Bagaimanakah kita menaikkan anak lelaki untuk esok? 5 perkara yang saya lakukan sebagai seorang ibu

Bagaimanakah kita menaikkan anak lelaki kita untuk esok? Adakah kita sebagai ibu bapa mempunyai pandangan yang jelas mengenai apa yang kita mahu menjadi maskuliniti yang positif dan moden? Kami telah mula membina definisi maskuliniti yang jelas. Dan wanita telah membelanjakan 50 tahun terakhir untuk mentakrifkan peranan mereka dalam konteks domestik dan profesional, tetapi maskulinitas moden tetap menjadi simpulan yang kompleks dari harapan yang bertentangan.

Ketika saya mengangkat kedua anak saya bersama suami saya di New York, saya membangkitkan mereka dengan niat. Menjadi sedar emosi, bermain dengan baik dengan orang lain – tidak kira jantina atau budaya – dan untuk menghargai sambungan yang benar. Anak lelaki kita memerlukan kita untuk membantu mereka memupuk sifat-sifat ini. Hanya dengan sokongan yang bijak, anak-anak kita mempunyai peluang untuk memecah norma jantina yang lapang yang menyebabkan masalah hari ini dengan menuntut stoicism, ketakutan, persaingan, kebencian dan pencerobohan.

Meningkatkan budak laki-laki berbeza daripada menaikkan anak perempuan?

Mac.26.201503:53

Setiap hubungan ibu bapa dan anak adalah berbeza, tetapi terdapat beberapa cara yang saya fikir kita semua boleh bekerja untuk mengubah apa yang dimaksudkan untuk menjadi seorang lelaki di dunia hari ini. Berikut adalah beberapa perkara yang saya pelajari di sepanjang jalan.

1. Ia bermula dengan rasa ingin tahu dan penerokaan.

Kami kadang-kadang mengambilnya begitu sahaja, tetapi ia tidak pernah berhenti memukau saya bahawa keunikan negara ini adalah kepelbagaian gaya hidup yang sihat yang hidup bersebelahan. Anak-anak kita boleh mengalami kepercayaan, amalan dan budaya yang banyak di sini. Kita tidak perlu berpecah untuk melawat tanah jauh; kita hanya perlu memilih untuk memanfaatkan apa yang ada di hadapan kita.

Pada the beach with my boys.
Di pantai dengan anak lelaki saya.Esther Perel

Apabila saya membesarkan anak-anak saya, saya mahu mereka bertemu dan berhubung dengan keluarga dari pelbagai latar belakang budaya. Ini adalah kunci untuk membangun toleransi dan keterbukaan. Kami melawat rumah-rumah lain dengan kerap supaya mereka dapat melihat bahawa walaupun keluarga kami mempunyai satu cara untuk melakukan sesuatu, terdapat begitu banyak cara lain orang makan, hidup, cinta, mendengar muzik dan bermain.

Apabila anak lelaki dan anak perempuan kita, mengalami pelbagai budaya di usia muda, mereka mendapat perspektif yang lebih luas di dunia dan yang lain. Kanak-kanak dengan cepat mengetahui bahawa ada peranan yang berbeza yang boleh dimainkan oleh ibu dan bapa dan mereka mula menyedari tidak ada intrinsik mengenai identiti maskulin. Bapa yang tinggal di rumah. Ibu-ibu matematikawan. Koki teratas keluarga boleh menjadi ibu atau ayah apabila bakat dan kecekapan tidak didorong oleh jantina.

Perkara yang saya ingin tahu tentang membesarkan seorang lelaki

Februari.22.201702:00

2. Galakkan mereka bermain.

Untuk menyambung sebagai kanak-kanak dengan kanak-kanak lain tanpa pembahagian merah jambu dan biru palsu adalah salah satu peluang terbesar zaman kanak-kanak. Galakkan anak lelaki anda untuk berteman dengan perempuan dan juga lelaki, dan bermain demi bermain.

Jangan menganggap kekhususan stereotaip jantina untuk sukan atau aktiviti: Baseball bukan hanya untuk kanak-kanak lelaki; Menunggang kuda bukan hanya untuk kanak-kanak perempuan. Bagaimana dengan berenang, tenis atau ski adalah feminin? Ini adalah mitos, lama tertangguh untuk debunking.

Salah seorang daripada lelaki saya dilahirkan buta dalam satu mata. Dia tidak dapat bermain permainan bola dan melihat dirinya kekurangan. Berenang membolehkan dia memikirkan dirinya sebagai atletik, dan apabila dia memainkan muzik, ia juga melangkau jantina.

Apabila kanak-kanak lelaki dan perempuan tumbuh bersama bermain, mereka belajar dari dan antara satu sama lain. Ia memupuk budaya menghormati dan kebiasaan yang lebih baik bagi mereka untuk membentuk lingkaran sosial yang lebih mantap sebagai orang dewasa.

Kelenturan toksik pada kanak-kanak lelaki membebankan wabak kesepian

Januari.18.201806:28

3. Kemudian parit meja kanak-kanak.

Kerap kali kita meletakkan anak-anak di meja makan anak-anak, dengan menu anak-anak. Perbualan mudah, makanan mudah. Adalah penting untuk membiarkan anak-anak menjadi anak, tetapi juga penting untuk mendedahkan mereka kepada dunia orang dewasa.

Anak-anak saya menyertai meja makan bersama kami, makan makanan yang sama dan kami membesarkan mereka untuk berminat dalam perbualan dewasa. Dan ia masih merupakan satu kebanggaan saya yang paling hebat ketika mereka pulang untuk melawat, menyertai salah satu pesta makan malam saya, dan terlibat dalam perdebatan hati dengan tetamu dua kali ganda umur mereka.

Di luar memupuk fikiran mereka, ini membantu anak-anak membina hubungan dengan ibu bapa yang lain. Apabila anak-anak saya mempunyai soalan, saya mahu dapat berkata, “Kembalilah kepada orang lain.” Saya mencipta komuniti orang lain yang mengambil berat tentang saya dan keluarga saya. Ini mengajar anak-anak saya untuk mendapatkan nasihat dan keselesaan dari orang yang bukan ibu bapa mereka, tentang sekolah, guru, perjuangan mereka dan usaha mereka.

Mengekspresikan anak-anak saya kepada dunia orang dewasa pada awalnya memberi mereka contoh-contoh yang pasti, tetapi juga mengajar mereka bahawa mereka tidak bersendirian, bahawa tidak ada sesuatu yang tidak bergantung pada orang lain, dan meminta bantuan adalah manusia.

4. Membina komuniti di sekeliling keluarga anda.

Kita sering takut apabila anak-anak kita tidak mematuhi norma-norma. Kami mahu mereka menjadi unik, tetapi kami tidak mahu mereka terlalu berbeza – merasa bersendirian atau terpencil kerana perbezaan mereka. Dalam budaya Amerika, di mana sukan bola kerap memerintah dan persaingan sangat bernilai, ini boleh mencipta banyak cabaran untuk ibu bapa seperti yang dilakukan oleh anak-anak kita.

Saya masih ingat melihat bapa-bapa di gelanggang bola dan ladang-ladang yang hancur jika anak mereka tidak berlari untuk bola takut bahawa anak-anak mereka mungkin tidak kuat, kompetitif atau sanggup bermain melalui kesakitan. Malu dan bimbang yang mendasari adalah bahawa anak mereka mungkin lemah, pushover atau bahawa dia akan dibuli. Akibatnya, sesetengah bapa berusaha keras untuk “menguatkan” anak lelaki mereka. Tetapi ia adalah malu kerana tidak cukup jantan yang sering mendasari agresi yang ditunjukkan oleh lelaki.

Ibu bapa memerlukan sokongan untuk menangani ketakutan tersebut, dan tiada yang lebih berguna daripada masyarakat dengan ibu bapa lain yang mempunyai anak yang sama: Oh, saya juga mempunyai anak yang tidak suka berada di lapangan. Anak saya lebih suka bermain pada hari Sabtu. Anak saya lebih suka memainkan piano.

Apabila ibu bapa datang bersama ibu bapa yang lain dan mereka mengiktiraf kekuatan yang unik dalam anak-anak masing-masing, mereka mewujudkan norma-norma baru bagi anak lelaki generasi seterusnya apabila mereka berkembang menjadi lelaki.

5. Merawat kedua-dua jantina sama rata – dengan kasih sayang anda.

Adakah anda tahu bahawa pada usia 3-4 tahun, kami berhenti memberikan kasih sayang kepada anak-anak lelaki kami dengan cara kami memberi kasih sayang kepada anak-anak perempuan kami ?

Kami menyentuh mereka lebih kurang, kami memeluk mereka kurang dan kami menafikan mereka tanda-tanda fizikal cinta kecil. Ini memulakan pemusnahan sistematik emosional lelaki kita.

Kami mengajar mereka bahawa prestasi dan kecekapan adalah kunci kepada nilai diri. Kami menghargai nilai otonomi, memecahkan mereka dari perasaan mereka dan daripada pergantungan kepada orang lain. Kami memberitahu mereka supaya tidak menangis, menjadi tidak berani dan berdaya saing.

Apa yang anda fikir ini berlaku kepada anak-anak lelaki kami semasa mereka berkembang? Lelaki secara konsisten perlu membuktikan mereka adalah “lelaki” – untuk memenuhi takrif yang tidak berkhidmat kepada mereka, rakan kongsi mereka atau rakan sekerja mereka ke garisan.

Jika anda mahu anak anda menjadi pemimpin yang hebat, kekasih yang hebat, suami yang baik dan sahabat baik, angkat dia dengan kasih sayang. Teruskan untuk memeluknya apabila dia tumbuh, menggalakkannya dan terus memberi makan kepada emosinya.

Psikoterapi Belgium Esther Perel adalah penulis buku larangan berjudul New York Times “State of Affairs” dan “Mating in Captivity.” TED Talks beliau yang terkenal telah mendapat lebih daripada 20 juta pandangan dan dia juga menjadi tuan rumah podcast yang memenangi anugerah Di mana Haruskah Kita Mulakan? Ketahui lebih lanjut di EstherPerel.com atau mengikuti @EstherPerelOfficial di Instagram.