Bagaimana untuk melihat gejala ADD dewasa

Jika anda memandu oleh rumah Lisa Greenberg, anda mungkin melihat pintu keretanya terbuka lebar, tetapi kereta itu kosong dan tiada siapa yang melihatnya. Kekunci rumahnya masih boleh menjejalkan pada kunci pintu depan. Jumlah kekacauan dan ketidakstabilan di dalam rumah mungkin menyerang anda kerana tidak terkawal. Dan apabila Greenberg terharu, trak penghantaran sering berhenti di pintu kerana dia cenderung untuk mengatasi tekanan.

“Saya benar-benar mahu dianjurkan, tetapi saya tidak tahu bagaimana untuk melakukannya,” kata Greenberg, seorang ibu yang berkahwin dengan dua orang. “Saya sentiasa kehilangan banyak perkara, meninggalkan perkara, meninggalkan perkara yang tidak dapat dilakukan. Ia adalah kekecewaan untuk semua orang. “

Greenberg’s forgetfulness, distractedness, tingkah laku impulsif dan ketidakstabilan adalah tanda-tanda perhatian hiperaktif kekurangan defisit (ADHD), keadaan yang paling sering dikaitkan dengan masa kanak-kanak tetapi kesannya terus menjadi dewasa. Seperti kebanyakan orang dewasa dengan gangguan ini, Greenberg masih mengalami gangguan yang melampau yang mempengaruhi kehidupan sehariannya.

Kerana anda tidak boleh “mendapatkan” ADHD-ia adalah gangguan neurobiokimia genetik-untuk didiagnosis sebagai orang dewasa, anda mesti menunjukkan gejala sebagai seorang kanak-kanak. Tetapi, sebagai Ari Tuckman, Psy.D., pengarang Lebih Perhatian, Kurang Defisit, “Jika anda lebih tua daripada kira-kira 30 hingga 35, sangat tidak mungkin anda telah didiagnosis sebagai anak kecil kerana kami tidak tahu banyak tentangnya.”

Sebaliknya, dia berkata, “penjelasan lain digunakan. ‘Dia hanya perlu berusaha lebih keras,’ ‘Dia hanya tidak bermotivasi,’ dan, ‘Dia hanya kanak-kanak yang buruk.’ Gejala-gejala yang ada, mereka tidak dilabel dengan ADHD. “

Greenberg, 46, mengatakan dia sesuai dengan rang undang-undang itu. “Saya adalah pelajar yang kehilangan segala-galanya tetapi sibuk pada saat-saat akhir dan kemudian melakukannya dengan baik,” katanya. “Saya adalah orang yang terlepas bas ke sekolah, kanak-kanak dengan bilik yang sangat kemas, yang selalu kehilangan buku nota beliau.”

Keupayaannya untuk hyperfocus pada perkara-perkara yang berminat kepadanya membantu beliau mencapai ijazah Liga Ivy. Apabila Greenberg memasuki dunia kerjaya, bos sering kali kecewa dengan ketidakseimbangannya yang jelas dan meja yang sentiasa kemas. “Tetapi saya dapat menarik arnab dari topi,” kata Greenberg. “Itu ciri yang sangat (ADHD). Kita boleh melakukan beberapa perkara yang menakjubkan. Tetapi kita tidak berfikir secara tradisinya. “

Ramai orang dewasa hanya mengetahui bahawa mereka mempunyai ADHD apabila anak-anak mereka mula menunjukkan gejala. Ini tidak menghairankan. ADHD disebabkan oleh masalah isyarat di otak dan mempunyai komponen genetik yang kuat.

“Jika anda mendapati seorang kanak-kanak dengan ADHD, anda mendapat 50/50 peluang bahawa salah seorang ibu bapa mempunyai ADHD,” kata Dr. Tuckman. “Jadi, saya panggil diagnosis dua-untuk-satu ini. Kanak-kanak itu mendapat didiagnosis, dan salah seorang ibu bapa berkata, ‘Huh. Saya sama seperti itu. ‘”

ADHD sebenarnya sudah lama ada, kata Patricia Quinn, M.D., (www.ADDvance.com) pengarah Pusat Kebangsaan Perempuan dan Wanita dengan ADHD. Ia mula-mula dikenal pasti dalam kesusasteraan perubatan pada tahun 1902 dan muncul di dalam Persatuan Psikiatri Amerika Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental II pada tahun 1968. Pada masa itu, ia digambarkan sebagai “tindak balas hyperkinetic zaman kanak-kanak” dan doktor percaya bahawa kanak-kanak mengatasi gejala-gejalanya. Tetapi itu tidak begitu, kata Dr Quinn.

Dianggarkan 4 peratus daripada orang dewasa mempunyai ADHD, menurut satu kajian pada tahun 2006 Jurnal Psikiatri Amerika. Gangguan ini didapati di seluruh dunia, kata Dr Quinn. “Angka atau nisbah adalah kira-kira sama di mana-mana, jadi ia bukan hanya keadaan Amerika yang unik,” katanya.

Walaupun punca sebenar tidak diketahui, faktor alam sekitar mungkin bergabung dengan genetik untuk meningkatkan kemungkinan mengembangkan ADHD. Contohnya, kajian 2010 dalam jurnal Pediatrik menunjukkan bahawa kanak-kanak dengan kepekatan racun perosak terbesar dalam air kencing mereka lebih cenderung didiagnosis dengan ADHD. Namun, tidak terdapat data saintifik yang mencukupi untuk menunjukkan punca sebenar.

Gejala ADHD muncul berbeza bergantung pada usia anda. Pada masa kanak-kanak, keadaan ini dicirikan oleh hiperaktif, kepekatan yang lemah dan ketidakupayaan untuk memberi tumpuan. Semasa tahun-tahun remaja, apabila korteks prefrontal (atau bahagian “CEO” dari otak) mula berkembang, isu-isu organisasi mungkin timbul. Ini kemudiannya boleh membawa kepada masalah prestasi kerja, seperti tarikh akhir yang hilang, “zoning out” dalam mesyuarat kakitangan dan kesulitan membuat keputusan.

“Sebagai contoh, anda tidak akan mengharapkan seorang anak berusia 8 tahun untuk dianjurkan, tetapi anda pasti mengharapkan anak berusia 28 tahun dapat bekerja pada waktu,” kata Dr Quinn. “Kami melihat keupayaan berfungsi eksekutif ini kekurangan dewasa dengan ADHD.”

ADHD yang tidak didiagnosis Boleh Menurunkan Strain pada Perkahwinan

Selain diagnosis dua orang ibu bapa, Dr. Tuckman berkata kaunseling perkahwinan sering membawa kepada diagnosis ADHD. Pasangan bukan ADHD biasanya mencari pertolongan kerana dia merasakan dia merasakan tanggungjawab mengendalikan rumah tangga. Atau dia mungkin semestinya bosan dengan perasaan seolah-olah pasangannya tidak pernah mendengar apabila dia bercakap dan sentiasa memotong dia sifat-sifat ADHD yang biasa di pertengahan kalimah.

“Oleh itu, anda mengalami ketidakseimbangan dan pasangan [bukan ADHD] menjadi semakin kecewa, dan mungkin kemudian semakin kritikal,” kata Dr. Tuckman. “Dan pasangan dengan ADHD, terutamanya jika ia tidak didiagnosis dan tidak diobati, terasa semakin buruk tentang menjatuhkan bola, tetapi juga semakin marah akan selalu menerima kritikan ini.”

Wanita bertindak balas terhadap gejala ADHD mereka secara berbeza daripada lelaki, kata Dr Quinn. Lelaki lebih cenderung untuk menyalahkan dan menyalahkan faktor luar kerana kegagalan mereka: “Bas itu terlambat,” dan bukannya “Saya terlepas bas.” Tetapi wanita menginternalisasi dan lebih cenderung menyalahkan diri sendiri, yang menyebabkan kecemasan dan kemurungan.

“Saya selalu mengatakan bahawa seorang wanita dengan ADHD adalah ‘Suri Rumah Desperate’ yang benar,” kata Dr Quinn. “Mereka terkejut dengan kegiatan sehari-hari yang semua orang dapat lakukan: Mendapatkan cucian dilakukan, mendapatkan semua anak-anak keluar pagi. Mereka perlu terus larut malam untuk menyelesaikan sesuatu. Mereka mungkin sangat kemas. Mereka tidak akan membiarkan sesiapa pun di rumah mereka. Dan jika anda tidak menjemput orang lain, maka tiada siapa yang tahu perjuangan yang anda alami. “

ADHD Dewasa Boleh Diobati

Ubat perangsang yang sama digunakan untuk membantu kanak-kanak memberi tumpuan dapat membantu orang dewasa dengan ADHD, kata Dr. Quinn. Mereka bekerja dengan mengaktifkan bahagian otak yang memberitahu kita untuk berhenti dan berfikir sebelum kita melakukan sesuatu. “Ubat ini membantu anda memberi perhatian, tetapi ia tidak mengajar anda kelakuan baru,” katanya.

Untuk itu, dia memberitahu pesakit ADHD untuk menyewa penganjur profesional dan jurulatih hidup yang dapat membantu anda menetapkan matlamat dan memberi anda akauntabiliti dalam memenuhi mereka. Latihan tetap dan keluar dari luar juga boleh membantu meningkatkan fokus dan mengurangkan hiperaktif. Dr Quinn juga mencadangkan memastikan anda berehat dengan baik, kerana kekurangan tidur boleh menjadikannya lebih sukar untuk memberi tumpuan.

ADHD tidak pernah “sembuh,” walaupun kira-kira 40 peratus daripada gejala pesakit sama ada tidak cukup teruk untuk menimbulkan masalah atau mereka telah membangunkan mekanisme penangguhan yang berkesan, kata Dr. Quinn. Kemahiran mengatasi ini kadang-kadang dipelajari semasa terapi tingkah laku, tetapi selalunya orang hanya mencari cara mengelilingi kekacauan mereka-menyewa seorang setiausaha untuk memastikan mereka mengikut jadual, atau sebagai Greenberg tidak, menampal nota di dinding kerana isyarat visual membantu mereka mengingati perkara. Tetapi jika gejala anda memenuhi kriteria diagnostik ADHD-berterusan (wujud sejak zaman kanak-kanak), meresap (mempengaruhi beberapa bidang kehidupan anda) dan merosakkan hubungan atau kerjaya anda, maka rawatan benar-benar dapat membantu anda.

Satu versi cerita ini mula-mula muncul di iVillage.