jam setiap malam, dan 15 peratus kurang melaporkan tidur kurang daripada enam jam, pada tahun 2007 berbanding tahun 1985.

Kajian itu mendapati trend yang sama di negara lain – Australia, Finland, Sweden, dan United Kingdom melaporkan peningkatan peratusan orang yang tidur lebih daripada sembilan jam sehari (hanya Kanada dan Itali yang dilaporkan berkurangan). Sweden dan United Kingdom juga menyaksikan penurunan peratusan orang yang tidur selama lebih dari enam jam, manakala Itali dan Norway meningkat.

“Seseorang mendengar lagi dan lagi … bahawa orang tidur kurang daripada biasa. Tidak pernah ada bukti yang baik untuk itu,” kata Diane S. Lauderdale, seorang profesor epidemiologi di Jabatan Pengajian Kesihatan Universiti Chicago tidak terlibat dalam kajian ini.

Salah satu sebab ia mungkin kelihatan seperti kita tidur kurang ialah, ketika kita membesar, kita sebenarnya tidur kurang daripada biasa pada zaman kanak-kanak atau remaja. “Ia masuk akal kepada orang ramai, kerana semua orang telah mengalami bahawa” ketika mereka matang, Lauderdale berkata.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diperhatikan bahawa cara orang menamakan “tidur” boleh menjadi samar-samar, dan mungkin dalam kajian itu, peserta mencatat berapa lama mereka dibelanjakan di atas katil, dan bukan berapa lama mereka menghabiskan masa tidur, kata para penyelidik. Orang mungkin tidur paling banyak, tetapi tidak semua, dari jam yang mereka nyatakan dalam tinjauan itu, kata Lauderdale.

Ia tidak jelas jika tempoh tidur yang panjang itu sendiri bertanggungjawab terhadap hasil kesihatan yang kurang baik, atau jika ia merupakan tanda masalah lain, seperti kemurungan atau aktiviti fizikal yang berkurang. Ada kemungkinan bahawa orang dalam kajian yang kelihatan tidur untuk masa yang lama sebenarnya mempunyai masalah tidur, dan sehingga mereka tinggal di tempat tidur lebih lama, kata Lauderdale. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menyiasat hubungan antara tempoh tidur yang panjang dan kesihatan yang buruk, katanya.

Lagi dari MyHealthNewsDaily:

10 Gangguan Tidur Seram

11 Tips untuk Menurunkan Tekanan

Orang yang Latihan Dapat Tidur Lebih Baik, Cari Poll