Bagaimana untuk mencegah Alzheimer: Ikuti 4 petua dari doktor

Kebanyakan orang berfikir Alzheimer sebagai penyakit orang tua, tetapi doktor mengatakan ia sebenarnya boleh mula dirumuskan dalam otak anda seawal usia 30-an. Walaupun itu mungkin pemikiran menakutkan, terdapat beberapa perubahan gaya hidup yang boleh anda buat sekarang yang pakar percaya boleh memberi kesan kepada risiko anda membangunkan penyakit ini.

“Satu daripada tiga kes Alzheimer boleh dicegah jika orang itu melakukan semuanya dengan betul,” jelas Dr Richard Isaacson, pengarah Klinik Pencegahan Alzheimer di Weill Cornell & Pusat Perubatan New York-Presbyterian di New York City.

Perubahan gaya hidup ini dapat mengurangkan risiko mendapatkan Alzheimer

Mei.31.201805:24

Isaacson menegaskan betapa pentingnya untuk membuat perubahan sekarang: “20 hingga 30 tahun adalah masa yang mencukupi untuk membuat pilihan yang sihat.”

Jadi apa yang boleh anda lakukan?

1. Latihan dengan kerap, dengan keamatan yang tinggi.

“Latihan boleh melindungi diri daripada Alzheimer kerana ia bukan sahaja meningkatkan aliran darah ke otak, tetapi ia melonggarkan plak amiloid, barang-barang melekit yang teruk yang ditangkap dan dipasang di otak seseorang dengan penyakit Alzheimer,” kata Isaacson..

Mana-mana senaman membantu, tetapi pakar mengesyorkan mendapat sekurang-kurangnya tiga jam aktiviti yang ketat seminggu. Idealnya, itu akan menjadi dua latihan kardio dan satu sesi latihan kekuatan.

2. Dapatkan sekurang-kurangnya 7.5 jam tidur berkualiti setiap malam.

Apabila anda tidur, otak boleh membersihkan plak amiloid yang merosakkan.

“Matikan elektronik, tidak ada lampu yang terang dari skrin, tidak ada teks, tiada e-mel..

2 generasi ikatan Alzheimer di bawah 1 bumbung

Jul.10.201706:28

3. Makan dengan betul dan kurang makan.

Elakkan gula dan makanan yang diproses, dan anda mungkin mahu beralih ke diet Mediterranean. Otak mengecut sewaktu umur anda, tetapi kajian yang diterbitkan tahun lalu dalam jurnal Neurologi mendapati orang-orang di pertengahan 70-an yang menggunakan diet Mediterranean (lebih banyak buah-buahan, sayuran, minyak zaitun, dan kurang daging dan keju) kehilangan massa otak kurang daripada orang yang makan makanan yang lebih tipikal dari negara mereka, Scotland. Otak yang lebih besar kemudian dalam kehidupan bermanfaat dan dapat melindungi daripada penyakit seperti Alzheimer.

Pakar mengatakan diet otak terbaik terdiri daripada makanan seperti sayur-sayuran berdaun, buah-buahan dan sayur-sayuran. Walaupun anda tidak boleh mengira lebih banyak kalori, cuba hantarkan 2,100 kalori sehari.

4. Dapatkan darah anda diperiksa setiap tahun.

“Memiliki tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi dan kencing manis adalah cara untuk penyakit Alzheimer … Ketahui tekanan darah anda, kenali gula darah puasa anda, tahu apa kolesterol anda,” kata Isaacson..

Pastikan otak anda dicabar, wartawan TODAY Maria Shriver berkata. Shriver mengesyorkan laman web BrainHQ, yang mempunyai banyak latihan otak yang dikaitkan dengan kadar demensia yang semakin rendah di kalangan senior.