Bagaimana untuk membantu kanak-kanak yang bermasalah, sebelum terlambat

A woman lights a candle at a makeshift shrine for 20-year-old UCSB student Christopher Michael-Martinez outside a deli that was one of nine crime scen...
Seorang wanita menyalakan lilin di sebuah kuil sementara untuk seorang mangsa Elliot Rodger, 22, yang membunuh enam orang sebelum mengambil nyawa sendiri dalam mengamuk melalui sebuah bandar kuliah di California tidak lama selepas dia menyiarkan video mengancam wanita, kata polis pada hari Sabtu.LUCY NICHOLSON / Hari ini

Pelajar kolej berusia 22 tahun yang membunuh enam orang pada hari Jumaat telah melihat ahli terapi dan bahkan meyakinkan pihak berkuasa yang dihantar untuk memeriksa beliau beberapa minggu sebelum keganasan bahawa dia bukanlah satu ancaman. Tidak lama sebelum pembunuhan itu bermula, ibu bapa Elliot Rodger bergegas untuk menemuinya, tetapi mereka tidak sampai kepadanya pada waktunya.

Selepas keganasan terbaru di Isla Vista, Calif., Ramai yang tertanya-tanya jika ada yang lebih banyak yang boleh dilakukan untuk mencegah penembakan dan menikam kematian yang berakhir dengan bunuh diri yang jelas, dan bagaimana ibu bapa boleh membantu berjuta-juta kanak-kanak yang bermasalah dalam negara.

Pakar mengatakan sukar untuk meramalkan siapa yang akan menjadi ganas. Dan kanak-kanak dan orang dewasa yang sakit mental jauh lebih cenderung untuk menyakiti diri mereka daripada menjadi ganas terhadap orang lain. Tetapi pada hari Rabu, MATLAMAT Matt Lauer menyambut tiga tetamu yang bersetuju bahawa ibu bapa perlu bersuara dan meminta pertolongan segera mengenai tingkah laku yang mengganggu, sama ada mengenai anak mereka sendiri atau orang lain.

Menavigasi dunia kanak-kanak yang bermasalah

Mei.28.201405:37

Lauer bertanya mengenai tanda amaran untuk tingkah laku ganas.

“Anda tahu anak anda,” kata Dr Harold Koplewicz, pakar psikiatri anak. “Jika ada perubahan selera makan, perubahan tidur, perubahan cara mereka bersosial, dalam aktiviti akademik, dalam aktiviti ekstrakurikuler, jangan teragak-agak.

“Apabila anda berkata, ‘Saya tahu anak saya, sesuatu yang baru, ada yang salah,’ ‘tambahnya. “Dengan cara yang sama jika mereka mempunyai selesema atau virus, anda akan pergi ke doktor. Inilah yang patut anda lakukan. “

Lauer menyatakan bahawa ibu bapa Rodger membantunya membantu, terus berhubung dengannya dan ahli terapinya, memantaunya, dan akhirnya memanggil polis kepadanya. Bercakap secara amnya, Koplewicz berkata kanak-kanak bermasalah memerlukan lebih banyak pengawasan.

“Jika anak anda tidak melakukan apa yang anda mahu mereka lakukan kerana, anda bimbang mereka terasing dari segi sosial, bahawa mereka nampaknya lebih tertekan, bahawa mereka adalah pelik dalam hal bahawa mereka tidak terlibat dengan yang lain dunia, ibu bapa ini mempunyai keupayaan untuk memotong kanak-kanak secara kewangan, untuk menghubungi, dengan cara, pihak polis, “katanya.

Pembunuhan beramai-ramai jarang berlaku, katanya, tetapi terdapat berjuta-juta kanak-kanak di seluruh negara yang mengalami gangguan mental, yang membuat mereka lebih berisiko untuk kegagalan akademik, penyalahgunaan bahan, bunuh diri dan menjadi pembuli.

Apa yang perlu dilakukan ibu bapa apabila anak mereka bimbang tentang pelajar lain di sekolah yang ditarik, sedih dan kesepian? Bagaimana anda mengendalikan ketakutan anak anda bahawa pelajar “boleh melakukan sesuatu yang buruk.”

Jessica Lahey, seorang kolumnis New York Times dan bekas guru sekolah menengah, berkata ibu bapa perlu bersikap jujur ​​dengan anak-anak mereka, dan biarkan mereka tahu bahawa walaupun keganasan telah menurun sejak tahun 1993 dan pembunuhan beramai-ramai jarang berlaku, anak-anak perlu tahu bahawa guru mereka boleh membantu. Ibu bapa juga boleh berpaling kepada pendidik.

“Sudah tentu, guru ingin mengetahui jenis maklumat itu kerana ia membantu kita mengajar anak-anak dengan lebih berkesan dan membantu kita campur tangan ketika kita diwajibkan dan ketika kita merasa sudah waktunya untuk melakukannya,” katanya..

Koplewicz menambah: “Jika kita akan jujur ​​tentang ini, sudah tiba masanya untuk ibu bapa tidak malu. Sekiranya seorang kanak-kanak batuk sepanjang masa, atau kanak-kanak mengalami pendarahan di dalam kelas, anda akan menghubungi guru. Saya fikir bahawa ragu-ragu adalah perkara yang paling teruk. Jika anda mempunyai kebimbangan, bercakap dengan guru. “

Tetapi Lauer berkata beliau percaya kebenaran politik membuat orang ramai bercakap.

“Anda tahu apa yang semua orang takut?” Kata Lauer. “Jika saya memanggil guru dan saya katakan, ‘Ada seorang kanak-kanak yang ganjil di kelas anda,’ dan Allah melarang kita menggunakan kata-kata seperti, ‘seolah-olah saya seperti seorang kanak-kanak yang boleh meronta,’ kami dipukul,” kata Lauer . “Kami dikejutkan.”

Di sisi lain, kata Lahey, sangat sukar bagi guru untuk mendekati orang tua dengan kebimbangan tentang seorang anak. Apabila guru menyatakan secara tegas isu-isu tersebut, kata Lahey, ibu bapa perlu mengambil serius.

“Guru menghabiskan masa yang luar biasa dengan anak-anak,” katanya. “Dan apabila guru pergi kepada ibu bapa dan berkata, ‘Saya khawatir tentang sesuatu,’ sudah tiba masanya untuk anda mendengar. Kerana guru sering menghabiskan lebih banyak masa dengan anak-anak anda, maka awak lakukan. “

Bekas detektif Jabatan Polis New York Thomas Ruskin berbunyi satu nota yang sama, menggesa ibu bapa untuk bercakap dengan pihak berkuasa tentang anak-anak yang membimbangkan mereka – seperti yang dilakukan oleh ibu bapa Rodger.

Memahami kesihatan mental: Bagaimana untuk bertindak berdasarkan tanda-tanda

Mei.28.201405:15

“Kebanyakan sekolah kini mempunyai sama ada pegawai keselamatan atau penguatkuasa undang-undang yang diberikan kepada sekolah-sekolah yang bekerja dengan sekolah-sekolah dan bekerja dengan daerah-daerah dalam mengenal pasti masalah-masalah seperti ini dan masalah lain yang tersedia untuk ibu bapa pelajar lain,” katanya. “Ibu bapa harus pergi ke penguatkuasa undang-undang atau pegawai keselamatan atau pegawai sekolah.”

Ketika perbincangan itu luka, Lauer bertanya sama ada kebenaran politik harus diketepikan dan pihak berkuasa dihubungi di tengah kebimbangan mengenai seorang kanak-kanak. Pakar menjawab dengan tegas: “Ya.”

“Sudah tiba masanya untuk merawat penyakit ini seperti penyakit fizikal,” kata Koplewicz. “Itulah bahagian penting.”

Lisa A. Flam adalah wartawan berita dan gaya hidup di New York. Ikuti dia di Twitter.