Bagaimana untuk mengelakkan pilling dalam seluar yoga: 6 soalan pakai sukan menjawab

Walaupun mereka berkisar dalam kos, beberapa jenis seluar yoga berkualiti tinggi hari ini dijual seharga $ 340, menjadikannya sebanding dengan harga barangan isi rumah seperti permaidani kawasan dan juga set perabot tiga keping luaran.

Industri yang pesat berkembang dijana lebih $ 33.7 bilion dolar pada 2014, jumlah yang terus meningkat meskipun jumlah orang yang sebenarnya menuju gim.

yoga
Wanita muda mengamalkan yoga di pantaiSaham Getty Images

Sudut aktifis 16 peratus daripada pasaran pakaian dan telah, dalam tempoh dua tahun yang lalu, mempunyai peranan yang besar dalam menjumlahkan jumlah jualan pakaian pada tahun sebelumnya sebanyak satu peratus, menurut Kumpulan NPD.

Dengan permintaan untuk seluar yoga dan peralatan teknikal lain yang mendakwa tempat yang penting di pasaran, HARI INI bercakap dengan pakar, Fred Holzhauer yang berkongsi amalan terbaik dalam menjaga item yang bergaya.

Holzhauer, Chef Green of Method mengatakan bahawa terlebih dahulu, sebelum anda mencuci apa-apa, putarkan pakaian di dalamnya.

“Barang-barang yucky berada di bahagian dalamnya – ia akan lebih terdedah kepada” gigi “mesin dobi, jadi barang hiasan akan kurang terdedah kepada itu. Kurang memakai mekanikal di luar bahan,” katanya..

Sekiranya pakaian yang lembap, berpeluh tidak segera ke mesin basuh, letakkannya. Sekiranya anda meninggalkan mereka, pakaian menjadi tempat pembiakan sempurna untuk acuan dan bakteria.

Dobi hanging in a garden
Dobi yang tergantung di taman; ID Shuttockock 198397889; PO: today.comShutterstock

Holzhauer juga memberi amaran bahawa menambah detergen terlalu banyak untuk beban dobi boleh menjadi lebih berbahaya kepada pakaian ini.

BERKAITAN: 5 rahsia untuk kekal positif dari guru yoga tertua di dunia, 96

1. Detergen tambahan tidak mengandungi masa yang hilang

Terlalu berbuih atau detergen boleh menjejaskan pembilasan barangan pakaian. Jadi sabun tambahan mencipta haus dan lusuh pada lapisan gear berteknologi tinggi.

Paling penting, jika bahan pencuci ditinggalkan pada bahan, ia boleh merengsakan mereka yang mempunyai kulit yang sensitif.

Basuh seluar yoga dan peralatan berteknologi lain dalam air suam setiap kali seringkali kerana peluh dan sebum akan bergerak, dengan itu menyampaikan peluang yang lebih baik untuk dibuang.

Holzhauer mengatakan bahawa kotoran lilin perlu dicairkan. Anda mahu air mencapai 90 darjah. “Jika ia lilin, sejenis krayon, [ketika sejuk], ia tidak akan dapat ditanggalkan.”

2. Elakkan pelembut kain pada kali berikutnya anda menghantar seluar yoga anda melalui basuh

Pelembut fabrik mempunyai banyak kelemahan, terutamanya pada kain berteknologi dan memakai olahraga.

“Pelembut melepaskan air dan kadang-kadang ia sebenarnya boleh mengganggu lapisan teknologi dan menjejaskan kemampuan mereka untuk bekerja,” katanya..

Lembaran pengering adalah OK, walaupun.

basuh machine
Kerja rumah: wanita muda yang melakukan dobi; Shutterstock

3. Bagaimana untuk memilih detergen bio vs bukan bio

Dalam memilih detergen pakaian yang terbaik untuk bahan halus, Holzhauer mengatakan bahawa anda ingin melihat mencari akhiran “ase” di label belakang dalam senarai ramuan.

“Detergen Bio mempunyai enzim semulajadi, yang digunakan untuk merobohkan protein dan lain-lain jenis makanan / noda semulajadi – mereka sebenarnya mengamalkan biodegradasi semula jadi dalam cucian,” katanya..

Ini adalah perkara yang baik. Menurut Holzhauer, lebih baik, lebih cepat dan kurang kimia diperlukan untuk mendapatkan pekerjaan yang dilakukan.

Sekali lagi, cari bahan kimia pada label yang berakhir di ASE. Protease menangani protein, Amylase pergi selepas karbohidrat, Lipase menjaga lemak dan minyak dan Mannanase dan Pectinase menghapuskan makanan yang sukar ditemui.

Jika individu itu mempunyai kulit yang sangat sensitif, detergen bukan bio adalah pilihan yang paling selamat.

LEBIH: Inspiring bintang Instagram ‘Yoga Girl’: Mengapa kita perlu berkongsi kekurangan kita

4. Kitaran kering sejuk mungkin tidak semestinya terbaik

Dengan begitu banyak pendapat yang bercanggah tentang cara memakai pakaian olahraga dengan teliti, Holzhauer mengatakan bahawa peraturan nombor satu adalah untuk membaca label pakaian. Walaupun label mungkin mencadangkan air sejuk, terdapat tanah yang tidak bergerak pada suhu itu.

Sentiasa kering pada kitaran halus dan tidak pernah panas, hanya hangat. Jika anda pergi untuk hanya kitaran kering udara, anda akan berdagang kerosakan haba untuk kitaran yang lebih panjang, dan itu bermakna lebih banyak lelasan artikel.

Holzhauer menambah bahawa “kotoran menjadi lebih halus dengan masa-lebih sering anda melalui kitaran kering tanpa basuh yang baik, ia menjadi lebih seperti plastik di mana ia tidak akan menjadi bersih.”

yoga
Wanita yang melakukan kanak-kanak berpose di kelas yoga di studio kecergasan; Shutterstock ID 114481309; PO: today.comShutterstock

5. Tidak boleh mengeluarkan bau yang menjengkelkan itu? Inilah sebabnya

Dia mengatakan bahawa bau sering terjebak dalam pakaian kerana bakteria “membina sebuah rumah daripada gula [selulosa].”

Gula memerlukan sesuatu untuk memasuki, yang dalam kebanyakan kes adalah sumber makanan. Tetapi jika anda tidak memberikan pakaian anda mencuci hangat setiap sekarang dan kemudian, gula akan membuang deposit lilin yang tidak hilang dalam basuh sejuk.

6. Bagaimana untuk mengelakkan mendapatkan pil dalam seluar yoga anda

Pil dalam fabrik anda membuat permukaan kelihatan kasar atau dipakai. Biasanya apabila gear olahraga tertangkap di sebelah lekapan pakaian seperti ritsleting, cangkuk, Velcro atau terkunci yang menjadi rosak.

Holzhauer mengatakan bahawa inilah sebabnya pencuci bio dan bukan detergen adalah penting. Satu jenis enzim anti-pilling, lebih dikenali sebagai selulase didapati dalam bahan pencuci bio dan digunakan untuk menghilangkan kain kapas. Enzim, selulase berfungsi pada selulosa (struktur gula) untuk mengurangkan pil.

Enzim ini menyerang kawasan-kawasan yang telah musnah oleh lecet. Pil bergantung kepada gentian yang lemah, katanya. Selulase mengalir pada serat lemah yang tersisa, yang tidak merosakkan, tetapi sebaliknya akan membersihkan serat-serat ini di dalam cuci.

BERKAITAN: Yoga 3 perlu dilakukan oleh Hilaria Baldwin untuk tidur malam yang baik

Kerana pilling sering terasa gatal, selulase berfungsi untuk melembutkan kain dengan cara yang jauh kurang artifisial.

Anda akan melihat hasil yang lebih baik selepas membasuh peralatan olahraga dengan detergen yang mempunyai selulase di dalamnya.

4 yoga yang menyeronokkan bergerak untuk perjalanan pantai anda yang seterusnya

19.1.201302:55