Baik atau buruk untuk anda? Keputusan itu pada keju

Tertanya-tanya tentang baji anda?
Keju telah lama menjadi makanan kekeliruan. Laporan terkini telah menghubungkan produk tenusu ini kepada segalanya dari penurunan berat badan yang cepat untuk merosakkan penyakit jantung. Jadi, apakah maksudnya? Adakah makanan ini benar-benar sihat dan, jika ya, apa yang anda perlu makan untuk meraih faedahnya: lembut atau keras, bukan lemak atau penuh, ringan atau sengit? Untuk kepingan lurus yang betul, kami meminta Editor Kesihatan kami, Madelyn Fernstrom, PhD, CNS, untuk menyaring penyelidikan terbaru. Berikut adalah melihat risiko dan faedah kesihatan terkini dan apa yang anda perlu tahu untuk menjadi keju yang benar hari ini.

Adakah keju yang berani lebih baik untuk anda?
Tuntutan itu:
Keju penuh lemak lebih baik untuk anda daripada versi rendah atau tidak lemak.
Garisan bawah:
Tidak, keju lemak rendah mengandungi jumlah nutrien yang sama (seperti kalsium dan vitamin D yang membina tulang) sebagai rakan lemak mereka tanpa lemak tepu. Satu kelebihan irisan yang lebih tipis: Keju rendah lemak atau bebas lemak cenderung untuk rasa blander daripada produk lemak penuh, kerana lemak adalah pembawa utama untuk rasa.

Sekiranya individu yang tidak bertoleransi laktosa menghindari keju?
Tuntutan itu:
Individu yang tidak bertoleransi laktosa tidak boleh makan keju.
Garisan bawah:
Laktosa, sejenis gula yang dijumpai dalam makanan tenusu, dicerna menggunakan enzim dalam badan kita yang dipanggil laktase. Sekiranya anda kurang enzim ini, atau ia tidak bekerja secara optimum dalam badan anda, penggunaan produk tenusu boleh menyebabkan gejala yang tidak selesa, seperti sakit perut, cirit-birit, dan gas-pengumpulan masalah yang biasanya diklasifikasikan sebagai intoleransi laktosa. Mujurlah, kajian baru-baru ini telah menunjukkan bahawa ramai yang didiagnosis dengan keadaan ini sebenarnya boleh menggunakan satu hidangan sehari-hari tenusu, tanpa gejala. Jadi, jika anda tidak toleran laktosa, berasa bebas untuk makan keju, tetapi secara sederhana.

Adakah lebih baik keju untuk kesihatan anda?
Tuntutan itu:
Keju keras lebih sihat daripada lembut.
Garisan bawah:
Bertentangan dengan kepercayaan popular, tekstur keju keju tidak dihubungkan dengan nilai pemakanannya. Sebenarnya, hampir semua keju mempunyai komposisi nutrien yang sama, tetapi dengan perbezaan yang signifikan dalam tahap lemak tepu, kalori dan sodium. Jadi semak label produk dengan teliti sebelum membeli. Nasihat saya: Keras atau lembut, untuk mencapai kesihatan yang paling besar untuk wang anda, berpegang dengan keju rendah lemak untuk memenuhi keinginan seterusnya anda.

Keju adalah pembina tulang, betul?
Tuntutan itu:
Makan keju mempromosikan tulang yang kuat.
Garisan bawah:
Ya, keju boleh menjadi pertolongan besar ketika datang untuk memelihara tulang yang kuat. Itu kerana makanan ini mempunyai kalsium semula jadi yang tinggi dan sering diperkaya dengan vitamin D, nutrien yang meningkatkan penyerapan kalsium. Lebih banyak berita baik: Hanya sedikit boleh pergi jauh. Servis keju satu ounce (kira-kira saiz sepasang dadu) menyediakan kira-kira satu perempat daripada keperluan kalsium harian anda.

Boleh terlalu banyak keju mengambil tol pada ticker anda?
Tuntutan itu:
Keju boleh menyebabkan penyakit jantung.
Garisan bawah:
Walaupun pernyataan ini mengandungi cincin kebenaran, tidak semua keju adalah buruk untuk kesihatan anda. Produk bebas lemak dan rendah lemak adalah baik dalam kesederhanaan. Walau bagaimanapun, keju penuh lemak bukanlah kawan anda, kerana makanan ini biasanya mengandungi jumlah besar lemak tersumbat arteri-tersumbat hingga 6 gram hanya satu auns keju penuh lemak (saiz sepasang dadu!) satu pertiga daripada jumlah lemak tepu yang disyorkan untuk kesihatan yang baik dalam satu hari. Dan diet tinggi lemak tepu dapat meningkatkan kolesterol darah, yang dapat menyumbang kepada penyakit jantung. Jadi, untuk mengelakkan masalah kesihatan masa depan, teruskan dengan keju rendah lemak pada masa akan datang.

Pemakanan irisan tetap boleh membantu anda langsing
Tuntutan itu:
Keju mempromosikan penurunan berat badan yang lebih baik.
Garisan bawah:
Pada masa ini tiada bukti saintifik muktamad untuk menunjukkan bahawa keju memberi peningkatan berat badan tambahan. Apa yang kita tahu: Keju penuh lemak boleh dimuatkan dengan kalori-walaupun kepingan nipis biasanya mempunyai kira-kira 100 kalori-jadi terlalu banyak memakannya dengan mudah boleh mencetuskan diet anda.

Bolehkah anda menjadi kecanduan keju?
Tuntutan itu:
Keju adalah makanan ketagihan.
Garisan bawah:
Sentiasa keju keju? Walaupun makanan ini mengandungi protein yang disebut casomorphins yang berkaitan dengan kimia dengan laluan ketagihan yang diketahui di dalam otak, penyelidikan baru-baru ini telah menunjukkan keju tidak ketagihan. Tidak seperti alkohol, keinginan seseorang untuk keju tidak mempunyai asas biologi; nafsu adalah tingkah laku semata-mata, perkara kebiasaan. Oleh itu, nikmati keju dalam jumlah yang sederhana, dan jangan risau tentang ketagihan.

Kata terakhir kami mengenai keju
Garisan bawah: Salah satu makanan dwi-terbaik yang terbaik, keju adalah sumber padat untuk menenangkan protein dan kalsium pembentukan tulang. Untuk mengoptimumkan manfaat kesihatannya, pilihlah keju yang berkurangan atau tidak lemak dan elakkan jenis lemak penuh. Mempunyai permasalahan untuk sesuatu yang lebih kaya? Teruskan, tetapi pastikan saiz bahagian anda di dalam cek untuk mengelakkan daripada memakan terlalu banyak lemak tepu.

Satu versi cerita ini mula-mula muncul di iVillage.