Bagaimana satu berdiri lemonade seorang gadis telah menaikkan $ 80 juta dan mengubah kehidupan

Ia bermula sebagai mimpi: Alexandra Scott yang berusia 8 tahun, berani bertarung dengan kanser, memberitahu seorang wartawan pada tahun 2004 dia ingin menaikkan $ 1 juta untuk penyelidikan, kerana semua kanak-kanak berhak mendapat tumor mereka.

Walaupun dia kehilangan perjuangannya pada tahun 2004, Alex memulakan gerakan. The Alex’s Lemonade Stand Foundation – meraikan ulang tahun ke-10 hujung minggu ini – telah memberi inspirasi kepada orang lain di seluruh negara untuk meningkatkan lebih daripada $ 80 juta untuk penyelidikan kanser. 

“Dia mengagumi saya dalam hidupnya, dan saya merasakan warisannya berterusan,” kata ibu Alex, Liz Scott, kepada Natalie Morales dan Al Roker pada hari Jumaat. “Kemurahan hati setiap hari – saya hanya merasa sangat beruntung.” 

Diagnosis dengan kanser kanak-kanak yang dipanggil neuroblastoma sebagai bayi pada tahun 1996, Alex menerima pemindahan sel stem ketika dia berusia 4. Ketika pulih, dia memberitahu keluarganya dia ingin mempunyai berdiri lemonade di halaman depan mereka untuk mengumpulkan wang untuk membantu anak-anak lain dengan kanser.

‘Alex Lemonade Stand’ meraikan 10 tahun

Jun.06.201405:37

Ibu bapa Alex, Liz dan Jay Scott, dan abangnya, Patrick, membantu Alex mendapatkan kata keluar, dan yang pertama berdiri di rumah mereka di luar Philadelphia menaikkan $ 2,000 untuk doktor di hospital di mana dia dirawat.

Ketika orang mendengar tentang usaha Alex, mereka mengatur kedudukan mereka sendiri dan mendermakan hasilnya kepada Alex. Sokongan yang memberangsangkan untuk misi beliau mengilhami keluarga untuk terus menaikkan wang melalui berdiri lemonade tahunan, dan menggalakkan anak-anak lain untuk menyertai mereka.

Liz dan Jay Scott memulakan Yayasan Stand Lemonade Alex pada tahun 2005 untuk menghormati ingatan anak perempuan mereka dan menjaga harapannya untuk menyembuhkan kanser pada masa kanak-kanak. Ia telah meningkatkan kesedaran kanser, membantu membiayai lebih daripada 450 projek penyelidikan, dan menawarkan bantuan kewangan dan sokongan emosi kepada keluarga dengan anak-anak yang menjalani rawatan.

Kebanyakan berjuta-juta dolar yang dibangkitkan oleh yayasan itu menjadi penyelidikan, yang telah membawa kepada penemuan dalam kanser pediatrik.

“Perkara yang paling menggembirakan dan luar biasa untuk saya adalah mendengar dari ibu bapa yang anak-anaknya telah terjejas,” kata Liz. “Saya mendengar dari seorang ibu beberapa minggu lalu anaknya baru lulus tiga tahun selepas imbasan bersih. Narkoba yang dia lakukan, Alex adalah sebahagian daripada membawa kepada ujian klinikal. Beliau tidak mempunyai pilihan lain, dan di sini adalah seorang kanak-kanak sekarang yang menikmati kehidupan dan mempunyai permainan besbol hujung minggu ini. ” 

Pakar perhubungan awam ALSF Gillian Kocher memberitahu TODAY.com: “Ia telah berubah untuk keluarga mereka, tetapi juga untuk melihat hasil yang ketara, dan melihat pembiayaan penyelidikan membawa kepada anak-anak yang berkembang maju dan bertumbuh hidup panjang dan bahagia.”

Tonton video dari 2004 Alex Scott bercakap tentang matlamatnya untuk menaikkan $ 1 juta untuk penyelidikan kanser

The Scotts – yang terus meningkatkan tiga saudara lelaki Alex – sensitif terhadap kanser tekanan yang dikenakan ke atas keluarga. Beberapa pembiayaan kumpulan pergi ke sebuah program untuk keluarga yang memerlukan perjalanan untuk rawatan; dana lain pergi ke geran untuk jururawat onkologi pediatrik untuk menjaga anak-anak yang menderita penyakit ini.

Alex tidak pernah membiarkan umurnya atau penyakitnya mendapat ke arah kegembiraannya untuk membantu, dan mesej itu memotivasi anak-anak lain yang sakit dan baik untuk memulakan berdiri sendiri. Moto beliau untuk “melawan kanser, satu cawan pada satu masa” telah mencapai orang yang mungkin tidak menyangka mereka dapat membuat perubahan, terutama anak-anak.

“Ia sangat menyakitkan, jelas,” kata ibunya. “Saya harap Alex ada di sini. Dia akan menamatkan pengajian di sekolah tinggi minggu depan. Tetapi warisannya adalah sesuatu yang saya fikir saya tidak boleh meletakkan kepalanya. Fakta bahawa dia telah memberi inspirasi kepada ramai orang untuk mendapatkan wang untuk penyelidikan kanser pediatrik, tetapi juga untuk melakukan sesuatu yang positif dalam hidup mereka, adalah sesuatu yang patut dirayakan, yang kami cuba lakukan pada hujung minggu ini. ” 

PJ Bartos dari Phoenix, Arizona, memutuskan untuk berdiri pada tahun 2009 ketika dia berumur 5 tahun, dan dia menjadi sangat berminat dengan pengalaman yang dia menetapkan matlamat untuk menjadi tuan rumah setiap tahun untuk mengumpulkan $ 50,000 untuk ALSF pada masa ia lulus sekolah Menengah. Tahun lepas dia menaikkan lebih daripada $ 3,000.

Bridget Smith, 10, dari Spring Lake, N.J., didiagnosis dengan neuroblastoma pada tahun 2007 dan kini dalam pengampunan. Dia akan meneruskan tradisinya untuk menjalankan pertandingan limau pada hujung minggu ini untuk memberi manfaat kepada asas itu. Bridget muncul pada TODAY Jumaat bersama ibunya, Marg, bersama ibu Alex untuk membincangkan bagaimana asas itu membantu kehidupan Bridget. 

“Saya berasa gembira kerana kini saya dapat mengatasi masalah ini,” kata Bridget. “Saya tidak mahu anak-anak pergi melalui apa yang saya alami kerana memang sukar, jadi saya mahu mendapatkan wang.” 

“Hospital Bridget juga mendapat manfaat daripada pendirian lemonade Alex sehingga itulah sebabnya kami benar-benar merasakan perlu melibatkan semua institusi di negara ini,” kata Marg.. 

Untuk meraikan ulang tahun ke-10 berdiri lemon pertama Alex, asasnya mengetuai Hari Lemonade Nasional, yang kini bermula dari hari Jumaat hingga Ahad di bandar-bandar di seluruh A.S. dan Kanada. HARI INI membantu memulakan hujung minggu dengan sumbangan $ 1,000 kepada yayasan pada hari Jumaat. 

Kocher menganggarkan terdapat kira-kira 2,500 Alex Lemonade yang berdiri hujung minggu ini, dan mereka berharap dapat meningkatkan lebih daripada $ 1 juta yang merupakan matlamat pertama Alex. 

“Ia adalah ulang tahun yang hebat untuk kita dan emosi, terutama untuk keluarga. Ia adalah masa yang positif tahun kerana banyak berdiri dan beribu-ribu sukarelawan mengikuti jejak Alex dan berusaha mencari penawar, “kata Kocher..