Bagaimana untuk menjadi gembira: 4 petua daripada penyelidik psikologi positif

Ia adalah masa tahun apabila kegilaan bermula semula – dengan keamatan yang diperbaharui. Kembali ke sekolah, projek baru di tempat kerja dan peti masuk yang pergi dari agak tenang hingga melimpah. Sebagai ibu bekerja dua, stres dan kegilaan telah membuat kebahagiaan yang saya rasakan semasa bercuti musim panas ini kelihatan seperti ingatan yang jauh.

Masalah yang sebenarnya ialah semasa sibuk, kita sering melakukan yang tepat bertentangan dari apa yang harus kita lakukan untuk berjaya. Kami hunker ke bawah. Mulakan cranking melalui senarai tugasan. Ambil segalanya dengan serius. Seret anak-anak kami di sekitar Sasaran untuk mendapatkan semua bekalan mereka.

2 cara mudah untuk menjadi lebih bahagia, menurut para pakar

Ogos.28.201805:51

Dan kita menolak rancangan dengan kawan-kawan sehingga “keadaan tenang.” Jika kita bekerja keras sekarang, maka kita boleh bahagia nanti.

Penyelidikan kami menunjukkan bahawa pendekatan yang salah. Jika kita berusaha untuk berjaya, baik untuk diri kita sendiri dan anak-anak kita, memberi tumpuan kepada kebahagiaan di tengah-tengah huru-hara itu adalah jauh lebih bermanfaat daripada sekadar berusaha ke arah mencapai matlamat seterusnya.

Hoda Kotb dan Sheinelle Jones bercakap mengenai mencari kebahagiaan

Ogos.22.201802:28

Suami saya dan penyelidik saya Shawn Achor dan saya telah mengasingkan beberapa tabiat kebahagiaan kecil yang meningkatkan pembelajaran dan prestasi – dan dapat membuat kita lebih baik pada segala yang kita lakukan.

Kajian telah menunjukkan pemikiran yang lebih positif, berfikiran positif dapat meningkatkan produktiviti sebanyak 31 peratus, peluang promosi sebanyak 40 peratus dan mengurangkan kesan negatif stres sebanyak 23 peratus. Dan ini hanya coretan penyelidikan yang menggembirakan untuk memupuk rasa syukur, menjadi tumpuan penyelesaian apabila menghadapi masalah dan kekal berhubung secara berhati-hati dengan orang-orang di sekeliling kita membayar dividen. (Shawn mempunyai ceramah TED yang hebat dan lucu mengenai perkara itu.)

Sebagai penyelidik kebahagiaan yang berkahwin, kami melakukan penghormatan bersama dan dengan anak kami sebelum tidur. Suami saya mencadangkan saya dengan menyenaraikan tiga perkara yang dia bersyukur kerana hubungan kami.

Berikut adalah empat tabiat yang diteliti atas yang kami dapati berkesan untuk mewujudkan kebahagiaan dan keyakinan dan menjadikannya mudah menular bagi orang-orang di sekeliling anda. Cuba lakukan salah satu tabiat ini selama 21 hari – mereka hanya mengambil beberapa minit.

KLG dan Hoda belajar bagaimana untuk bersenang-senang di dalam dan di luar media sosial

Ogos.14.201805:04

1. Mengarahkan tumpuan anda.

Setiap hari, buat matlamat untuk menambah tiga senyuman untuk hari anda. Bunyi terlalu mudah, tetapi apabila anda tersenyum, otak anda berubah dan anda sebenarnya berasa lebih bahagia. Jika anda bekerja atau menjatuhkan anak-anak anda di sekolah – selalu ada orang yang kita lihat bahawa kita tidak boleh mengakui. Sebaliknya, cuba sengaja tersenyum pada mereka dan lihat reaksi yang anda dapatkan. Tabiat ini berkuasa kerana anda menunjukkan otak anda bahawa terdapat orang di komuniti anda yang anda boleh berhubung dengan dan meluaskan bulatan anda.

Tersenyum juga akan meningkatkan jumlah sokongan sosial yang anda perolehi sebagai orang yang anda ketahui senyuman kembali.

2. Berlatih terima kasih.

Tulis atau berikan tiga perkara baru yang anda bersyukur – idealnya dengan orang lain setiap hari. Mereka boleh jadi mudah, seperti “Saya bersyukur kerana kopi ini,” atau “Saya bersyukur kerana cahaya matahari”, tetapi anda tidak boleh mengulangi selama 21 hari. Melakukan ini melatih otak anda untuk melihat lebih positif di dunia. Otak anda sebenarnya menjadi lebih baik untuk menjadi lebih positif.

3. Spread positivity.

Setiap hari hanya mengatakan pujian yang baik kepada tiga orang yang berbeza, seperti “anda mempunyai senyuman yang terbaik” atau “anda begitu belas kasihan!” Ia harus menjadi pujian yang sebenar untuk bekerja. Tetapi apabila anda melakukannya, lihat berapa banyak ia mengecas bateri anda, kerana anda menyedari bahawa anda mempunyai kuasa untuk membuat dunia yang positif. Semakin bermakna dan khusus anda dengan orang lain, seringkali lebih banyak manfaatnya.

4. Mencabar diri sendiri.

Gunakan bateri supercharged anda untuk mengisi bateri orang lain dengan melakukan satu tindakan kebaikan rawak SETIAP hari, seperti mengambil surat seseorang untuk mereka atau mendapatkan mereka kopi apabila anda tahu bahawa mereka merasa bersaliran. Ini jelas baik untuk penerima, tetapi ia juga sering menjadi bonus untuk anda.

Ingin tahu bahawa tabiat mungkin tepat untuk anda? Ambil kuis kebahagiaan kami untuk mendapatkan skor bateri kebahagiaan dan kebiasaan anda.