Awas: Jangan terlalu gembira di tempat kerja! Mengapa kebahagiaan yang melampau boleh menjadi bumerang

Sekiranya anda gembira dan anda tahu, terangkan dengan teliti.

Penyelidikan baru mendapati orang yang kelihatan sangat gembira dianggap lebih naif dan mudah tertipu daripada rakan-rakan mereka yang kurang bahagia. Orang-orang yang terlalu ceria juga lebih mungkin untuk dieksploitasi, menerima nasihat buruk dan mendapat keuntungan.

Mereka mungkin penemuan yang berlawanan dengan intuitif dalam era ketika kedai buku membesar dengan panduan tentang cara mencari dan membina kebahagiaan. Tetapi ada kelemahan untuk kebahagiaan yang orang tidak berfikir dengan teliti, kata Maurice Schweitzer, pengarang bersama kajian dan profesor operasi, maklumat dan keputusan di Wharton School di University of Pennsylvania.

“Saya fikir kita mendapat sedikit kebingungan dengan idea bahawa kita sepatutnya menyatakan kebahagiaan,” kata Schweitzer HARI INI. “Apa yang berlaku apabila orang terlalu gembira dan apa isyarat yang kita hantar dengannya?”

BERKAITAN: Mencari kebahagiaan di tempat kerja? Cuba amalan mudah ini

Isyarat mungkin bahawa, untuk tetap bersukacita, orang-orang yang sangat gembira akan melindungi diri mereka dari semua perkara buruk yang berlaku di dunia dan mereka tidak memikirkan perkara-perkara yang sangat mendalam, yang meyakinkan orang di sekeliling mereka bahawa mereka adalah naif, menurut kepada penyelidikan.

Kebahagiaan sederhana dijangka dan normal dalam budaya Amerika Utara, Schweitzer berkata. Itu orang-orang tahap yang sangat tinggi kebahagiaan yang dinyatakan yang boleh mencetuskan kelakuan oportunistik pada orang lain. Ini boleh menjadi sangat berbahaya dalam suasana kerja atau perniagaan: Pekerja yang sangat kecewa mungkin tidak bersedia untuk menangani aduan pelanggan, sementara para pengurus dapat dilihat sebagai “mudah dipujuk, tidak dapat dipahami, dieksploitasi, atau secara luas tidak efektif,” nota kajian.

BERKAITAN: 12 pelajaran hayat untuk meningkatkan kebahagiaan anda

Mengejar kebahagiaan disambut pada HARI INI: Lihat tip terbaik

10.10.201502:06

Bagaimanakah anda memberitahu perbezaan antara seseorang yang cukup dan sangat bahagia?

Apabila ditanya bagaimana dia lakukan, orang yang agak bahagia mungkin menjawab “Baik” dan menyambut anda dengan senyuman mesra. Orang yang sangat gembira akan sentiasa bersuara dengan penuh semangat “Hebat!” Dan rasuk dengan senyuman telinga ke telinga. Reaksi yang sangat ceria ini boleh datang dengan kos sosial.

“Jika anda ingin mengeksploitasi seseorang, anda mungkin akan memanfaatkan orang yang kelihatan sangat gembira. Kami fikir orang itu tidak berfikir dengan kritikal, “kata Schweitzer.

Semasa anda berinteraksi dengan orang, dapatkan dengan tanggapan bahawa anda sedang ditonton. Kami memberi banyak perhatian kepada ungkapan emosi rakan sekerja dan lain-lain, secara sedar dan tidak sedar, kerana ungkapan tersebut memberi banyak petunjuk.

“Kami sentiasa mengimbas persekitaran kami, kami sentiasa membuat kesimpulan tentang orang-orang di sekeliling kami, kami cuba menavigasi dunia sosial kami,” katanya. “Kami sedang mencari untuk membuat keputusan mengenai orang dan cuba meramalkan apa yang mereka fikirkan dan apa yang mereka mungkin lakukan.”

BERKAITAN: 8 langkah untuk menjadikannya hari yang lebih bahagia

Orang-orang ini benar-benar mengubah jalan untuk mencari kebahagiaan

19.09.201504:55

Berikut adalah pelajaran utama dari kajian ini:

1. Berhati-hati

Ketahuilah bahawa emosi yang anda nyatakan mempengaruhi apa yang orang fikir anda. Terdapat norma mengenai kebahagiaan dan sederhana ungkapan kegembiraan seolah-olah baik, Schweitzer. Hanya jangan pergi ke laut.

2. Biarkan orang lain mengenali anda

Jika anda menyatakan tahap kebahagiaan yang sangat tinggi sepanjang masa, ketahuilah bahawa anda boleh membuat kesan menjadi naif. Anda mungkin perlu mengambil langkah tambahan untuk meyakinkan orang bahawa anda berfikir dengan teliti dan kritikal dan anda tidak akan mudah dieksploitasi.

3. Ambil mudah

Sekiranya anda secara semula jadi sangat ceria, anda mungkin ingin merosakkan sedikit refleks, terutamanya semasa anda bertemu orang untuk kali pertama.

4. Reaksi gembira tidak selalunya sesuai

Dalam suasana perniagaan, fikirkan konteks: Tiada siapa yang mahu pekerja atau perkhidmatan yang bermusuhan, tetapi kebahagiaan mungkin tidak sesuai dalam semua situasi. Seseorang yang memanggil untuk mengadu tentang pengalaman buruk tidak mahu orang yang benar-benar optimis. Dia hanya mahu seseorang bersimpati.

Ikuti A. Pawlowski di Facebook, Instagram dan Twitter.