Bagaimana untuk kurang risau, memudahkan kebimbangan dan jinak pemikiran beracun

Kehidupan akan menjadi sangat berbeza tanpa dinding bimbang dalam perjalanan.

Mungkin Bulan Kesedaran Kesihatan Mental, membawa perhatian kepada satu daripada lima orang Amerika yang mengalami keadaan kesihatan mental. Bagi ramai orang, masalah besar adalah kebimbangan yang berterusan – dengan kira-kira 42 juta orang dewasa yang hidup dengan gangguan kecemasan, Perikatan Kebangsaan mengenai Perkiraan Penyakit Mental.

Amber Rae, penceramah dan artis di New York, boleh dikaitkan.

“Suatu hari, saya menyedari bahawa saya mempunyai seseorang yang tidak dapat dilihat di dalam kepala saya yang menjerit kepada saya setiap masa. Saya mula tertanya-tanya tentang suara apa itu dan menyedari bahawa saya berhadapan dengan banyak bimbang, “Rae, pengarang buku baru,” Pilih Wonder Over Worry: Pindah ke Luar Ketakutan dan Keraguan untuk Membuka Potensi Penuh Anda, “kepada TODAY.

“Ia adalah keraguan diri, rasa tidak selamat, ketakutan, pengkritik dalaman dan banyak bunyi mental dalaman.”

Dari kegelapan ke cahaya: Perjalanan satu keluarga melalui krisis kesihatan mental

20.02.201706:59

Dia disentuh oleh satu kajian yang dikutip oleh Dr. James Doty, seorang pakar bedah otak dan pengasas Pusat Penyelidikan dan Pendidikan Altruisme Altruisme di Universiti Stanford, yang mendapati purata orang menghabiskan hampir 80 peratus masa yang menumpukan penyesalan tentang masa lalu atau kebimbangan tentang masa depan.

“Memecahkan hati kerana anda mendengarnya dan anda berfikir: Kebimbangan boleh menelan kos kami. Jadi persoalannya ialah apa yang kita lakukan terhadapnya? “Kata Rae.

Dia menawarkan tip berikut:

Memutuskan sama ada bimbang berguna atau beracun

Kebimbangan tidak semestinya buruk – hanya tahu jenis yang anda alami.

“Apa yang sering saya dapati ialah apabila kita bimbang, kita tidak boleh mentafsir antara apa yang kita boleh dan tidak dapat mengawal … Jadi langkah pertama ialah untuk menjelaskannya,” kata Rae.

Fikirkan bimbang yang berguna sebagai sekutu yang berkata, “Perhatikan ini. Saya cuba untuk mendapatkan perhatian anda kerana perkara ini. “Ini adalah jenis bimbang yang muncul sebelum mesyuarat penting, keputusan atau tarikh akhir untuk mendorong anda untuk bertindak.

Bimbang toksik adalah lebih lanjut mengenai ruminasi – pemikiran tersebut pada gelung yang tidak berkesudahan yang melumpuhkan dan menghalang orang daripada mengambil tindakan. Inilah jenis bimbang yang anda bertanya: Adakah saya cukup baik? Siapa saya buat ini? Apa yang akan mereka fikirkan saya? Bagaimana jika sesuatu yang buruk berlaku??

Isih mengikut kebimbangan anda

• Mengeluarkan sekeping kertas dan tuliskan semua yang anda bimbang: Dengan cara itu, kebimbangan berubah dari bunyi di dalam kepala anda ke sesuatu yang anda boleh melihat secara objektif, Rae menasihati.

• Pergi ke setiap bimbang dan lingkaran apa yang anda boleh mengawal.

• Tanyalah diri anda sendiri: “Apakah tindakan yang produktif yang boleh saya ambil untuk ini?” Kemudian tulis pelan tindakan anda oleh setiap bulatan.

Carson Daly membuka mengenai gangguan kecemasannya: ‘Saya tahu saya akan menjadi OK’

Mac.09.201806:50

Jangan bimbang perasaan negatif anda

Rae adalah seorang optimis, tetapi dia berhati-hati menjadi “positivity-oholic:” sentiasa menggenggam sisi yang terang untuk mengelak daripada mempertimbangkan apa yang boleh menjadi salah.

Kenali “perasaan tidak selesa” anda dan jangan segera menggantikannya dengan pemikiran positif kerana emosi negatif boleh menawarkan kebijaksanaan, Rae dinasihatkan.

Apabila berhadapan dengan ketakutan atau kebimbangan…

Rae mengesyorkan tiga langkah berikut:

1. Nama: Labelkan perasaan itu secukupnya untuk menjadikannya nyata. Ia boleh menjadi “Cik. Perfectionist, “Takut, Kebimbangan atau Kemarahan.

2. Bercakap dengannya: Fikirkan ia sebagai watak yang anda boleh perbualan dengan. Apabila Rae risau tentang bagaimana sesuatu projek berjalan, dia mungkin berkata, “Hei Cik Perfectionist, saya melihat bahawa anda mahu ini menjadi benar-benar baik. Apa yang berlaku di sini? Apa pandangan penting yang anda ada? “Emosi ini seperti kanak-kanak yang cuba mendapatkan perhatian anda: Dialog boleh mendedahkan apa maklumat yang mereka ada, katanya.

3. Buat permintaan: Anda mungkin berkata, “Hey Takut, saya tahu ini sangat penting untuk anda dan anda sedikit ketakutan, tetapi kami akan melakukan ini. Saya memerlukan anda untuk mengambil langkah mundur dan memberi saya sedikit ruang untuk melihat apa yang mungkin. “

Menyadari keajaiban dan kebimbangan bekerja bersama-sama

Jika bimbang adalah ketakutan apa yang boleh berlaku, tertanya-tanya adalah rasa ingin tahu yang tidak diketahui, kata Rae. Ia terpakai kepada kemungkinan dalam kehidupan dan kerjaya anda, tetapi juga kepada dunia emosi dalaman anda: Apabila timbul kerisauan, tertanya-tanya apa mesej yang ada untuk anda, dia dinasihatkan.

Fikirkan kebimbangan dan kebimbangan berguna yang melengkapi antara satu sama lain.

“Wonder mungkin mempunyai idea, visi dan kemungkinan dan mimpi yang mulia. Tetapi bimbang benar-benar boleh menjurus kepada mereka dalam persediaan dan tindakan yang disengajakan. … Mereka bekerjasama, “katanya.

Ikuti A. Pawlowski di Facebook, Instagram dan Twitter.